• Siyaset

CHP'den SGK genelgesine tepki

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayımlanan özel bir genelgeyle Covid-19’un 'iş kazası' statüsünden çıkarılmasına Eskişehir'deki sağlık emekçileri ile tepki gösterdi.
CHP'den SGK genelgesine tepki
Eskişehir Sağlık Emekçileri Sendikası üyeleri ile bir araya gelen Çakırözer, “Devlet salgın döneminde hem insanları çalıştırıyor, hem de çalışırken salgına yakalananlar için sorumluluğu üstlenmiyor. Daha da vahimi sağlık çalışanları için bile bunun iş kazası olarak görülmemesi. Bu genelge hem sağlık emekçilerimiz hem de bu dönemde ölümü bile göze alarak çalıştırılan on binlerce emekçimize büyük vefasızlıktır. Devlet, patronların kurtulması için emekçileri harcayıp üç kuruşun hesabını yapmamalıdır” dedi. Genelgenin iptal edilerek, mağduriyetlerin giderilmesi adına kararın acilen yeniden düzenlenmesi çağrısında bulunan Çakırözer, “Covid-19 bütün çalışanlar için iş kazası, sağlıkçılar için de meslek hastalığı olarak tanımlamalıdır” dedi.

Çakırözer, mağduriyetlerin giderilmesi için Meclis’te soru önergesi verdi.

SGK 7 Mayıs’ta yayınladığı özel bir genelgeyle Covid-19, iş kazası statüsünden çıkarıldı. Artık salgın nedeniyle Covid 19 hastası olan çalışanlar iş kazası statüsünden yararlanamayacak.

Çakırözer, “İş yerlerinde salgına yakalananlar, ‘iş kazası’ olarak kayıt altına alınmalıydı. Bu yapılan doğru bir yaklaşım değil, sigorta haklarını geri götürücü bir tutumdur. Genelge ile özellikle sağlık sektöründe çalışanlar, kargo ve taşımacılık sektöründe çalışanlar, kuryeler, market çalışanları yani yoğun hastalık riski altında çalışanlar görmezden gelinmiştir. İş yerinde çalışırken koruyucu ekipman ve yeterli iş güvenliği önlemleri alınmadığı için salgına maruz kalan çalışanlar, haklarını alamayacak. Covid-19 birçok ülkedeki sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak değerlendirildiği bir ortamda bu tutum mantık dışıdır, kamu vicdanı açısından düzeltilmelidir” dedi.

“SAĞLIK EMEKÇİLERİ VE ONBİNLERCE ÇALIŞAN YOK SAYILDI”
Nisan ayında hayatını kaybeden işçilerin yüzde 47’sinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Çakırözer, “Salgın süresince binlerce emekçimiz çalıştırılmaya devam etti. İSİG verilerine göre; Nisan ayında en az 103 işçi, koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Başta sağlık emekçilerimiz olmak üzere salgında çalışmaya devam eden on binlerce emekçimiz Covid-19’un meslek hastalığı, iş kazası kapsamına alınmasını beklerken, SGK’nın yayınladığı bu genelge kabul edilemez. Devlet bu genelge ile salgın döneminde çalıştırılan insanları ve onların mağduriyetlerini görmezden gelmiştir” dedi.

BAKAN ZÜMRÜT’E SORDU
Aile, Çalışma ve sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çakırözer, şu soruları sordu:

• 11 Mart 2020 itibariyle Covid-19 teşhisi konulan SGK’ye kayıtlı çalışan sayısı kaçtır? SGK genelgesine yani 07.05.2020 tarihine karşın Covid-19 nedeniyle sağlık kuruluşuna başvuran ve “iş kazası” veya “meslek hastalığı” olarak kayıt edilen çalışan sayısı kaçtır?

• SGK genelgesine kadar Covid-19 teşhisi nedeniyle “iş kazası” veya “meslek hastalığı” olarak kayıt altına alınan vatandaşlarımızdan Kanun’da belirtilen haklardan herhangi birinden yararlanan sigortalı çalışan var mıdır? Varsa Kanun’daki hangi haklardan yararlanmışlardır, sayıları kaçtır? Sağlanan haklar kapsamında yapılan ödeme tutarları toplamı nedir?

• “İş kazası” olarak kayıtlı SGK’lıye hangi haklar tanınmaktadır? “Meslek hastalığı” olarak kayıtlı SGK’liye hangi haklar tanınmaktadır? “Hasta” SGK’liye hangi haklar tanınmaktadır?

• SGK genelgesindeki “salgına maruz kalan ve sağlık hizmet sunucularına müracaat eden sigortalılara hastalık kapsamında provizyon alınması” kararının hak kayıplarına neden olduğu genelgeyi değiştirmeyi veya iptal etmeyi değiştirmeyi düşünüyor musunuz?

• İş yerinde ve çalışma koşulları nedeniyle salgına maruz kalan çalışanların hak kayıplarını gidermek için önlem alındı mı? Alındıysa önlemler nelerdir?
Yorum Yazın