• Siyaset

Çocuklarımız kırmızı çizgimizdir

AK Parti Trabzon Milletvekili Köseoğlu, Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi Hakkında Yönetmelik'in kimyasal hadımı içeren maddesi kimyasal kastrasyona ilişkin hükümlerin yeniden uygulamaya konmasını önerdi.
Çocuklarımız kırmızı çizgimizdir
AA - AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, AA muhabirine, "son günlerde artan çocuk istismarına yönelik" haberlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

2016 yılında kurulan, TBMM Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu üyeliği yaptığını anımsatan Köseoğlu, acil ve ivedilikle, daimi bir "Çocuk Komisyonu" kurulmasını önerdi.

"Herkesin yüreğini dağlayan, çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarında, kimyasal hadım bir çözüm yolu olarak önümüzde durmaktadır." diyen Köseoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çocuklarımızı da tehdit eden cinsel saldırı suçlarına, 'kimyasal hadım' olarak adlandırılan ilaçla tedaviyi de içeren 'Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi Hakkında Yönetmelik', 26 Temmuz 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yönetmeliğin kimyasal hadımı içeren maddesi, Türk Psikiyatri Derneğince açılan dava sonucu Danıştay 10. Dairesince, 2017 yılının ağustos ayında, cinsel suç işleyen faile kimyasal hadım uygulamasını durdurdu. Yönetmelik bu nedenle maalesef uygulanamıyor. Danıştay, cinsel suç failine, kimyasal hadım uygulaması ile ilgili yönetmelikte yer alan 'ilaçla cinsel isteğin azalmasını veya yok edilmesini sağlayan tedavi yönteminin sınırının belli olmadığı, tedavinin muğlak olduğu ve telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açacağına' hükmetti. Her türlü tecavüz, insanlık suçu olmakla birlikte, özellikle çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçlarında, faile yönelik kimyasal hadım uygulamasına, telafisi mümkün olmayan zarar yönüyle bakılamaz. Suçun caydırıcılığı ve mağdurun hakkı, bakılması gereken tek husustur."

"Çocuklarımız kırmızı çizgimizdir"

AK Parti'li Köseoğlu, kimyasal kastrasyona ilişkin iptal edilen yönetmelik hükümlerinin, karardaki sakıncalar giderilerek ivedilikle yeniden tesis edilmesi ve uygulamaya konması gerektiğini vurguladı.

"Çocuklarımız kırmızı çizgimizdir." diyen Köseoğlu, istatistikler, istismarcının tek kişiye değil yıllar içinde onlarca kişiye istismarda bulunduğu gerçeğini ortaya koyarken, cinsel istismar suçlarına karşı en etkin çözümlerden biri olan kimyasal kastrasyonun, sanık odaklı bakış açısıyla değerlendirilemeyeceğini kaydetti.
Yorum Yazın