TİC Holding Header
  • USD 32.318
  • EUR 35.121
  • Altın 2292.771
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Konuların başında dördüncü sanayi devrimi geliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yeni süreçte bakanlığının öncelik vereceği konuların başında dördüncü sanayi devriminin geldiğini söyledi.
Konuların başında dördüncü sanayi devrimi geliyor
İHA - Bakan Özlü, İstanbul Sanayi Odadı’nın (İSO) Ağustos ayı Meclis Toplantısı’na konuk oldu.

Burada İSO üyelerine hitap eden Bakan Özlü, “Yeni dönemde bakanlığımızın en öncelik vereceği konuların başında dördüncü sanayi devrimi geliyor” dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin bir felaket olarak kurgulandığını kaydeden Özlü, ancak bu olayı gerçekleştirenlerin hedefi tutturamadığını anlatarak, “Allah’a şükürler olsun 15 Temmuz darbe girişimi bir felaket olarak kurgulandı ama hedefi tutturamadı. Hatta tam aksine o gece nice hayırlara vesile oldu. O geceden sonra hepimizin bilinci biraz daha açıldı. Hepimizin sorumluluk duygusu biraz daha güçlendi. Herkes, bu ülke için elini taşın altına koymaya daha istekli hale geldi. Herkes işin bir ucundan tuttu ve Türkiye’de hayat süratle normale döndü. İş dünyamızın da gayretiyle yerli ve yabancı yatırımcılara çok önemli mesajlar verildi. O mesajlarda Türkiye’de huzur ve güven ortamının devam ettiği, yatırımın ve yatırımcının önünde herhangi bir engel bulunmadığı net bir şekilde vurgulandı. Hepimizin birlikte ortaya koyduğu gayret sayesinde 15 Temmuz girişimini gerçekleştiren yapı mağlup edildi” ifadelerini kullandı.

Hiç kimsenin zerre şüphesinin olmaması gerektiğini vurgulayan Bakan Özlü, bu milletin 15 Temmuz’dan sonra devreye aldıkları terörü de mağlup edeceğini söyledi.

“Torna tezgahına da uygulama indirmeye ihtiyacınız olacak”
Yeni dönemde dördüncü sanayi devrimine öncelik vereceklerini anlatan Bakan Özlü şunları kaydetti:
“İstanbul’daki sanayicilerimizin Türkiye’ye bu süreçte öncülük etmelerini bekliyorum. Biliyorsunuz önceki üç sanayi devrimini hep geriden takip ettik. Bu nedenle yıllarca ekonomik açıdan istediğimiz seviyenin altında kaldık. Bu yeni sanayi devrimini de geriden takip etmek gibi bir lüksümüz asla bulunmuyor. Yeni sanayi devrimi, temel olarak akıllı üretim sistemlerine dayanıyor. Bu süreç zincirleme bir şekilde hem üretilen ürünleri hem de o ürünleri üretme biçimimizi değiştirecek. Seri üretim, yerini neredeyse tamamen kişiselleştirilmiş bir üretim anlayışına terk edecek. Bu süreçte bazı yeni sektör ve teknolojiler öne çıkacak. Özellikle yapay zeka, bulut bilişim, büyük veri, otomasyon, robotik teknolojiler, nesnelerin interneti, 3-D yazıcılar ve sensörler, öne çıkan yeni teknoloji alanları olacak. Ancak şu hususa dikkat etmek gerekiyor; bu yeni teknolojilerden bütün sektörler hep birlikte etkilenecek. Mesela otomotiv sektöründeyseniz, aracınızda sensörler ve yapay zeka teknolojileri kullanacaksanız. Beyaz eşya üretiyorsanız, ürettiğiniz beyaz eşyaların birbirleriyle veya başka cihazlarla etkileşim ve iletişim içinde olması icap edecek. Bugün tabletlere veya cep telefonlarına olduğu gibi yarın bir torna tezgahına da uygulama indirmeye ihtiyacınız olacak. Yakın bir gelecekte ürettiğiniz gömleğin de internete bağlanabilmesi, kullanıcının giyim tercihiyle ilgili bilgileri belirli data merkezleriyle paylaşabilmesi gerekecek."

Önümüzdeki dönemde üretimin akıllı fabrikalarda yapılabileceğini ifade eden Özlü, "Bir kürdan bile üretiyor olsanız fabrikanızı robotlarla, sensörlerle, yapay zeka uygulamalarıyla donatacaksınız. Firmalarımızı ve insan kaynağımızı, işte bu yeni sürece şimdiden hazırlamamız önem taşıyor. Bu işin bizim için iki önemli ayağı bulunuyor. Birincisi bu yeni nesil teknolojilerin üretimidir. İkincisi ise, bu teknolojilerin yerli sanayimizde etkin şekilde kullanılmasıdır. Basit bir örnek vermek istiyorum. Üretim yapan herkes yakın gelecekte fabrikasında 3-D yazıcıları kullanacak. Bu teknolojiyi kullanmadan üretim yapanlar, fiyatta veya kalitede dünya ile rekabet edemez hale gelecek. Sanayicilerimizin öyle veya böyle kullanmak zorunda kalacakları bu yazıcıları, Türkiye’de milli imkanlarla üretmemiz çok büyük önem taşıyor. Aksi takdirde diğer sektörlerde yerli üretim yapsak bile yerlilik oranımız yine çok düşük kalacak. Hatta belki de birçok sektörden çıkmak zorunda kalacağız. Emek yoğun sektörlerde dahi gelişmiş ülkelerle rekabet edemez hale geleceğiz. Hep birlikte bunun önüne geçmek durumundayız. Bakanlık olarak, biz bu gerçeklerin farkındayız” diye konuştu.

Dördüncü sanayi devrimi konusunda özel bir çalışma grubu oluşturduklarını da kaydeden Bakan Özlü, "Bu çalışmalar sonucunda ortaya bir yol haritası çıkaracağız. Bu yol haritası biraz daha olgunlaşınca, sonuçlarını sizlerle de paylaşacağız. Hep birlikte bu çalışmaya son halini verip, gerekli adımları süratle atacağız. Bu süreçte, sanayicilerimize, özellikle de İstanbul Sanayi Odası’na çok güvendiğimizi tekrar ifade etmek istiyorum" dedi.
Yorum Yazın