TİC Holding Header
  • USD 32.326
  • EUR 35.119
  • Altın 2300.412
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Malatya’da nevruz kutlaması

Malatya’da HDP, DBP ve EMEP tarafından ortak Nevruz kutlaması düzenlendi.
Malatya’da nevruz kutlaması
İHA -Malatya Büyükşehir Belediye binası arkasındaki miting alnında düzenlenen Nevruz kutlamaları öncesi, polis ekipleri çevrede geniş çaplı güvenlik önlemi aldı. Kutlamanın yapıldığı alan çelik bariyerlerle kapatılırken, vatandaşlar detaylı aramalardan geçirilerek içeri alındı.

Yağmura rağmen çok sayıda kişi Nevruz kutlamasına gelirken, Kobani’deki savaştan kaçan Suriyeliler de Malatya’daki kutlamalara katıldı. Nevruz kutlamasına HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da katılırken, alanda çok sayıda Abdullah Öcalan posterinin açıldığı görüldü.
Burada bir konuşma yapan Altan Tan, çözüm sürecine değinerek, “Yüzyıldır Kürtler mücadele ediyorlar. Sadece kendilerine değil, bütün Ortadoğu’ya, Türkiye’ye ellerinin uzanabileceği herkese demokrasi istiyorlar. Hak ve hukuklarını istiyorlar. Binlercesi cezaevlerinden geçti. 1 milyona yakın kişi gözaltına alındı, tutuklandı, bırakıldı veya hala cezaevlerinde yatıyor. Hala bir zatı muhterem çıkıyor, Kürtlere ne diyor? Daha ne istiyorsunuz? Kaç bin sefer, kaç milyon sefer bunu tekrarladınız. Hatırlayan var mı? Milyon sefer kere tekrarladık. Ne cevap vermek lazım? ‘Kuzzulkurt’ istiyoruz. Eğer sen daha hala anlamadıysan, hala bu yüzyıldır söyleyenleri kavrayamadıysan, ‘Zıktabur ve kuzzulkurt’ istiyoruz. Ben bunların anlamını bilmiyorum. O zaman Diyarbakır’da Melik Ahmet’e sor, sana anlamını söylerler” dedi.

Barış dilinin daha nazik olması gerektiğini ifade eden Milletvekili Tan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ama sen her gün aşağıladığın, hor gördüğün, hakaret ettiğin kişilerden de müsaade et de daha fazla nezaket bekleme. Aklını başına al, bizim aklımız başımızda. Önümüzdeki seçimler Türkiye’nin 10-20-50 yılını, yine Ortadoğu’nun aynı şekilde geleceğini belirleyecek. Biz burada sadece Kürtlere demokrasi istemiyoruz. Sadece Kürtlerin kendi haklarını alması için mücadele etmiyoruz. Biz herkese hak ve hukuk istiyoruz. Sünni, Şii, Müslim, Gayrimüslim, dindar, laik, seküler, ne olursa olsun Ortadoğu ve Türkiye’de yaşayan, bundan sonra da birlikte yaşamak mecburiyetinde olan herkese hak ve hukukun tanınmasını istiyoruz. Herkesin de demokratik haklarına uyulmasını istiyoruz. Kürt sorunu çözülsün, gerisi ne olursa olsun zihniyeti içinde değiliz. Böyle bir fikrimiz yok. Eğer bu topraklara bir hak, hukuk gelecekse, bir yeni demokrasi tesis edilecekse, yeni bir anayasa yapılacaksa bu herkes için olacak. Malatya içinde yaşayan için de olacak. Trabzon, Edirne, Hatay, Hakkari içinde yaşayan için de yeni bir Türkiye, yeni bir demokrasi, yeni bir anayasa eşit ve özgürlükçü, demokratik bir cumhuriyet olacak. Bunu her gün anlatıyoruz. Kürtçe, Kurmenici, Zazacı, Arabi, İngilizce en son Lazca anlatacağız ki muhterem zat anlasın. Mesele artık kafalara doğru düzgün yerleşsin."
Konuşmaların ardından Nevruz ateşi yakıldı.
Yorum Yazın