• Siyaset

MHP'ye teşekkür etti

Parlamenter sistemin devletin işlerliğinde patinaja yol açtığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP’nin bu gerçeği görmesi sayesinde yeni sisteme uygun değişikliklerin yapılabilme yolu açılmıştır. Ben milletim adına MHP liderine ve ekibine özellikle teşekkür ediyorum dedi.
MHP'ye teşekkür etti
İHA - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıda Birlik Derneği üyelerini kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen programda konuşan Erdoğan, "Çoğulcu yapısı ve geniş tabanıyla ülkemizde örneğine az rastlanacak mesleki temsil gücüne ulaşan derneğimize bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum.

Adalet kavramı, insanlığın tarihi ile eş bir geçmişe sahiptir. İlk insan Hazreti Adem’in oğulları Habil ve Kabil arasında anlaşmazlığın temelinde hak ve hukuk tartışması vardır. Peygamberlerin, sosyal bilimcilerin, filozofların üzerinde en çok durdukları konuların başında adaletin geliyor olması boşuna değildir. Adaletin tesis edildiği her yerde huzur, refah ve istikrar hakim olmuştur. Adalet anlayışının ve sisteminin doğru kurulmadığı her yerde çatışmaların, dengesizliklerin, zulmün kol gezdiğini görüyoruz. Şuanda dünya bunun ağır, acı bedellerini ödüyor. Türkiye bu gerçekleri yakın tarihinde yaşadığı bir dizi acı hadise ile ve yüksek bir maliyet ile bir kez daha idrak etmiştir. Ülkemizin geçtiğimiz 14 yılının sorumluluğunu üstlenmiş yöneticisi olarak burada sizlerle samimi muhasebe yapmak istiyorum.

Biz 14 yıl önce ülke yönetimini devraldığımız zaman Türkiye’yi 4 temel üzerinde kalkındıracağımızı ifade etmiştik. Bunun birincisi eğitim, ikincisi sağlık, üçüncüsü adalet, dördüncüsü ise emniyetti. Türkiye, tarihinin en büyük yatırımları ile en büyük projeleri ve atılımları ile bu dönemde tanışmıştır. Ekonomimizi 3 kat büyüterek Cumhuriyet tarihinde yapılanların tamamına eş ve hatta daha fazlasıyla hizmeti hayata geçirerek milletimize verdiğimiz sözleri tutmanın çabası içinde olduk. Yaptığımız her işi samimiyetle, ülkemize ve milletimize hizmet aşkı ile gerçekleştirdik. Nice tuzakları boşa çıkardık, nice engelleri aştık, nice mücadelelerden galip çıktık" diye konuştu.

"BAZI TUZAKLARI FARK ETMEKTE ZAMAN ZAMAN GEÇ KALDIĞIMIZI GÖRÜYORUM"
"Geriye dönüp baktığımızda ülkemize, milletimize ve şahsıma kurulan bazı tuzakları fark etmekte zaman zaman geç kaldığımızı görüyorum" diyerek sözlerini sürdüren Erdoğan, "Yargıda yaşanan sıkıntılar da bunlar arasındadır. Bu sıkıntı tek taraflı ve sadece bir dönem ile sınırlı değildir. Meselenin bir tarafında yargıyı milletin değil, belli bir örgütün emrine sokmaya çalışanlar varken, diğer tarafında da yargı üzerinden meşru siyasal kurumları alt etmeye çalışan bir başka vesayetçi anlayış mevcuttu. Kapatma davasına kadar öyle olmadık yöntemler ile karşımıza çıkıldı ki inanın bana hukuk adına biz utandık. Bu sorunlu dönemde bu FETÖ denilen şer örgütü diğer kurumlarımız ile birlikte özel önem verdiği yargının içine sızmaya başlamıştır. 40 yıllık bu işin geçmişi vardır.

Öyle kısa sürede bu sızma hareketi yapılmadı. Biz hayatımızın hiçbir döneminde insanları peşin hükümle peşin hükümle kategorize etmedik. Milletine, hükümetine, devletine, demokratik meşru siyasi kurumlara saygı duyan veya öyle gözüken herkese kapıları açık tuttuk. Hiç kimseye ve hiçbir gruba ne yargıyı nede başka bir kurumu peşinen teslim etmiş değiliz. Bu örgütün zihin yapısı ve organizasyon yapısı her türlü iyi niyeti istismara müsait olduğu için adeta saman altından su yürüterek pek çok yerde güç temerküzüne girdiklerini gördük. Türkiye’nin darbeciler ile cuntacılar ile vesayet odaklarıyla mücadelesi adına yargıya verdiğimiz desteği bu örgüt kendi militanlarına yol açmak için kullanmıştır. Bu durum sadece kadroların istilasına yol açmadı. Aynı zamanda darbeciler ile vesayet odaklarıyla yaptığımız mücadeleye çok büyük zarar vermiştir" ifadelerini kullandı.

"TEK BİR MASUM DAHİ MAĞDUR EDİLİYORSA, ORADA ADALETTEN SÖZ ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR"
Eğri ile doğruyu, haklı ile haksızı aynı çuvala dolduran bir anlayışın adalet tesis etmesinin mümkün olmadığını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:
"O dönemde açılan davaların neredeyse tamamını bu kasıtlı saptırmalar sebebiyle neticesiz kalmıştır. Şayet bir davada tek bir masum dahi mağdur ediliyorsa, orada adaletten söz etmek mümkün değildir. Bir takım tutuklamalar ile bir takım davaların gidişatı ile ilgili şahsımın o döneminde verdiği beyanatlar ve gösterdiği tepkiler ortadadır. Yargının bağımsızlığına halel getirmemek için meseleye daha keskin bir şekilde müdahale etmedik, edemezdik.

O dönemde yargı bürokrasisi içinde kritik konumlarda bulunanların örgüt emri ile bu işleri rayından çıkardığı daha sonra ortaya çıkmıştır. Anayasamızın 138’inci maddesine göre hakimler görevlerinde bağımsızlardır. Anayasaya, hukuka, kanuna uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez. FETÖ mensubu hakim ve savcılar görevlerini bu kriterlere uygun olarak mı yapıyorlardı. Kamuoyu oluşturmaya yönelik haberlerden başlayarak, kolluk güçlerinin araştırmalarına, savcıların soruşturmalarına, hakimlerin kararlarına kadar her yerde örgütün çıkarları ve talimatları esas alınmıyor muydu? Bu ülkenin yargısını, iradelerini bir terör örgütüne ve onun hiyerarşisine teslim etmiş hakim ve savcılara terk edemezdik."

MHP’YE TEŞEKKÜR
Parlamenter sistemin devletin işlerliğinde patinaja yol açtığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu patinajın ortadan kaldırılması gerekiyor. Çift başlılık işte bunu getiriyor. MHP’nin bu gerçeği görmesi sayesinde anayasada yeni sisteme uygun değişikliklerin yapılabilme yolu açılmıştır. Ben milletim adına Milliyetçi Hareket Partisi liderine ve ekibine özellikle teşekkür ediyorum” dedi.

Erdoğan, 17-25 Aralık darbe girişiminin, yargıyı ele geçirmeye çalışan örgütün kendini inkar edilemez bir şekilde açığa çıkarmasının adı olduğunu belirtti. "Yasama, yürütme, yargı erkleri arasındaki ilişkilerin demokratik bir anlayışla yeniden belirlenmesi Türkiye için kayıp değil, büyük bir kazançtır" açıklamasında bulunan Erdoğan, devlet içinde bir patinaj olduğuna da dikkat çekti. Erdoğan "Bu patinajın ortadan kaldırılması gerekiyor. Çiftbaşlılık işte bunu getiriyordu. Muhalefet partilerimizden MHP’nin bu gerçeği görmesi sayesinde anayasada yeni sisteme uygun değişikliklerin yapılabilme yolu açılmıştır" diye konuştu.

"17-25 ARALIK’TA TAKKE DÜŞTÜ KEL GÖRÜNDÜ"
17-25 Aralık’ta yargı ve emniyet içerisindeki militanlar vasıtasıyla meşru hükümetin devrilerek yönetime el konmaya çalışılmasının adının anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs ve darbe olduğunun altını çizen Erdoğan "17-25 Aralık operasyonunu birileri ısrarla şahsi meselem olarak göstermeye çalıştı. Hala da çalışıyor. Halbuki 17-25 Aralık operasyonu yargıyı ele geçirmeye çalışan bu örgütün kendini inkar edilemez bir şekilde açığa çıkarmasının adıdır. Eskiler ‘takke düşü kel göründü‘ diyorlar ya, 17-25 Aralık’ta tam da böyle olmuştur. Yargı ve emniyet içerisindeki militanlar vasıtasıyla meşru hükümeti devirerek yönetime el koymaya çalışmanın adı anayasal düzeni yıkmaya teşebbüstür, yani darbedir.

17-25 Aralık’ta bir darbe girişimidir. Hükümet ve siyasi kadrolar olarak gösterdiğimiz o sağlam duruş, daha da önemlisi milletimizin verdiği güçlü destek sayesinde bu darbe teşebbüsünü boşa çıkarttık. Örgüt 17-25 Aralık’ta emniyet ve yargı içindeki mensupları aracılığı ile başaramadığını 15 Temmuz’da TSK içindeki yandaşları vasıtasıyla gerçekleştirmeye çalışmıştır. Hamdolsun o gece de milletimizin gösterdiği dirayet, kahramanlık, kararlılık ve fedakarlık sayesinde neticeye ulaşamadılar.

Daha sonra elde edilen bilgiler Gezi olayları ve 6-8 Ekim olayları gibi ülkemizi sıkıntıya sokan pek çok önemli kargaşanın büyümesinde, rayından çıkmasında aynı örgütün parmağı olduğunu göstermiştir. Hala bu Pennsylvania’daki zat utanmadan, sıkılmadan ‘bütün bunlar bir senaryodur’ diyor. Biz neyin senaryo olduğunu görüyoruz evvel Allah gelecek yakındır ve gelecek bunu çok daha açık ve net ortaya koyacaktır. Çünkü ben ilahi adaletin tecellisinden zerre kadar şüphe etmiyorum. Bu adalet tecelli edecek" dedi.

"İTİRAFÇI NAMI İLE ORTAYA ÇIKIYORLAR. FAKAT BUNLAR DOĞRU KONUŞMUYOR"
FETÖ ile ilgili itirafçı olan bazı yargı üyelerinin doğruyu söylemediklerini belirten ve tehlikeye dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan "Yargıda Birlik Derneği işte böylesine önemli bir örgütün Adalet Teşkilatımız içinde yol açtığı tahribatın önüne geçilmesi konusunda tarihi bir misyon üstlenmiştir. Size Batı’da çok değişik yerlerde Yargıda Birlik Derneği olarak birileri ön açmayabilir, belki görüşmeyebilir, pasvermeyebilir.

Hiç umursamayın. Kusura bakmayın, ağır olacak ama, atalarımızın bu ifadesini kullanmam lazım, ‘it ürür kervan yürür’ biz yolumuza böyle gideriz. İstedikleri kadar ön kesmeye çalışsınlar, 17-25 Aralık darbe girişiminin hemen ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunu tamamen ele geçirerek yargıyı kontrolü altına almak isteyen örgüte karşı çoğulcu ve geniş tabanlı bir hareketin temsilcisi olarak Yargıda Birlik derneği Kurulmuştur. İyi ki de kurdunuz, çok isabetli oldu. Aksi taktirde meydan bunlara kalırdı. Er meydanının sahibi sizler olmak durumundasınız. Eğer meydanı boş bırakırsanız birileri gelir o meydanı doldurur.

Anayasaya, kanuna, hukuka uygun bir şekilde vicdani kanaatleri ile yargı görevini yerine getirmek isteyen hakim ve savcılarımız iradesini ve yetkisini FETÖ’nün emrine veren mankurtlara karşı tarihimizde ender rastlanan bir birliktelikle hareket etmişlerdir. Hayırlı olsun. Bu sayede önce HSYK örgütten kurtarılmış, ardından teşkilatın FETÖ militanlarından temizlenmesi süreci başlatılmıştır. Ülkemize yönelik saldırı ne kadar alçakça ve ahlaksızca olursa olsun bizim buna karşı verdiğimiz mücadele daima hukuk devleti sınırları içinde yürütülmüştür, öyle de devam edecektir. Aksi taktirde onlardan farkımız kalmaz. Şuanda içerde olanlardan çok iyi tanıdıklarım var. İtirafçı namı ile ortaya çıkıyorlar.

Fakat bunlar doğru konuşmuyor. İtirafçı diyerek ortaya çıkarken bunlar gayet iyi aldatmacayı oynuyorlar. En tehlikeli olan da bu. Çünkü bunların bir kısmı ile benim zamanında başbaşa görüşmelerim olmuştur Başbakanlığım zamanında. Şimdi itirafçı olarak söyledikleri ile Başbakan olduğum zaman bana söylediklerine baktığım zaman tamamen aykırı ifadeler. Bu oyuna asla gelmemek gerekiyor. 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesinde vatandaşlarımızın direnişi ve bizim ortaya koyduğumuz liderlik yanında yargımızın sağlam duruşu da çok hayati öneme sahiptir. Bana göre o 15 Temmuz’daki sağlam duruşunuzun bundan sonra da devamı şarttır. Bizim hiç kimseden çekinmemize yok, çünkü adalet terazisi sizin elinizdedir.

Adalet terazisini elinde tutanlar yeryüzündeki gücü elinde tutanlardır, bunu bilmenizi istiyorum. Çünkü tüm halkımızın, milletimizin beklentisi de bu teraziden çıkacak olan neticedir. Darbe girişiminin anlaşılmasının ardından süratli şekilde harekete geçen ve kendi mekanizmalarını işleten kurum yargımızdır. Bunun için darbenin ilk saatlerinden itibaren hainlerin gözaltına alınması, sorgulanması, tutuklanması, yargılanması konusunda fedakarlıkla ve cesaretle görev alan tüm savcılarımızı, hakimlerimizi şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. Aynı şekilde 15 Temmuz sonrasında FETÖ mensuplarının tasfiyesi ile iş yükleri fevkalade artan hakim ve savcılarımız en küçük bir boşluğa, zaafa, sıkıntıya meydan vermeden, gece gündüz çalışarak adalet sisteminin işlemesini sağlamışlardır. Bunun için de tüm hakim ve savcılarımızı ayrıca kutluyorum" diye konuştu.

"FETÖ’CÜLERİN UZAKLAŞTIRILMASINDAN DOLAYI AKSAYAN BİR İŞ, ORTAYA ÇIKAN BİR MAĞDURİYET GÖRMEDİM"
Kamudan FETÖ’cülerin temizlenmesinden sonra işlerin daha da güzel gittiğini belirten Erdoğan "Aslında 15 Temmuz sonrasında yargı ve emniyet başta olmak üzere tüm bürokraside gördüğümüz gerçek şudur, FETÖ’cülerin tasfiyesi işleri zorlaştırmak bir yana kolaylaştırmış, hızlandırmış, rayına oturtmuştur. Vatandaşlarımızdan aldığımız geri dönüşler hep bu yöndedir. Bugüne kadar FETÖ’cülerin kamudan uzaklaştırılmasından dolayı aksayan bir iş, ortaya çıkan bir mağduriyet henüz görmedim, duymadım. Hatta yılbaşında İstanbul’da yaşanan terör saldırısının failinin yakalanmasında olduğu gibi gerçekten zor ve taktir edilmeyi hak eden işlerin üstesinden başarı ile gelindiğini görüyoruz.

Bu vesile ile gerek Başbakanımızı gerek İçişleri Bakanımızı gerek tüm emniyet teşkilatımızı, polislerimizi, burada geniş bir ekip ile yaklaşık bin kişi ile ülke genelinde yaptıkları bu operasyonla 17 günde bunları yakalamış olmalarını Türk polisinin ne denli ufku olduğunu, güçlü olduğunu göstermesi bakamından da çok önemsiyorum. Demek ki bu örgütün mensupları devlet ve millet için değil sadece bundan önce kendileri için çalışıyordu. Yoklukları hiçbir şeyi değiştirmedi, hatta işleri kolaylaştırdığına göre böyle düşünmekte herhalde haksız değiliz. PKK terör örgütü ile bunlar ortak çalışıyorlar. Müşterek çalışıyorlar. Bugün bizim Emniyet Teşkilatımızın içinde bunlar var, TSK’nın içinde bunlar var, tabi ki bunlar terör örgütlerinin işini ciddi manada kolaylaştırıyor. Ama her geçen gün eriyorlar, daha da eriyecekler veya terk edecekler" açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE İÇİN BİR KAYIP DEĞİL, KAZANÇTIR"
Mecliste ilk tur görüşmeleri tamamlanan anayasa değişikliğinin yasama, yürütme ve yargı erkleri arasındaki ilişkilerin yeniden düzenlediğini belirten ve her ne kadar kağıt üzerinde Türkiye’de yasama ve yürütmenin farklı erkler olarak gözükse de pratikte her iki yapının da aynı siyasi gücün kontrolünde olması anlamına geldiğini kaydeden Erdoğan "Aksi taktirde zaten sistemin işlemesi mümkün değildir. Nitekim ülkemizde siyasi sistemin tıkandığı günlere baktığımızda bu iki güç arasındaki uyumsuzluğun ön plana çıktığı yollar olduğunu görüyoruz. Bir terör örgütünün yargıda kurduğu etkinlik burada da bir sorun olduğuna işaret ediyor.

Dolayısıyla yasama, yürütme, yargı erkleri arasındaki ilişkilerin demokratik bir anlayışla yeniden belirlenmesi Türkiye için kayıp değil, büyük bir kazançtır. Esasen bizim hayalimiz özellikle de 1011 yılından beri ülkemize tüm bu hususları esaslı şekilde yeni bir anayasa ile yerine oturtmaktır. Maalesef bu yöndeki tüm gayretlerimize rağmen mevcut sistem içinde biz bir netice alamadık.

Buna rağmen imkanlar dahilindeki arayışlarımızdan vazgeçmedik. 2007 Cumhurbaşkanlığı Seçimi krizinin aşılması sırasında getirdiğimiz yeni düzenleme, yani Cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesi bu yönde köklü bir değişimin ilk adımı olmuştur. 2014 seçimlerinde uygulamaya geçen yeni sistem ile birlikte artık işlerin eskisi gibi yürüme imkanı zaten kalmamıştır. Gücünü halktan alan bir Cumhurbaşkanının vesayetin değil milli iradenin temsilcisi olması kadar tabi bir şey yoktur. Ben de görevimi bu anlayışla yürütüyorum.

Cumhurbaşkanının yeni seçim yöntemi ile gücünü halktan alan, daha üst bir siyasi otorite oluşturulurken anayasanın Başbakanlık hükümeti sistemini esas alan yapısı değiştirilmemiştir. Böyle olunca da her ikisi de gücünü milli iradeden alan iki başlı bir yapı ortaya çıkmıştır.

Şahsımın mevcut hükümetle uyumlu bir şekilde çalışıyor olması ortada böyle bir sorun bulunduğu gerçeğini değiştirmiyor. Aynı şekilde benden önce halef-selef olduğumuz Sayın Gül ile bizim ilişkilerimizin bu noktada gayet iyi çalışıyor olması bir şey değiştirmiyor. Çünkü almamız gereken mesafe çok farklı. Yani ben ‘patinaj’ ifadesi ile kullandım, devletin işlerliğinde bir patinaj var. Bu patinajın ortadan kaldırılması gerekiyor.

Çiftbaşlılık işte bunu getiriyordu. Muhalefet partilerimizden MHP’nin bu gerçeği görmesi sayesinde anayasada yeni sisteme uygun değişikliklerin yapılabilme yolu açılmıştır. Ben milletim adına MHP liderine ve ekibine özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü biz her şeyi Türkiye için düşünmek zorundayız.

Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık gücünü birleştiren, Meclisin denetim mekanizmalarını güçlendiren yeni yönetim modelinin ülkemiz için hayırlı olacağına inanıyorum. Anayasa değişikliği ile HSYK’nın yapısında da bir reform yapılıyor. 2010 anayasa değişikliği ile getirilen seçim sisteminin hakim ve savcıları mutlu etmediğini, tam tersine ciddi hizipleşmelere ve sorunlara yol açtığını bizzat sizler bize ifade ettiniz. Bunun için seçim sistemi kaldırıldı.

Şimdi Mecliste ikinci tur görüşmeleri başlayacak olan değişiklikle HSYK’nın dördü Cumhurbaşkanı, 7 tanesi Meclis tarafından seçilecek, 2 tanesi de bakan ve müsteşardan oluşan 13 üyeli bir yapıya kavuşturulması öngörülüyor. Yargıda Birlik Derneği üyeleri olarak şundan emin olmanızı istiyorum, önümüzdeki dönemde de HSYK’nın çoğulcu ve geniş tabana oturan yapısı mutlaka korunacaktır.

Ülke olarak, Adalet Teşkilatı olarak çok büyük faydasını gördüğümüz bu çoğulcu yapıdan geriye dönüş mümkün değildir. Milletimizin yarısından fazlasının desteğini alarak göreve gelecek hiçbir Cumhurbaşkanının bu çoğulcu ve geniş tabanlı temsil yapısına zarar verecek bir tavır içine girmesi de söz konusu değildir. Yargının FETÖ veya başka bir örgüt tarafından rehin alınmasına asla izin veremeyiz.

Halkımızın yargıya olan güvenini tahrip edecek hiçbir adım atmayız, atılmasına da rıza göstermeyiz. Bunun yolunun da gruplaşmaları reddederek hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını, millet adına hareket etmeyi esas alan bir sistemden geçtiğini çok iyi biliyoruz.

Yeni yapıda işte bu hassasiyeti gözetecek şekilde kurulacaktır. Yargıda Birlik Derneğinin önümüzdeki dönemde de çoğulcu yapısıyla yargının işleyişini murakabe edecek, görüş bildirecek, öneri getirecek, gerektiğinde eleştirecek bir meslek kuruluşu olarak daha etkin bir şekilde çalışmalarını sürdüreceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

 
Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri