TİC Holding Header
  • USD 32.367
  • EUR 34.982
  • Altın 2324.301
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Saadet Partisi'nden başkanlık sistemine destek

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Bayram Sakartepe, Türkiye başkanlık sitemine geçmeli ve bu meclis yeni milli ve sivil bir anayasa yapmalıdır dedi.
Saadet Partisi'nden başkanlık sistemine destek
Saadet Partisinden başkanlık sistemi ve yeni anayasaya destek geldi. Başkanlık sisteminin Türkiye gündemine ilk kez milli görüş tarafından getirildiğini belirten Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve İzmir İl Başkanı Bayram Sakartepe, parti görüşü olarak başkanlık sistemini desteklediklerini açıkladı.

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve İzmir İl Başkanı Bayram Sakartepe, düzenlediği basın toplantısında ülke gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin içeride ve dışarıda büyük tehlikelerle karşı karşıya olduğunu ve uluslararası bazı güçlerin Türkiye’yi hedef seçtiğini kaydeden Bayram Sakartepe, böyle bir ortamda her zamankinden daha fazla milli birlik, bütünlük ve kardeşliğe ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

"BİR KİŞİ ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLMESİ DOĞRU DEĞİL"
İktidar partisi ile muhalefeti eleştiren Bayram Sakartepe, “Bu durum ülkemize, birliğimize zarar verecek noktaya gelmiş, kamplaşmalara yol açmıştır. Bugün ülke gündeminin önemli tartışma konularından olan, yeni anayasa ve başkanlık sistemi en başta gelen sorunlardır” dedi. Saadet Partisi olarak, yeni anayasa için, genel merkezde kendisinin de içinde bulunduğu bir Anayasa Çalışma Komisyonu oluşturulduğunu anlatan Sakartepe, başkanlık sisteminin de ülkemize ne getirip götürmesinden daha çok seçimlik malzeme yapılmasını, bir kişi veya parti üzerinden yürütülmesini doğru bulmadıklarını açıkladı.

"MİLLİ MUTABAKAT KOMİSYONU KURULMALI"
Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve İzmir İl Başkanı Bayram Sakartepe, yeni anayasa ile ilgili çalışmaların milli uzlaşı ile yürütülmesi gereğine dikkat çekti. Yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda meclis dışındaki partilerle de konuşulmalı ve görüşleri alınması gerektiğini anlatan Sakartepe, şunları söyledi:
"Başkanlık sistemi ve yeni anayasa çalışmalarında bir milli mutabakat komisyonu kurulmalıdır. Bütün bu çalışmalar milli mutabakat komisyonu ile birlikte ele alınmalı. Bu komisyon hem başkanlık sistemini hem de yeni anayasayı masaya yatırmalıdır.”

"MEVCUT ANAYASA 21 DEFA DEĞİŞMİŞTİR"
Mevcut anayasanın acilen değişmesi için birçok sebebin bulunduğuna vurgu yapan Sakartepe, "Mevcut anayasa darbe ürünü bir anayasadır. Darbecilerin yoğun baskısı altında kabul edildiği, milleti küçük gören vesayet anayasası olması, kabul edildiği günden bu yana 21 defa değiştirilerek yamalı bohçaya dönmesi ve milletimize dar geldiğinden dolayı yeni, milli ve sivil bir anayasa yapılması mecburiyeti vardır" diye konuştu.

"İLK KEZ MİLLİ GÖRÜŞ GÜNDEME GETİRDİ"
Türkiye’de başkanlık sistemini ilk kez gündeme getiren ve önerenin Milli Görüş olduğunu kaydeden SP GİK üyesi ve İzmir İl Başkanı Bayram Sakartepe, başkanlık sistemini parlamenter sistem açısından değerlendirdi. Sakartepe, şöyle konuştu:

"Saadet Partisi olarak prensip itibariyle Başkanlık sistemine karşı değiliz. Türkiye’de başkanlık sistemini ilk kez milli görüş gündeme getirmiştir. Bugüne geldiğimiz de ise başkanlık sistemine karşı milletimizin kafasında birtakım sorular vardır. Milletimizin kafasındaki şüpheleri ve soruları da izale etmemiz gerekiyor. Halkımızın bazı konularda daha fazla aydınlatılmasına ihtiyaç vardır. Türkiye’deki en büyük yanlış başkanlık sistemi yerine başkan olacak şahısların konuşulmasıdır. Başkanlık sistemi bir parti, kişi veya lider üzerinden konuşulmamalıdır. Başkan olacak şahsı değil sistemi konuşmalıyız. Üniter yapımızı bozmayacak bir başkanlık sistemi istiyoruz. Şeffaf ve denetlenebilir bir sistem oluşturulmalı

Başkanın parlamentoyu fesh etme yetkisi olmamalı. Başkanın kanun hükmünde kararname çıkartma yetkisi olmasın."
Sakartepe, Türkiye’nin geleceği açısından sağlıklı ve sağduyulu bir şekilde her fikri olgunca tartışma kanaatinde olduklarını belirtti. Sakartepe, mevcut parlamentodan Türkiye’yi darbe anayasasından kurtarmasını beklediklerini, aksi takdirde SP’nin kısa sürede meclise girerek bunu gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.
Yorum Yazın