TİC Holding Header
  • USD 32.381
  • EUR 35.044
  • Altın 2282.879
  • BIST 100 8880.09
  • Spor

Yılmaz Vural'dan Türk futbolu ile ilgili olay açıklamalar

A Milli Futbol Takımı'ndaki oyuncuların büyük bölümünün Avrupa'da yetiştiğini ya da Avrupa liglerinde forma giydiğini belirten teknik direktör Yılmaz Vural, Türkiye'nin bu seviyeye gelebilmesi için öncelikle iyi antrenör yetiştirmek gerektiğini söyledi.
Yılmaz Vural'dan Türk futbolu ile ilgili olay açıklamalar
TRT Kurdi’de yayınlanan Dema Futbolê (Futbol Zamanı) programına açıklamalarda bulunan Vural, ”Lise çağında 18 milyon gencimiz var. Ligimizdeki oyuncuların yarıdan fazlası yabancılardan oluşuyorsa bu bozuk düzeni sorgulamamız gerekir” dedi.

Önemli Açıklamalarda Bulundu
TRT Kurdi’de yayınlanan Dema Futbolê (Futbol Zamanı) programına telefonla konuk olan Türk futbolunun önemli isimlerinden Yılmaz Vural, milli takımın başarısında en önemli etkenin oyuncuların Avrupa’da yetişerek ya da Avrupa’da oynayarak oranın disiplini ile yetişmesi olduğunu söyledi.

Devletin son yıllarda tesisleşme hamlesinde büyük bir başarıya imza atarak devasa tesisler ve statlar kazandırdığına işaret eden Vural, genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan Türkiye’de sporcu yetişmemesinin en önemli nedeninin iyi antrenör yetişmemesi olduğunu söyledi.

“Lisansı Olmayanların Çalışması Ayıptır”
Türk futbolu ile ilgili çarpıcı analizlerde bulunan Vural, ”Milli takımdaki oyuncularımız ya Avrupa’da yetişen isimler ya da bizim ligimizde yetişip Avrupa liglerine transfer olan oyunculardır. Bunların taktik disiplini ve saha içindeki mantalitesine bakın her şeyi anlarsınız. Bizde yapamadıkları şeyleri sahada yapabiliyorlar. 36 yaşındaki Burak Yılmaz yeni yetişen futbolcu gibi neler yapıyor. Çağlar, dünyanın en iyi forvetlerine karşı nasıl başarılı oluyor. Bunun nedeni taktik disiplindir, doğru çalışma ve eğitimdir. Bizim ligimizde topun oyunda kalma süresi 60 dakikayı bulmaz. Ligimizde lisansı olmayan antrenörler çalışıyor. Bizde futbolu kim yönetiyor, doğrusu bunca yıldır futbolun içinde olduğum halde anlayamadım. Bozuk bir düzen var. Hepimiz bu düzenin parçası olmuşuz. Bu düzende antrenör, hakem, sporcu yetişmez.

“Stat Ve Tesis Yaptık, Sporcu Yetiştiremedik”
Avrupa ile aramızdaki fark, onlardaki eğitim ve taktik disiplin bizde yok. Her şeyden önce iyi antrenör yetiştirmeliyiz. Lisansı olmayan isimler antrenörlük yapıyorsa bu iş nasıl düzelecek?. Lise çağında 18 milyon gencimiz var. 4-5 milyon gencimiz üniversite düzeyinde ama ligimizdeki 600 oyuncunun yarısı yabancılar. 2.Lig ve 3.Lig’de yabancı izni olsaydı kulüplerimiz burada da yabancı oynatırdı. Devlet, son yıllarda inanılmaz statlar ve tesisler yaptı. Ülkenin her yerinde bu anlamda eserler var. Ama insan yetiştirmede sorunumuz var. Antrenörlerimizin bilgisinde sorun var. Üniversitelerimiz araştırma yapmıyor. Bu bozuk sistemi değiştirmeden kalıcı başarılara ulaşamayız. Bu kadar dinamik nesil ve genç yarın bunun hesabını hepimizden sorar.” dedi.

“Cumhurbaşkanımız Futbolu Çok Seviyor”
Ülke olarak futbolu çok sevdiklerini ancak uygulamada başarısız olduklarının altını çizen Vural, ”Futbolu çok seven bir cumhurbaşkanımız var. Milli maçlardan sonra soyunma odasında futbolcularla olan telefon konuşmaları her şeyi gösteriyor. Halkımız da futbolla yatıp futbolla kalkıyor. Demek ki başarılı olmamız için yeterli neden var. Ama kalıcı başarılar konusunda eksik şeyler yapıyoruz. Ben yıllardır buna dikkat çekiyorum.” dedi.

“Diyarbakırspor’un Yeniden Canlanması Değerlidir”
Vural, daha önce görev yaptığı Diyarbakırspor’un yeniden ayağa kalkması konusunda da açıklamalarda bulundu. Vural, ”Kuşkusuz tüm kulüplerimiz değerlidir. Şehir ve camia kulüplerinin başarılı olmasını önemsiyorum. Bunlardan biri Diyarbakırspor’dur. Diyarbakırspor’un yeniden sahneye dönmesi hem bölge hem ülke için anlamlıdır. Amedspor ve Diyarbekirspor inşallah üst lige çıkarlar. Her iki kulüpte de sevdiğim insanlar var. Diyarbakır’la ayrı bir gönül bağım var.” İfadelerini kullandı.

“3 Büyükler Bizi Uygun Görmüyor”
Vural, neden 3 büyük kulüpte görev yapmadığı ile ilgili de çarpıcı ifadeler kullandı. Vural, ”Onlar daha çok kendi içlerinde yetişenlere görev veriyor. Bizi uygun görmüyorlar. Tüm meslektaşlarımız değerlidir ancak bu iş maalesef oralarda deneme tahtasına dönmüş. Yapacak bir şey yok.” dedi.

Vural, iki kez geçirdiği koronavirüs sürecinde ölümden döndüğünü de ifade ederek herkesi tedbirli olmaya davet etti.
Yorum Yazın