• Teknoloji

Mühendis adayları sahada tecrübe kazanacak

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin mezun olmadan önce sektörde tecrübe kazanmasını sağlayacak olan 'İntörn Mühendislik' sistemi ADÜ Mühendislik Fakültesinde yürürlüğe girdi.
Mühendis adayları sahada tecrübe kazanacak
İHA - ADÜ Senatosu’nda 23 Mayıs 2018 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe giren İntörn Mühendislik sisteminin hayata geçmesinin müjdesi, Mühendislik Fakültesi öğrencilerin Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Kırnak tarafından verildi. 

Son yıllarda yurtiçi – yurtdışı bazı üniversiteler tarafından faaliyete geçirilen İntörn Mühendislik sisteminden yararlanan öğrencilerin iş bulma imkanlarının arttığı ve iş deneyimi elde etmiş özgüvenli bireyler olarak mezun oldukları gözlemleniyor.

İntörn Mühendislik eğitimi alma zorunluluğu bulunmamakla birlikte, her yıl İntörn Takip Kurulu (İNTAK) tarafından ilan edilen kontenjanlara başvurular için özel bir not ortalaması şartı aranmaksızın başvuru sahiplerinin akademik başarı sıralamaları göz önüne alınarak yerleştirmeler yapılıyor. 

Bu sistem sayesinde ADÜ Mühendislik Fakültesinin mühendislik eğitimi veren diğer üniversiteler arasında daha prestijli konuma taşınacağını belirten Prof. Dr. Halil Kırnak, olumlu sonuçlar sağlaması temennisinde bulundu. 

İntörn Mühendisler Maaş Alabilecek 

1 Temmuz 2017 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 7033 nolu kanunun 19. Maddesine göre ‘Uygulamalı eğitimleri süresince öğrencilere asgari ücretin net tutarının yüzde35’i ücret olarak ödenir’ ibaresi yer alıyor.

Bu kapsamda İntörn Mühendislik eğitimi alan öğrenciler de bu haktan yararlanacak ve aynı zamanda zorunlu iş sigortası kapsamında sigorta prim ödemeleri de gerçekleştirilecek. 

ADÜ Mühendislik Fakültesinde Sistem Nasıl Olacak? 

Mühendislik Fakültesinde İntörn Mühendislik sistemine geçiş çalışmaları aynı zamanda Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan’ın tavsiyeleri üzerine bir yıl önce başladı.

Sürece geçiş aşamasında Rektör Yardımcımız ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Kırnak’ın takipleriyle yoğun çalışmalar gerçekleştirilerek bu çalışmalar kapsamında Fakülte öğretim elemanlarının ve sektör temsilcilerinin bir araya geldiği toplantılarda sistemin ana hatları belirlendi ve ‘İntörn Mühendislik Yönergesi’ hazırlandı.

Ayrıca, sürecin işleyişinin sağlıklı yürütülebilmesi için gerekli protokoller ve değerlendirme formları da hazır hale getirildi.

Bu sistem sayesinde hem öğrencilerimizin sektör tecrübesi kazanması hem de Üniversite – Sanayi işbirliğinin güçlenmesi hedefleniyor. 

İntörn Mühendislik Nedir? 

İntörn Mühendislik, mühendislik öğretim programlarında yer alan derslerini yedi yarıyılda başarı ile tamamlamış öğrencilerin son dönemlerini sahada geçirerek alanlarında tecrübe kazanmaları için geliştirilen bir modeldir.

İntörn mühendislik staj uygulamasının çok ötesinde, sanayide mühendis sorumluluğu ile görev alınan ve çalışmalara dâhil olunan bir süreçtir.

İntörn Mühendisler, üniversitede aldıkları teorik ve pratik eğitimlerinin üzerine direkt olarak sanayi uygulamalarından edindikleri tecrübeleri de ekleyerek tecrübeli birer mühendis olarak sanayiye çıkmaya hazır bir şekilde eğitimlerini tamamlamaktadır.

İntörn Mühendisler, tüm derslerini tamamladıktan sonra eğitimlerinin son yarıyılını kesintisiz bir şekilde 4 ay tam zamanlı olarak sanayide ve üretim alanında, direkt olarak sahada geçirmektedir.

Bu sayede, intörn eğitimi alan mühendisler meslekleri ile ilgili pratik bilgi ve becerileri son yarıyıllarında işin mutfağında öğrenme fırsatı bularak, daha bilgili ve donanımlı olarak mezun olur. 
Yorum Yazın