TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.089
  • Altın 2301.063
  • BIST 100 8880.09
  • Teknoloji

Mühendislik öğrencilerinden kurşun geçirmez esnek zırh

Mühendislik Fakültesi 4. sınıf öğrencisi iki üniversiteli genç, güvenlik güçlerinin operasyonlarda daha rahat hareket edebilmelerini sağlayacak kurşun geçirmez, esnek zırh projesi geliştirdi.
Mühendislik öğrencilerinden kurşun geçirmez esnek zırh
AA - Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri Ekin Yıldırım ve Can Ünlü, güvenlik güçlerini koruyan çelik yeleklerin ağır ve kalınlığı nedeniyle hareket kabiliyetini zorlaştırması sorununa çözüm aramak için yola çıktı.

Yrd. Doç. Dr. Ebru Saraloğlu Güler'in danışmanlığında yaklaşık bir yıl süren çalışmanın sonunda dayanımı yüksek hafif kumaş kullanılarak yapılan esnek zırh, üniversitenin 9. Bitirme Projeleri Sergisi'nde yer aldı.

Öğrencilerin, güvenlik güçlerince çelik yeleklerin yerine kullanılabilecek bir zırh üretme düşüncesiyle hayata geçirdikleri proje, büyük beğeni topladı. Üretilen zırh, güvenlik güçlerini hem koruyacak hem de kullananların daha rahat hareket etmelerini sağlayacak.

Projeyi geliştiren öğrencilerden Ekin Yıldırım, şunları söyledi:
"Kompozit malzeme üretmek için kevlara, ürettiğimiz kayma altında katılaşan sıvıyı emdirdikten sonra sırasıyla reolojik, darbe ve esneme testleri uygulandı. Testlerde başarılı olduk ve 300 metre saniye mermi hızıyla namludan çıkıp 10 metre uzaklıktaki bir zırha çarptığında yaratacağı yaklaşık 250 jule tekabül edecek enerjiyi yırtılmadan sönümleyebilecek zırh elde ettik. Elde ettiğimiz zırhın sağlamlığına güveniyor ve güvenlik güçlerimizin canını korumak istiyoruz. Esnek olması nedeniyle ise daha rahat hareket etmelerini ve operasyonlarda daha başarılı olmalarını hedefliyoruz. Bu zırhı 940 liraya mal ettik. Seri üretimde maliyet 200 liraya kadar düşebilir."
Yorum Yazın