TİC Holding Header
  • USD 32.383
  • EUR 35.146
  • Altın 2323.394
  • BIST 100 8880.09
  • Yaşam

84 yaşında hayatları birleştiren 'Köprücü Amca'

Sakarya'da çocukken trafik kazasında kaybettiği babasının mesleğini 66 yıldır sürdüren 84 yaşındaki 'Köprücü Amca' lakaplı Mustafa Güney, ilerleyen yaşına rağmen hala köprü yaparak hayatları birbirine bağlıyor.
84 yaşında hayatları birleştiren 'Köprücü Amca'
AA - Henüz 11 yaşında geçirdiği trafik kazasında çok sevdiği babasını yitiren 84 yaşındaki Mustafa Güney, 18 yaşında akrabalarının da desteğiyle baba mesleği olan köprü inşa işine başladı.

66 yıllık meslek hayatında Türkiye'nin dört bir yanında onlarca köprü yapan Güney, bir yandan da menfez, baraj ve regülatör yapım işleriyle uğraşıyor.

Çevresinde "Köprücü Amca" diye tanınan Mustafa Güney, ilerleyen yaşına rağmen hayatları birbirine bağlamaktan mutlu olduğu için mesleğini halen severek yapıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla Arifiye ilçesinde Sakarya Nehri üzerine yapılacak köprü inşaatına giden Güney, geç saatlere kadar işçileriyle mesai yapıyor.

"İşi seversen köprü yapmak zor değil"

Evli ve 8 çocuk babası Mustafa Güney (84), AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının köprü ve tünel işleriyle uğraştığını, kendisinin de bu mesleği sürdürdüğünü anlattı.

1952 yılından beri akrabalarıyla köprü işi yaptığını aktaran Güney, "Eskişehir'de akrabamız geniş, hep bu mesleği yapıyoruz biz. Onların başı olarak devam ediyorum." dedi.

Güney, 1958 yılında Alifuatpaşa ve Arifiye arasında köprüler yaptığını o günden beri Sakarya'da bulunduğunu belirterek, "Burada evlendim. Eskişehir-Kütahya hattında 32 köprü yaptık. 1952'den beri Türkiye'nin birçok ilinde köprüler, regülatörler ve barajlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Dicle Nehri üzerinde, Midyat ve Dargeçit'te köprüler yaptık. Dönemin Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu öncülüğünde Kemaliye'de köprüler yaptık, bunlar halen faaliyette." diye konuştu.

Asma köprüler de yaptıklarını anlatan Mustafa Güney, bu köprünün halen Avanos'ta hizmet ettiğini söyledi.

Köprü yapmanın zorluğuna değinen Güney, şöyle devam etti:
"Sondaj neticesinde bu işlere karar verilir. Sondaj makineleriyle projeye karar verilir. Biz onun neticesinde ihaleye gireriz, işi alır öyle yaparız. Bir köprüyü yapmak, 4 sene de sürer. Devlet Su İşleri'ne çok köprü yaptım. 32 metrelik köprüyü bir ayda bitirdik."

Şu anda Arifiye ilçesinde köprü yapımına devam ettiklerini, yaklaşık 1,5 ay sonra biteceğini ifade eden Güney, yaşı ilerlemesine rağmen mesleğini severek yaptığını, hiçbir rahatsızlığının olmadığını aktardı.

"Ölünce emekli olacağız"

Güney, "İşi sevdiğimiz için zor olmuyor. Çalışanlarıma teknik ve proje konusunda destek oluyorum. İşin sahibiyiz, işçiler paradan memnun oldukça çalışmaları da güzel oluyor. Bana 'Köprücü Amca' olarak yaklaşıyorlar. Hatta Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da 'Köprücü Amca' diye beni arar, bulur. Kendisiyle çok büyük işler yaptık. 4 sene içerisinde Sakarya'da 15 köprü yaptık." ifadelerini kullandı.

Emekliliği şu anda düşünmediğini dile getiren Güney, "Ölünce emekli olacağız. Esasında emekliyiz de işi sevdiğimiz için sabah 5'ten akşam 10-12'ye kadar çalışıyorum. Öğle vakti 2 saat istirahat izni veririz. Bir saat de uyku uyurum öğle vakti." dedi.

İtalya'nın Cenova kentinde Morandi Köprüsü'nün bir kısmının çökmesi nedeniyle 43 kişinin hayatını kaybetmesine çok üzüldüğünü dile getiren Güney, bu durumdan çok rahatsız olduğunu aktardı.

"Köprüler hayatları birleştirir"

Sağlam zemin bulana kadar araştırma yaptıklarını anlatan Mustafa Güney, sözlerini şöyle tamamladı:
"Köprü bittiğinde kendi kendime rahatlıyorum, gururlanıyorum. Hatta Nevşehir-Kırşehir arasında köprü yaptık, 3 defa kurban kestirdiler. O zaman 3 defa hükümet değişmişti, 212 metrelik köprü, Kızılırmak üzerinde halen orada hizmet verir. Köprüler, hayatları birleştirir, iki yakayı birbirine bağlar. Milletin rahat geçişini sağladığımız için ondan zevk duyarız. Daha da çalışırım, şükür Allah'a, devam ediyoruz. Allah, sizlere de uzun ömürler versin. Ömrüm oldukça bu mesleğe devam edeceğim. İstanbul'a devasa köprüler yapılıyor. Onları görünce iftihar ediyorum. Allah memleketimize kuvvet versin, düşmanlardan korusun."
Yorum Yazın