TİC Holding Header
  • USD 32.395
  • EUR 35.082
  • Altın 2325.08
  • BIST 100 9129.19
  • Yaşam

Saklı cennet Kemaliye

ÇEKÜL tarafından '7 Bölge 7 Kent' projesinde Doğu Anadolu’yu temsil eden 'Kemaliye' misafirlerini bekliyor.
Saklı cennet Kemaliye
Aybüke Özkan - Ünlü gezgin Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde, "Meyvelerle dolu, bağ bahçe bir kasaba" diye bahseder Erzincan’ın Kemaliye ilçesinden.  

Bununla birlikte, Kemaliye ilçesi doğa güzellikleri, kültürü, ahşap evleri, otantik köyleri, kanyonu, Fırat Nehri ve misafirperverliği ile içinde birçok fotoğrafik unsuru barındırır.

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Kemaliye; Kuzey’inde Bayburt, Güney’inde Tunceli ve Elazığ, Batı’sında Sivas, Doğu’sunda Erzurum ile komşudur. Kemaliye; Erzincan’ın Güney Batı’sındadır. Nüfusu yaklaşık 5 bin kişidir. İlçe seneler öncesinde kervan yolu olarak da kullanılmıştır. İlçeden Fırat Nehri’nin en önemli kollarından Karasu geçer. 

Dünyanın 2’nci büyük kanyonunun Erzinca’nın bir ilçesi olan Kemaliye’de bulunduğunu biliyor muydunuz? 
Evet, bu kanyonun Amerika’daki Grand kanyondan sonraki en büyük kanyon olduğunu birçoğumuz bilmiyoruz. 



Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde bulunan, özgün coğrafi yapısı, dağ keçisi, su samuru, vaşak gibi nesli tükenmekte olan yaban hayatına ev sahipliği yapan Karanlık kanyon, “Tam bir doğa harikası” desek abartmış olmayız. 



Karanlık kanyon, paraşüt sporcularının da tercih ettiği bir konumda olması nedeniyle her sene yurt dışından binlerce ziyaretçi ağırlar. Karanlık Kanyon'da 2008 yılından beri Uluslararası Doğa Sporları Kapsamında “BASE jumping” atlayışları yapılmaktadır.



Benzerine sadece Avrupa Alpler‘inde rastlanabilecek olan, yer yer 500-600 m, kapalı ekosistem oluşturmuş bir doğa harikasıdır. Karanlık su vadisine dik inen Karanlık kanyon “canyoning” sporuna da oldukça elverişlidir.

Öte yandan Karanlık Kanyon’dan da geçen Kemah- Kemaliye arasındaki Fırat nehri rotası, önemli kano dergilerinden biri olan Kanu-Magazine tarafından Avrupa’nın en iyi 10 rotası arasında gösterilmiştir.



Kemaliye evleri
Kemaliye kuruluşundan bu yana, çeşitli kültürlerin yaşandığı bir yer olma özelliğini taşır. Bu ortak kültürün izleri, ayrıntılara da yansır. Dut, ceviz, çınar, kavak ağaçlarının oluşturduğu, yeşilin binbir tonu arasında yer alan evler, doğal çevre ile mimari arasındaki uyumun en güzel örneklerini sunar. 



Genelde üç katlı olan Kemaliye evlerinin alt katları hizmet katı olarak işlev görür. Ahşap olarak yapılmış ana katlar yaşam mekanları olarak düzenlenmiştir. İç mekanların dekorasyonları ile de ayrı bir güzellik taşır.

İç mekanlardaki sedirler, yüklükler farklı bir tarz oluşturur. Yüklük denilen bölüm istenildiğinde banyo, bu amaç dışında ise yatak yorgan gibi eşyaların istiflendiği kapalı mekan olarak da kullanılır. Yüklük ile kapı arasındaki duvar yüzeyi "çiçeklik", "şerbetlik" adı ile anılan ahşap süslemelerle şekillenmiştir. 



Kemaliye evlerinde dikkate değer bir cephe elamanı da kapılar ve kapı tokmaklarıdır. Bu tokmaklar iki türlüdür. Biri erkekler içindir ve vurulduğunda kalın ses çıkarır. İnce ses verenini ise kadınlar kullanır.



Kemaliye evleri, mimarisinde yerel kültür öğeleri barındıran ancak plan örgütlenmesi, kütle düzeni ve strüktür özellikleri ile, Osmanlı döneminin geliştirdiği kentsel konut geleneğinin özgün örnekleri arasında yer alır.

Ve daha nice güzellikler var Kemaliye’de…

Kemaliye’ye hangi ay gidilir?
Her ay gidebilirsiniz. Kış ayları özellikle; Aralık, Ocak, Şubat, Mart aylarında kar manzarasını fotoğraflamak için gidilir. Fırat Nehri Kemaliye’de Kuzey’deki Karanlık Kanyon tarafından, güneydeki Arapgir barajına doğru akıyor. Sadece Fırat Nehri’ni izlemek için bile Kemaliye’ye gidilir.



Nisan, Mayıs aylarında yeşille uyanan doğayı görmek, yaylaları gezmek için gitmelisiniz. Şansınız varsa Karanlık Kanyon tarafında yapacağınız bot turunda yaban keçilerini ve kuşları fotoğraflayabilirsiniz. Kar suları ile coşan Fırat Nehri üzerinde rafting yapabilirsiniz. Fırat Nehri üzerinde yapılan raftingin en zorlu parkuru Kemaliye tarafındadır.



Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında meyve bahçelerinde gezmek ve dalından dut, armut, kiraz ve ıhlamur toplamak güzel olur.



Eylül, Ekim aylarında üzüm, elma ve ayva toplamak, bal ve peynir almak; sarıya çalan doğayı fotoğraflamak için gitmelisiniz.



Kasım ayında nar, kuşburnu toplamak ve yılın ilk kar yağışını izlemek için gitmelisiniz.



Nasıl gidilir?
Kültürel zenginliği kadar doğal güzellikleri, coğrafyası, mutfağı ve alışveriş olanakları ile tam bir turizm cenneti olan Kemaliye’ye ulaşım da çok kolay. Kemaliye'ye ulaşım için tren, otobüs veya uçak kullanmak mümkün.

Aktarmasız olarak otobüs yolculuğu yapmak isteyenler için; Fırat Turizm Otobüs şirketi Kemaliye‘ye direk otobüs seferleri düzenler.

Bununla birlikte İstanbul Haydarpaşa Garı Doğu Ekspresi ve Ankara Garı Erzurum Ekspresi ile Kemaliye’ye ulaşım seçeneği tercih edilebilir.

Öte yandan Malatya, Elazığ ve Erzincan’a giden otobüslerle de Kemaliye’ye ulaşmak mümkün. Bu bağlantılar sık olduklarından daha esnek seyahat etmek olanaklı. 

Bu illerden Kemaliye’ye ulaşımı ise servis minibüsleri ile çok rahat bir şekilde gerçekleştirmek mümkündür. 

Bir gün bu saklı cennete gitmeye karar verirseniz; “Kadıgölü, Kırgöz, Gabanlar, Zincirlikaya, Apçağa köyü, Ocak köyü”ne uğramadan geri dönmeyin.  
Yorum Yazın