TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 34.958
  • Altın 2324.222
  • BIST 100 9129.19

​Ev hizmetlerinde çalışan için sigorta yaptırma

Evlerde temizlik ve benzeri işler için çalışanlar sigorta yaptırılacak. 1 Nisan'da Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ ile sigorta işlemleri belirlendi.
Burada evlerde çalışanlar için sigorta yaptırmak ev sahibi açısından da yararlı olacaktır.Yaşamımızda bazı alışkanlıklarımızı artık sistemli hale getirmek zorundayız. Zira çalışan istenmedik şekilde herhangi bir kaza ve benzeri  bir durumda kalırsa her iki tarafta  sorun yaşayacaktır.Çalışanı sigorta ettir kendini ve çalışanı güvende hisset.

Evlerde 10 günden az hizmetli çalıştıranlar için ayrı bir uygulama yapılmaktadır

Sigorta bildirme işlemi nasıl olacak? Kurum bu konulara oldukça kolaylıklar getirmiş bulunmaktadır. Evin bulunduğu bölgedeki Sosyal Güvenlik Merkezine gidip Sigortalı Tescil işlemleri bölümüne müracaat ediyorsunuz. Görevli size EK-2 Ev Hizmetlerinde On Günden Az Çalıştıracaklara İlişkin Form veriyor. Formun sol tarafında Çalıştıran Kimlik bilgileri sağ tarafında Çalışanın Kimlik bilgileri bildirilecek. Çalışma günü belirtilecek. Devamlı çalışacaksa bir defa vermek yeterli günler ve çalışma durumu belli değilse her gün için ayrı bildirim yapılacak. Ek-2 de istenilen bilgiler tamamlandıktan sonra SGK kurum görevliye verilecek. Sonra işlem yapılıp tarafınıza Ödemeniz ile ilgili mesaj gelecek ve istediğiniz bankaya ödeme yapabileceksiniz.

10 Günden az  sigortalı çalıştıran işveren sigorta primi olarak iş kazası ve meslek hastalığı primi yatıracak. Bu tutar çalışılan her güne prime esas kazancın günlük alt sınırı olan 40,05 TL nin yüzde 2 oranında İş kazası ve Meslek primi ödeyecek.

Çalıştıran isterlerse SGK gitmeden de işlemlerini yapabilecekler  kolaylıkta getirilmiştir. Ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı çalıştıracak olanlar internet üzerinden de başvuru yapabilecekler. İnternet üzerinden www.turkiye.gov.tr adresinden giriş yapıp e-hizmetler menüsünün altında bulunan Ev Hizmetleri üzerinden başvuru yapabilecekler. Tabi bu işlem için daha önceden alınmamışsa Ptt den e-şifre alınmış olması gerekir.    

Ev hizmetlerinde10 Günden fazla çalıştırma durumunda ise uygulama biraz farklı. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalıştıracak olanlar çalıştıracakları yerin bulunduğu SGK Sosyal Güvenlik Merkezlerine baş vuru yapacaklar.Görevli Ek-1 ‘Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştıracaklara İlişkin Bildirge’  verecek İşveren ve Sigortalı beraber doldurarak Baş vuruyu yapacaklar.İşverenler başvuruyu isterlerse vekaletle de yapabilirler. 

10 Gün ve daha fazla süre ile sigorta olanlar %34,5 oranında primi işveren tarafında ödenecektir. Bunun %20 si Uzun vadeli Sigorta kolları , %12.5 i Genel sağlık sigortası %2  si iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primini teşkil eder. 

Hizmet bittiğinde veya durum değişikliği ilgili SGK merkezine bildirilmelidir.

Ev Hizmetlerine Yabancı Uyruklu çalıştırmak mümkündür. İsteyen İşverenler 10 gün ve daha fazla süre ile yabancı uyruklu kişileri çalıştırmak için  Yabancı Uyruklu çalışanın Çalışma İzni ile birlikte İşveren SGK merkezine başvuruda bulunmasın gerekir.

Ancak önemli bir husus Ev Hizmetlerinde Yabancı Uyruklular 10 Günden az çalıştırılamayacaktır. Bu şekilde tespit edilenler 10 gün ve daha fazla çalışanlar hakkında uygulanan hükümler geçerli olacaktır. Bu tarz tespitlerde çalışma gün sayıları 30 gün olkarak uygulanacaktır.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın