TİC Holding Header
  • USD 32.338
  • EUR 35.153
  • Altın 2240.659
  • BIST 100 8753.67

​SGK'nın 2017 yılında personel çalıştırana vergi ve SSK prim teşviki

2017 Yılında işsizliği önlemek ve diğer taraftan ekonomiye katkı sunmak amacı ile bir dizi teşvik kararları alınmıştır. Özellikle Özel Sektör İşverenleri ve personeli yakından ilgilendiren bu konuyu son şekli ile ele almak istedim.
​SGK'nın 2017 yılında personel çalıştırana vergi ve SSK prim teşviki
Sosyal Güvenlik Kurumunun 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamesi ile getirilen istihdam teşviki taraflar arasında cazip ve uygulamada oldukça avatajlı durumlar sağlamaktadır. İşverenler için ciddi bir personel maliyeti azalması ile ihtiyacı olan personel tedarikini daha cazip hale getirmektedir. Ancak söz konusu teşviklerden yararlanabilmek için işverenlerin aylık bildirge ve bildirimleri süresinde yapmaları kuruma herhangi bir borç ve idari para cezalarının olmaması koşulu bulunmaktadır. Personel için cazip koşulların getirildiği imkanla iş bulmalarında kolaylık sağlayacaktır. Şimdi teşvikleri açıklayıcı bilgiler verelim.

1-Son getirilen 687 Sayılı KHK ile getirilen teşvik:

Teşvikin şekli; Brüt asgari Ücrete tabi SGK İşveren ve işçi prim payı ve Gelir vergisi işçi ücret stopaj tutarı kadar teşvik verilmektedir.Yani işe alınacak personelin asgari ücrete tabi SGK ve Vergi bedelleri teşvik kapsamındadır. Bu tutar yaklaşık 773,00TL'dir.

Teşvikin şartları;

a)-
İşe alınacak personel son üç ayda 10 günden fazla SGK verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet belgelerinde bildirilmemiş olmaları gerekmektedir.

b)- 2016 Aralık ayında çalışan personel sayısına ilave olarak işe alınmalıdır. Yani çalışan sayısında artırım olmalıdır.

c)- İşe alınacak personel 31.12.2017 tarihine kadar işe alınmalıdır. 31.12.2017 tarihinin sonuna kadar teşvik süresi bulunmaktadır.

d)- İşe alınacak personel 01.02.2017 tarihinden itibaren istihdam edilmelidir.


2- 6645 Sayılı Kanunla getrilen teşvik:

Teşvikin şekli; Brüt asgari ücrete isabet eden SGK priminin işveren payının tamamı teşvik kapsamındadır.

Teşvik şartları:

a)- Herhangi bir işsizlik şartı aranmamaktadır. Her asgari ücrete tabi işçi için uygulanmaktadır.

b)- Çalışan personel sayısına ilave olmak koşulu vardır. İstihdam arttırmak gerekmektedir.

c)- Çalışacak personelin 31.12.2017 tarihine kadar İşbaşı Eğitim Programına başvurulması gerekmektedir. İşbaşı eğitim programları sonrası 3 ay içinde işe giriş işlemi yapılmalıdır.

d)- İmalat Sanayi sektörlerinde 48 ay, diğer sektörlerde 36 ay teşvikten yaralanmak mümkündür.


3- 6111 Sayılı Kanunla getirilen Teşvik;

Teşvikin şekli: Brüt ücrete isabet eden SGK primin işveren payının tamamı teşvike tabidir.

Teşvikin şartları:

a)-
Çalışacak personel son 6 ay işsiz olmalıdır.

b)- Çalışan personel sayısına ilave olmak koşulu vardır. İstihdam arttırmak gerekmektedir.

c)- 31.12.2020 Tarihine kadar işe alınmalıdır.

d)- Bu şartlarda istihdam karşılığında 6-54 ay süre ile teşvikten yaralanmak mümkündür. 


Bu teşviklerin yanı sıra İşverenlerin SGK ya ait prim ceza veya herhangi bir borçlarının olmaması halinde Tahakkuk eden brüt ücret toplamından %5 te ayrıca indirim teşviki devam etmektedir. 

Oldukça cazip avantajlar getiren teşvikler ile ülkemizde istihdamı arttırarak işverenlerin yükünü bir miktarda hafifletecek bu uygulamaların istenen amaca ulaşmasını dilerim.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın