TİC Holding Header
  • USD 32.341
  • EUR 35.213
  • Altın 2246.924
  • BIST 100 8792.15

Temmuz Ayında Mali Tatil, Mükellefiyetler ve Yıllık İzinler

Mali Tatil 5604 sayılı yasa ile yürürlüğe giren ve 01 Temmuz ile 20 Temmuz arasında uygulanan tatil. Peki Mali Tatilde mükellefiyerler ve yıllık izinler nasıl olacak?
Temmuz Ayında Mali Tatil, Mükellefiyetler ve Yıllık İzinler
1 Temmuz ile 20 Temmuz arasında herhangi bir mali yükümlülük süresi olmaması gerekirken; Mali tatil sonrası 7 gün daha ekleniyor. Mükelleflerin Beyan verme ve ödeme süreleri değişiyor.

Haziran ayına ait verilmesi gereken beyanlar, 25 Temmuz son gün olarak tespit edilmiştir. Ödeme süreleri de 26 Temmuz son gün olarak tespit edilmiştir. SGK prim ödemeleri 31 Temmuz dahil son gündür. Genel olarak ve normal şartlarda ayın 23 veya 24 ünde verilecek beyanlar 25'ine kadar uzatılıyor. Ödeme süresi ise aynı. Mali yükümlülükler 01-20 Temmuz tarihleri arasında beklemeye alınmaktadır. Süreler çalışmamaktadır. 01-20 Temmuz Arası SGK işyeri açanlar Mali tatilin bittiği tarihten itibaren 5 gün içerisinde işlem yaptırabilirler. Dilerlerse 01-20 Temmuz arası da işlem yaptırabilirler. SGK işe giriş ve işten ayrılış işlemleri de aynı sürede uygunlanmaktadır.
 
Diğer yönden dava açma süresi, uzlaşma süreleri, tarhiyat öncesi ve sonrası uzlaşma talepleri, defter ibrazı, yoklama işlemleri, vergi incelemeleri v.b. gibi işlemler de mali tatil süresince bekleyecektir.
 
Mali tatilde uygulama dışı olan mükellefiyetler Gümrük idareleri, il özel idareler ve belediyeler tarafından tarh tahakkuk veya tahsile konu vergi resim ve harçlar kapsam dışı tutulmuştur. Bunlarla ilgili Gümrük idareleri ve belediyeler tarafından yapılan işlemlerde mali tatil süreleri çalışmaz.
 
Temmuz ayında diğer mali yükümlülük 2016 Yılına ait Gelir Vergisi 2. Taksit ödemesi de 31 Temmuz dahil ödenecektir. 
 
Mükellefler vergilerini;
*Anlaşmalı Bankalardan,
*Anlaşmalı bankaların internet bankacığı ile,
*Bütün vergi dairelerinden ödeyebilirler.
 
Bunun yanında Hazır Beyan Sistemi ile intenet vergi dairesi sitesinden beyan edilen kira, ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlarla gelir vergilerini, Gelir İdaresi Başkanlığı internet vergi dairesi sitesinden anlaşmalı bankalar ve kredi kartları ile ödeyebilirler.
 
Motorlu taşıtlar vergisi 2.Taksiti de yukarıda belirttiğim gelir vergisi ve diğer vergiler gibi anlaşmalı bankalar veya kredi karları veya tüm vergi dairelerinden 31 Temmuz dahil ödenebilir.
 
İşçilerin bir yıl çalıştıktan sonra dinlenecekleri Anayasal izin haklarını kullanma zamanı geldi. Genel olarak yaz ayları tercih edilen yıllık izinler işçinin hak ettiği süreyi işverenler ile anlaşarak kullandığı haklarıdır.
 
Yıllık izinin kullanılacağı zamanın kararı , işverenin uygun gördüğü zamanda uygulanabilir. İşçi yıllık iznini kullandığını belirterek işyerin gelmemesi gibi koşullarda işverenin onayı olması şartı ile kabul görür. Aksi halde devamsızlık olarak değerlendirilir.
 
Yıllık izine çıkacak olan işçi ile işveren mutlaka Yıllık Ücretli İzin Belgesini imzalayarak kullanılmalıdır. Daha sonra doğacak ihtilafların giderilmesi açısından önemlidir.
 
Yıllık izin süreleri işçini aynı işyerinde çalıştığı sürerler ile belirlenmiştir. 
 
Öncelikle işçinin aynı işverene ait işyerlerinde asgari toplam bir yıl çalışma zorunluluğu var.
 
Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) izin hakkı 14 günden,
Beş yıldan fazla 15 yıldan az olanlara izin hakkı 20 günden,
(On beş yıl Dahil) ve daha fazla çalışma süresi ile ,ilgili izin hakkı 26 günden az olmaması gerekir.
 
İşverenler isterlerse ücretli izin süresini daha fazla uygulayabilirler.
 
Yılık ücretli izin kullanırken 10 günlük süre tek seferde kullanılmalıdır. Tek seferde 10 günden az izin kullandırılamaz. Yani izin süresi 10 günden az bölünemez. 10 Günden sonra kalan süre işveren ile işçi arasında kararlaştırılabilir.
 
Yıllık izin süresinde başka bir işte ücretli çalışmak yasaklanmıştır. İşveren tespit ederse verdiği izin ücretini talep edebilir.
 
Ücretli izinlerde yol hakkı; İşçi işyerinin bulunduğu ilden başka ilde izin yapacağını bildirmesi ve belgelemesi halinde gidiş ce dönüş sürelerine 4 güne kadar ücretsiz yol izin hakkı vardır.

Yıl için de kullanılan diğer izinler yıllık ücretli izinden mahsup edilemez.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın