TİC Holding Header
  • USD 32.563
  • EUR 35.138
  • Altın 2320.624
  • BIST 100 8880.09

Yeni vergi affı ve getirdikleri

Ülkemiz oldukça hareketli günler geçiriyor. En sonunda 15 Temmuzda darbe denemesi yapıldı.
Yeni vergi affı ve getirdikleri
Kurtuluş savaşından, Çanakkale savaşından onca baskı ve zorlamalara rağmen zaferle çıkan milletimizin genlerindeki vatanseverlik karakterini ölçemeyenler her seferinde kaybetmeye devam ediyorlar.

Bıkmıyorlar. Sabah işine gidip akşam nöbete giden halkımızın ekonomi içinde aynı dirayeti gösterdiği aşikardır. Bu arada darbe denemesine canı ile mücadele eden şehitlerimizi rahmetle anıyor, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.

Biliyorum ki Atatürk bu günleri görmüştür. Bilsinler ki gençliğe hitabesindeki sözleri ile bu hıyanet ve delalet içinde olan bedbahtların, iç ve dış mihrakların yapacakları her hareket karşısında halkımızın muhtaç olduğu kudret damarlarındaki asil kanda mevcut.

Son günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisinde incelenen Vergi ve Sosyal Güvenlik Affı taslağı bulunmaktadır. Özel sektör ile kamunun aralarında bulunan ihtilafların giderilmesi, kamuya olan borçların kolaylıkla ödenmesine yardımcı olmak, Adli yükün azaltılması, gibi amaçlarla düzenlenmiş taslak umarım en kısa zamanda meclisten geçer.

Vergi affı taslağında belirlenen hususlar:

1- Af kapsamında yapılandırmaya muhatap olan kurumlar; Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Belediyeler, Sosyal Güvenlik Bakanlığı dır. Bu kurumlardan af kapsamında olacak alacaklar; Vergiler, Vergi Cezaları,Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına katkı payları, Gümrük Vergileri ve İdari para cezaları, Sigorta primleri, topluluk sigorta primleri. Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, İşsizlik sigorta primleri, Sosyal Güvenlik Destek primleri ile bu alacaklara ait her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer’i alacaklar kapsama dahildir.

2- Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve belediyelere bağlı tahsil dairelerinde işlem konmuş ve takip edilen kesinleşmiş alacaklar kapsama dahildir.

3- Kesinleşmemiş veya dava aşamasında bulunan amme alacaklarının af kapsamında vergi asıllarının %50 si bunlara bağlı gecikme zammı ve faizlerinin tamamının tahsilinden vaz geçileceği,

4- Kanun yayımlanmadan önce başlamış ancak tamamlanamamış vergi incelemeleride af kapsamına alınmıştır. Bu kapsamda vergi inceleme işlemleri devam edecek tahakkuk edecek tutarı üzerinden vergilerde %50 si buna bağlı gecikme zammından vazgeçileceği yönünde düzenlenmiştir.

5- Matrah arttırımı olarak bilinen çeşitli nedenlerle noksan beyan edilmiş veya beyan dışı bırakılmış geçmiş yıl gelirlerinin belli oran ve tutarlarda tespiti yapılarak adeta uzlaşma sağlanacaktır. Bu madde ile anlaşan firma ilgili dönemlerle ilgili herhangi bir soruşturma veya incelemeye tabi tutulmayacaktır.

6- Kayıt dışı faaliyetlerin kayıt altına alınabilmesi için çeşitli nedenlerle İşletmede mevcut olup ta kayıt altına alınmamış emtia,makine,teçhizat ve demirbaşlar kayıtlara intikali sağlanacak düzenleme yapılacaktır. Ayrıca Gelir ve Kurumlar Vergisi, mükelleflerin bilançolarında belirlenen varlıklarının gerçeği yansıtmasını sağlamak amacı ile kayıtlarında bulunduğu halde gerçekte mevcutta bulunmayan mallarını fatura düzenlemek kaydı ile ve vergilerini ödemek sureti ile kayıtlarını düzeltebileceklerdir. Stok affı dediğimiz uygulamaya ihtiyacı olan sayıca ciddi firmaların olduğu kanaatindeyim.

7- Diğer bir Madde ile yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarının, Türkiye'ye getirilmek suretiyle milli ekonomiye kazandırılması ve bu varlıkların Türkiye'ye getiren gerçek ve tüzel kişilerin maddedeki hükümler çerçevesinde bu varlıklarına serbestçe tasarruf edebilmelerine imkan sağlanmaktadır. Söz konusu varlıkların başkasının nam veya hesabına Türkiye'ye getirilmesi imkan dahilindedir. Yurtdışından getirilen bu varlıklar, işletmelerin kanuni defterlerine kaydedilebilecektir. 

8- Bilanço esasına tabi Kurumlar Vergisi işletmelerde karşılaşılan problemlerden biride çeşitli nedenlerle gerçeği yansıtmayan kasa mevcutları veya ortaklardan alacak ve borç ilişkileri. 31/12/2015 Tarihi itibarıyla bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ile ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını, Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarım düzeltebilmelerine imkân sağlanmaktadır. Bu kapsamda beyan edilen tutarlar üzerinden %3 oranında vergi hesaplanarak beyanname verme süresi içinde ödenmesi öngörülmektedir.

Taslak halinde TBMM'ne sunulan kanun taslağının kabulünden sonra tam şeklini diğer yazılarımda paylaşacağım.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın