TİC Holding Header
  • USD 32.368
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.082
  • BIST 100 9129.19

Kartel faizleri nedir, hukuki sonuçları nelerdir?

Rekabet Kurulu’nun, kredi ve kredi kartı konularında birlikte fiyat tespit etmek amacıyla kartel oluşturduğu gerekçesiyle 12 bankaya 8 Mart 2013’te kestiği toplam 1.1 milyar TL idari para ceza ile ilgili hukuki süreç tamamlandı.
Kartel faizleri nedir, hukuki sonuçları nelerdir?
Böylece tüketicilere uygulanan fazla faizi de geri alma imkanı doğdu. Kredi puanlarının yüksek olması ve tüketicilerden fazla faiz alınmasıyla ilgili hukuki süreç Ankara 2. İdare Mahkemesi’nin 2015 yılının başlarında Rekabet
Kurulu kararını hukuka uygun bularak, bankalarca açılan iptal davalarını reddetmesiyle banka müşterileri lehine gelişti. Ardından da Danıştay 13. Dairesi, İdare Mahkemesinin kararının bozulması ve Rekabet Kurul kararının hukuka aykırı olduğuna karar verilmesi için yapılan temyiz başvurusu yapılırken, Danıştay’ın tüketicinin lehine olan kararı onayarak kararı Rekabet Kuruluna tebliğ etti. Kararla birlikte banka müşterisi, 21 Ağustos 2007 ve 22 Eylül 2011 arasında 12 bankanın birisinden aldığı kredi ve kredi kartı hizmeti için suni şekilde oluşturulan kartel faizi oranında zararı hakkında 3 kat tazminat davası açma hakkı elde etti.

Yaklaşık12 bankanın birlikte hareket ederek ortak faiz uygulmarından dolayı olusan yasal ve adli sorumluluğa olan bu duruma kartel faizi adı verildi.Bankaların 2007 ve 2011 yılları arasında haksız olarak aldıkları faizlerle ilgili olarak geri ödeme alınabilinecek, bu dönemde milyonlarca kişinin konut taşıt taşıt ve ihtiyac kredisi aldığı ve bu konuda çok fazla kişinin dava açarak bu paraları geri alacağı inanılıyor.

REKABET KURULUNUN KARARLARI
Rekabet Kurulu aşağıda listesi verilen 12 bankanın 21.08.2007 ve 22.09.2011 tarihleri arasında kartel (uyumlu eylem/uzlaşma) oluşturduğunu tespit etmiştir.

1. Akbank T.A.Ş. (AKBANK),
2. Denizbank A.Ş. (DENİZBANK),
3. Finans Bank A.Ş. (FİNANSBANK),
4. HSBC Bank A.Ş. (HSBC),
5. ING Bank A.Ş.(ING),
6. Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB),
7. Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARANTİ), (Garanti Ödeme Sistemleri A.Ş.(GÖSAŞ) ve Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık A.Ş. (GKFD) )
8. Türkiye Halk Bankası A.Ş. (HALKBANK),
9. Türkiye İş Bankası A.Ş. (İŞ BANKASI),
10. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (VAKIFBANK),
11. Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKB)
12. T.C. Ziraat Bankası A.Ş.(ZİRAAT)

Bu 12 banka 21.08.2007 ve 22.09.2011 yılları arasında kartel oluşturarak faiz oranları suni olarak arttırmışlar. Eğer, 21.08.2007 ile 22.09.2011 tarihleri arasında bu 12 bankadan herhangi birisinden mevduat, kredi ve kredi kartı hizmeti almış iseniz, 3 kat tazminat davasını açma hakkını kazanmış olacaksınız. Bu davaların zaman aşımı süresi ise 10 yıl olup 2007 yılında çekilen krediler için son başvuru tarihi 2017 yılında dolacaktır.

Rekabet Kurulu’nun gerekçeli kararının Belge-6 değerlendirilmesi bölümünde geçen Tablo 16’da yaptığı tespit önemli ve çarpıcıdır.

Rekabet Kurulu’na göre;
Konut kredilerinde 15 baz puanlık (0,15)
İhtiyaç kredilerinde 10 baz puanlık (0,10)
Taşıt kredilerinde 5-20 baz puan arasında (0,5-0,20) bir kartel uzlaşması (ortak faiz artırımı) söz konusudur.

Kartel oluşturan bankalar tarafından ortak olarak belirlenen faizlerin sadece mevduat faiz oranlarında olmadığı, bütün taşıt kredilerinde, ev kredilerinde, ihtiyaç kredilerinde ve ticari kredilerin hepsinde uygulandığı ortaya çıktı.

Normal olması gereken faiz oranlarının yaklaşık olarak %10 kadar üstünde bir faiz oranları belirlendiği tespit edilmiştir.

Bankaların temyize gitmesi sonucuda Danıştay tarafından ret edildi ve tazminat davası onaylandı.

Şimdi tüketicilerin yapması gerekenler, bu bankalara tazminat davası açarak bu tarihler arasında kullanmış oldukları kredi faizlerini ve tazminat tutarlarını almaya çalışmaktır. Rekabet Kurulu tarafından açılan ve Danıştay tarafından da onaylanan dava sonucunda kartel oluşturulan bankalara açılacak olan bütün davalar tüketici lehine olacaktır. Milyonu bulacak olan davalar sonucunda tüketiciler zor hayat şartları altında çalışarak bankalara ödedikleri faizleri alabileceklerdir.

Rekabet Kurulu kararına göre 8 Mart 2013’te 12 banka bir araya gelerek mevduat, kredi ve kredi kartı konularında birlikte fiyat belirlemek amacıyla kartel oluşturmuştu. Bunun sonucunda Kurul, 12 bankaya toplam 1 milyar 116 milyon 957 bin 468 TL idari para cezası kesmişti. 2015 yılının başlarında Ankara 2. İdare Mahkemesi, kurul kararını hukuka uygun bulmuştu ve bankalar tarafından açılan iptal davaları reddedilmişti. Mahkeme kararının bozulması için temyiz yoluna başvurulduğunu; ancak kurul kararı Danıştay tarafından onandı. Şimdi ise o dönemde kredi kullanan vatandaşlara dava yolu açıldı. Vatandaşlar, zararının 3 katı kadar tazminat davası açabilecek.

Konuya ilişkin daha geniş bilgi için tıklayınız!..      

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın