TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.129
  • Altın 2306.832
  • BIST 100 8880.09
Doç.Dr. Ömer Kul

Doç.Dr. Ömer Kul

Yeni tür Corona Virüsü, Çin ve düşündürdükleri (1)

Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkan yeni tür Corona virüsü kısa zaman içinde milyonlarca insana bulaşmış ve yayılması günden güne artmakla beraber son resmi rakamlara göre 137 kişi hayatını kaybetmiş durumdadır.
Yeni tür Corona Virüsü, Çin ve düşündürdükleri (1)

Virüsten etkilenen insan sayısı 1.239'nun durumu ağır olmak üzere 5.974'e çıkmış durumdadır. Geçmişte ortaya çıkan Sars ve Mers virüsleri ile benzerliği ve aynı türden gelmesi sadece Çin'de değil dünya genelinde şimdilik 18 ülkede kendini göstermiş olan yeni tip virüsün tedavi yöntemlerinin de keşfedilememiş olması, vahametin giderek küresel bir felakete dönüşmeye başladığını göstermektedir.

Bilindiği kadarıyla Sars ve Mers virüsleri ile aynı aileden olan Corona virüsü akut üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olarak ölüme sebebiyet vermektedir.

Sars virüsü, Corona gibi 2002 yılında Çin’in Hong Kong özel bölgesinde baş göstermiş, resmi olarak binlerce insanı etkilemiş ve yüzlercesinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

Mikroskopla bakıldığı zaman gözüken aura şekli dolayısıyla virüse Latince "Taç" anlamına gelen "Corona" ismi verilmiştir. 1960'lı yıllarda keşfedilen virüs geniş bir virüs ailesine mensuptur.

Corona virüsünün tür sebebiyle yarasa hayvanından bulaştığı iddia edilmektedir. Yine iddialara göre Corona, Wuhan şehrinde ilk olarak Huanan balık pazarında görülmüştür. Başlangıç yerinden de anlaşılacağı üzere Yarasadan insana bulaşmadan önce virüs aracı bir hayvana ihtiyaç duymuştur.

Her türlü hayvan etini ve haşereleri yemesiyle meşhur olan Çinlilerin mutfağı göz önüne alındığında, Huanan sadece bir balık pazarı değil, çeşitli hayvan türlerinin de yiyecek olarak satıldığı bir pazar olarak ünlenmiştir. Muhtemelen yarasalar da yenilmek üzere bu pazarda bulunmaktadır.

Hastalığın solunum yolu ile bulaştığı en kesin bilgilerden biridir. Aslında sadece insanlara değil, hayvanlara da bulaşma ihtimali de yok değildir. Bu sebeple kedi ve köpekler başta olmak üzere diğer hayvan türlerinin de tehdit altında olduğunu söylemek abartı olmayacaktır.

Bazı ülkelerin Çin’den gelen uçuşlara uyguladığı radar termometreni sadece insanlar için değil aynı zamanda kedi-köpek gibi hayvanlar için de tarama yapmaya başladıkları bilinmektedir.



Corona virüsü akıllı bir virüs olup, bir kişiden başka bir kişiye bulaştıkça kendini geliştiren, değiştiren bir virüs türü olarak da bilinmektedir. Milyonlarca kişiye bulaşmış olma ihtimali olan virüs şimdiden gücünü arttırmış ve bu sebeple tıp bilimi virüse karşı ivedi bir tedavi bulmakta çaresiz kalmıştır.

Bilindiği üzere 2003 yılında ortaya çıkan Sars virüsü de aynı şekilde insandan insana bulaşarak kendini geliştirmiş ve virüs belli bir doygunluğa ulaştıktan sonra mutasyona uğramış bundan sonra ölümcüllüğü daha da artmıştı. Başta hapşırık, öksürük veya virüs olan bölgedeki hava solunumu ile bulaşan Sars virüsü mutasyondan sonra virüsün bulunduğu bölgedeki eşyalardan da bulaşmaya başlamıştı.

Şimdiden milyonlarca kişiye bulaşmış olan, karantina ve her türlü tedbire rağmen küresel çapta yayılmasını devam ettiren Wuhan Corona virüsü, bu yayılmacılığıyla da mutasyona uğrama sınırına yaklaşmış durumdadır.

İlk haliyle balık pazarındaki muhtemel ürünler ile bulaşan virüsün, mutasyon ya da gelişimi olgunluğa ulaştıkça bulunduğu bölgedeki ürünler vasıtasıyla başkalarına bulaşma ihtimali de şiddetle muhtemel hale gelmiştir.

Balık pazarındaki ilk görülme iddiasını göz önüne alırsak, Çin’de üretilen, satılan ve ihraç edilen herhangi bir et-gıda ürünü başta olmak üzere çeşitli ürünler ile bu virüs bulaşıcılığını devam ettirecektir.

Zaten Çin gıda pazarlarında satılan ürünlerin, daha önceleri baş gösteren salgın vakaları da göz önüne alındığında, Çin'deki sağlık ve gıda denetiminin de sorgulanmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Konu üzerinde bir sonraki yazımızda durmaya devam edeceğiz.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın