TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.129
  • Altın 2306.832
  • BIST 100 8880.09
Hasan Denizyaran

Hasan Denizyaran

Hangi cast ajansına güveneceğiz!

Hangi cast ajansına güveneceğiz!
Merhaba sevgili Ogün okurları. Sizlere önceki yazılarımda oyunculuk ile alakalı eğitim sürecinsen bahsetmiştim. Bugün ise sıkça duyduğum bir soruya yanıt vereceğim.

Hangi ajansa kayıt yaptırmalıyım? 

Öncelikle cast ajansı ve menajerlik arasında ki farktan bahsetmem yararınıza olacaktır. 

Cast ajansları; gidip bir form doldurup kendi hakkınızda bilgiler verdiğiniz, fotoğraf çektirip talebe göre bir video ile kendinizi tanıttığınız bir oyuncu-model havuzu sistemi diyebiliriz. Ajanslara, yapım veya reklam şirketlerinden bir iş için aranan tip gelirse ve siz de uygunsanız bu işin görüşmesine gider ve işi kapmaya çalışırsınız. Tabi ki ajans kendi komisyonunu alır.

Menajerlik; aynı sistemle işler en büyük farkı bir menajerin elinde belli başlı oyuncular varken ve sizin için koşturup, sizin için çalışırken ve hatta görüşmelere bile sizinle birlikte gelirken, ajanslar yüzlerce kişiye hizmet verir ve tabi ki menajerlik kadar özel bir ilgi bekleyemezsiniz. Denk gelir ve iş görüşmelerinize gidersiniz. Menajer size uygun rolü bilir çünkü sizi tanır. Sizin içinde yer almayacağınız veya kariyeriniz için almamanız gereken rolleri bilir. Ajans ise genelde ne iş çıkarsa sizi gönderir.

Çevremden şu soruyu çok sık duyuyorum;
‘Hasan bey hangi ajansa kayıt yaptırmalıyım? A ajansı bana mesaj atmış. B ajansını internetten buldum. Güvenilir mi ?’ 

Çocuk, genç, yaşlı fark etmez çoğu insanın içinde öne çıkma, çok para kazanma ve şöhret olma arzusu var özellikle günümüzde bu durum almış başını gidiyor. Tabi ki arz talep dediğimiz olaydan ötürü elinizi sallasanız bir cast ajansına çarpıyorsunuz. 

Bu güven problemini yaşamakta çok haklısınız! Çünkü maalesef sektörde dolandırıcılık adına dükkan açmış pek çok ajans var! 

Neler neler duyuyorum... 'Ajansa kayıt yaptırdım fotoğraf çekimi için 200 lira istediler, ajansa kayıt için şu kadar para istediler' düşündüm ki ne yapsak bizde bir ajans açıp fotoğraf parası kayıt parası diye 400, 500 kişiyi kayıt yaptırıp yolumuzu mu bulsak? 

Arkadaşlar iş yapabilirliği olan, iş yapan, istediğiniz kaliteye sahip olan hiç bir ajans sizden ücret talep etmez. İstisnalar kaideyi bozmaz tabi ama ben hiç denk gelmedim. Çalışan arkadaşlarımın da gelmediğini biliyorum. Onlar büyük ihtimalle sizleri hiç aramayacak veya arasalar da çok alakasız, sizin tipinize, yeteneklerinize uygun olmayan yani zaten seçilemeyeceğiniz bir rol için sizi görüşmeye gönderecek ve vakit hırsızlığı yapacaklardır. 

Size naçizane bir tavsiye. Kayıt yaptıracağınız ajansları iyi araştırın. Mesela izlediğiniz diziler, filmler bittikten sonra sponsor vs. yazılarının orda şirketin hangi ajanslarla çalıştığı tek tek yazıyor. Piyasada iş yapan ajans sayısı belli zaten. Körü körüne bir heves uğruna atlayıp paranızı ve hayallerinizi kaptırmayın ve yine tabi ki sözleşmelerinizi iyi okuyun. Mümkün ise menajerlik olaylarından anlayan bir avukata göstermekte fayda var.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim..

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • Ayamuddin faizi
    Merhaba ajanslara gittim kayıt için para istediler Para vermedim hangi Ajansa kayıt yaptırsam Siz Ca Sizden bana yardımcı olmanız de Rica ederim