TİC Holding Header
  • USD 32.342
  • EUR 35.111
  • Altın 2241.015
  • BIST 100 8753.67
İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Ahit Sandığı..

Ahit Sandığı (İbranice'de aron haberit) Tevrat'ta detaylı olarak tarif edilen, On Emir Tabletlerinin saklanması için yapılmış bir sandıktır.
Ahit Sandığı..
Zamanında, Kudüs'teki Süleyman Mabedi içerisinde saklandığına ve içinde On Emir Tabletleri ile çeşitli dini objelerin bulunduğuna inanılır.

Dünyanın her yerinde aranan Ahit sandığı nerede Mısır’da Etiyopya’da Kudüs’de hatta Roma’da aranan ve hala bulunamayan Ahit sandığı gerçekten varmı? Bir dönem sadece Indiana Jons filmlerinde gördüklerimiz hayal mi gerçekmi hala anlaşılmış değil, bu soru yüz yıllar boyu çeşitli efsanelerle anlatıldı.Macera perestlerin hep peşinde olduğu bu obje gerçekten varmı acaba?. Asırlardır kayıp olan Ahid Sandığı’nın içinde Hz. Musa ve Hz. Harun’dan eşyalar bulunduğu biliniyor. Tarihi kaynaklarda yer alan bilgiler doğrultusunda akasya ağacından yapılmış, parlak renkli, dikdörtgen olduğu tahmin edilen sandık, yüzyıllardır aramasına rağmen hala bulunamadı. 

Musa’ya Tanrı’nın gönderdiği 10 Emir yazılı tabletlerin konulduğuna inanılan ve bugüne kadar binlerce filme, kitaba ve komplo teorisine konu olan “Ahit Sandığı” yüzyıllardan beri kayıp. Sandığın iyileştirici ve sonsuz güce sahip olduğuna, dünyanın sonundan az önce Mesih tarafından ortaya çıkarılacağına inanılıyor. Ancak binlerce yıl önce Kudüs’teki Süleyman Mabedi’nde saklanan bu sandık daha sonra kayboldu. Son olarak Ahit Sandığı’nın Etiyopya’da olduğu iddia edildi. İtalyan haber ajansı Adnkronos’a göre Etiyopya Ortodoks Patriği Abune Pauolos, bu hafta Vatikan’ı ziyaret etti ve Papa 16’ncı Benedict ile gizli bir görüşme yaptı. Patrik, açıklamasında “Onu bulduk. Sandığı gözlerimle gördüm. En kısa zamanda dünyaya açıklayacağız” diye konuştu. Yahudi kavimleri tarafından binlerce yıl önce Etiyopya’ya götürüldüğüne inanılan sandığın kısa süre sonra basına tanıtılacağı tahmin ediliyor. Sandık Indiana Jones serisinin ilk filmi “Kutsal Hazine Avcıları”na da konu olmuştu. Filmde Nazi subayları sonsuz güç için sandığı arıyorlardı ve sandık ele geçtiğinde sandığın görünmez gücü herkesi yok ediyordu.

Tanrı Yehova'nın tarifi ile, Musa peygamber tarafından akasya ağacından yapıldığına inanılmaktadır. Eski Ahit, Tanrı'nın kendisine yapılan portatif tapınağa yerleştirilen sandık üzerinde tecelli ettiğine sıkça değinmektedir. Ehil olmayan biri tarafından sandığa dokunulduğunda helak olduğu rivayet edilmekle birlikte Davut, Kudüs'ü İsrail Krallığı'nın başkenti yaptığında, sandığı Kudüs'e getirtmiştir.

Sandığın şu anda nerede olduğu bilinmese de varlığına inananlar çoktur ve sandığın kayboluşuna dair birçok fikir ortaya atılmıştır. Bugün sandığın nerede olduğuna dair de pek çok iddia vardır ve çeşitli kesimler sandığı hâlâ aramaktadırlar. Son olarak yapılan iddia sandığın Musa peygamberin denizden geçerken orda bırakıldığıdır.

Bir başka düşünceye göre de İsa çarmığa gerildiğinde akan kanı havarilerinden biri bir tasa koyar ve daha sonra o tası da Ahit Sandığı'na koyarak gizli bir yere gömer.

Hz. Davud döneminde Kudüs’e taşınmış ve burada Hz. Süleyman tarafından yaptırılmış olan mabede konulmuştur. Gizemini günümüze kadar korumayı başarmış olan bu sandık, MÖ 587 yılına dek, Beytülmakdis’te kalmıştır. Bu tarihten sonra, sandığın çok fazla yer değiştirdiği varsayılmaktadır. Bu tarihte, oldukça ünlü olan ve Babil’in Asma Bahçelerini yaptıran Babil Kralı tarafından Kudüs işgal edilmiş ve bu işgalin ardından sandık yaklaşık 500 yıl ortadan kaybolmuştur. Bu kayboluşun ardından, sandığın, onu korumakta olan Levililer tarafından, mabed altında gizli hazırlanmış özel bir korunakta saklı tutulduğu inancı yayılmıştır. Ve bu sandık hakkındaki başka varsayımlar MS 70 yılından sonrasına dayanmaktadır. Bu yıldaki varsayıma göre, MS 70 yılında Beytülmakdis’i Roma Valisi yıktırmış ve sandığın saklandığı özel korunağa ulaşıp, bu sandığı Roma’ya götürmüştür.

Gizemli sandığın nerede olduğuna dair çok çeşitli varsayımlar olmasına rağmen, sandık MÖ 587 yılından sonra ortadan kaybolmuş ve bulunamamıştır ki sandığı en çok arayanlar Hristiyanlar olmuştur. Yahudiler, Ahit sandığını aramamışlardır. Çünkü sandığın sadece Mesih’in gelişinden sonra ortaya çıkacağına inanmaktadırlar.

Halen günümüzde araştırmacıların ilgi odağı haline gelen Ahit sandığı, araştırmacılar tarafından aranmakta ama hiçbir şekilde izine rastlanmamaktadır. Bu nedenle Ahit Sandığı hala tüm gizemini korumaya devam etmektedir. Aynı zamanda bu sandık beyaz perdeye de taşınmıştır. Özellikle Indiana Jones filmi, buna en iyi örnektir.

Kur'an-ı Kerim'de Bakara 248 inci ayeti kerime de bu sandiktan "tabut" diye bahseder ve tabutun icinde ise "sekine" ve Musa ile Harun hanedanlığından kalıntılar olduğuna işaret ederler. Eski Ahit Sandığı (İngilizce "Ark of the Covenant"), Allah’ın Kuran’da bildirdiği ve içinde Hz. Musa ve Hz. Harun’dan eşyalar barındıran değerli bir sandıktır. İslam alimlerine göre, sandığın en önemli özelliği ise MÖ 587 yılından beri nerede olduğunun bulunamaması ve ahir zamanda çıkacak bir şahıs olan Mehdi tarafından bulunacağının kabul edilmesidir. (En doğrusunu Allah bilir.)

Peygamber Efendimiz’in hadislerinde ve çeşitli tarihi kaynaklarda dikkat çekilen bir konu olan Ahit Sandığı, Allah’ın gönderdiği Kuran’da bildirilmektedir. Ayrıca ilâhî bir kitap olarak indirilen ancak sonradan tahrif edilmiş olan Tevrat’ta da bu sandık hakkında bilgiler yer almaktadır. İslam âlimleri tarafından, Kurân ahlâkının tüm dünya üzerinde hakim olacağı bir dönemin de habercisi olan sanduka hakkında Kurân’da şu şekilde bildirilmiştir:

Peygamberleri, onlara dedi: “O-nun hükümdarlığının belgesi, size Tabut’un gelmesidir. Onda Rabbiniz’den ‘bir güven duygusu ve huzur’ ile Musa ailesinden ve Harun ailesinden artakalanlar var; onu melekler taşır. Eğer inanmışlarsanız, bunda şüphesiz sizin için bir delil vardır.”

Ahit Sandığı hakkında tarihi kaynaklar incelendiğinde bir çok bilgi ile karşılaşılmaktadır. İsrailoğulları’nın Mısır’dan çıkışlarından sonra Sina Dağı’nın eteklerinde imal edildiği düşünülen sandıkta, Hz. Musa’dan kalan taş levhalar ve Hz. Harun’dan kalan eşyalar bulunmaktadır.

Tarihi kaynaklara göre; Ahit Sandığı, Hz. Harun döneminden sonra Hz. Davud döneminde şehrin Birleşik Yahudi Krallığı’nın başkenti ilan edilmesiyle Kudüs’e taşındı. Hz. Süleyman tarafından yaptırılan tapınağa konulan sandık, MÖ 587 yılına kadar Beytülmakdis’te kaldı. Aynı yıl içinde Babil İmparatoru Buhtunnesar -Babil’in Asma Bahçeleri’ni yaptıran kral- Kudüs’ü işgal etti ve o tarihten sonra yaklaşık 500 yıl ortadan kaybolan sandukanın, tahrip edilemediği ve onu koruyan Levililer tarafından tapınağin altında hazırlanmış gizli bir bölmede saklandığı inancı yayıldı. MS 70 yılında ise Roma valisi Titus’un Beytülmakdis’i yıktırdıktan sonra bu yeraltı odasına da ulaştığı ve Tapınağın kutsal eşyalarıyla birlikte sandukayı da Roma’ya götürdüğü varsayılmaktadır.

Bazı araştırmacıların kayıtlarına göre Ahit sandığının birzamanlar Ayasofya müzesinde bile arandığını söylemektedir. Fatih Sultan Mehmed Han, piramitlerin elektrik kaynağı olan Ahit Sandığı'nı İstanbul'a getirtip Ayasofya yakınlarında bir yere saklamış. Bu sandığın içinde Hz Musa'nın (Tevrat) tabletlerinin yanı sıra, çeşitli kılıç ve kitaplar olduğu düşünülmektedir. Ayrıca Yahudiler'e göre bu sandığa sahip olan devlet, tüm savaşları kazanır. Sandık, Bakara Suresi'nde tabut isminde geçiyor. Steve Jackson'ın İlluminati kartlarında da mevcut olup bir zamanlar Wikipedia'nın logosu olarak da kullanılmıştır.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • Elestirmen
    Eksi sozlukten derledigi bilgilerle yazarlik yapan arkadasi alkisliyoruz.