TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.976
  • Altın 2324.157
  • BIST 100 8880.09

Sayın Bakan'a..

Sayın Bakan, “Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanımız Selma Aliye KAVAF” aşağıda kısmen yayınladığım çok sevindirici bir haberin, bilmelisiniz ki her kes gibi benide çok mutlu etti. Ne yazıkki ben çok sevinemedim. Çünkü nedenlerim var.

Nedenlerimi sıralamadan  önce, Sayın Bakan'ın bu güzel gelişmenin üzerine yaptığı konuşmasının bir paragrafını aktaralım. Neymiş bu sevindirici haber, önce onu paylaşalım, sonrada, engelli dünyasındaki sıkıntılarımızı aktaralım.

"Hükümetimiz özürlü haklarında son olarak adeta bir devrim gerçekleştirmiştir. Bunu özürlü vatandaşlarımıza müjdelemekle gurur duyuyorum.
Türkiye, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda özürlü haklarına ilişkin tarihi bir adım atmış; özürlülerin 17 yıllık hayali, AK Parti iktidarında gerçeğe dönüşmüştür. Birleşmiş Milletler 64. Genel Kurulu'nda düzenlenen törende, Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu, BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'nin onay belgesini vermiş ve İhtiyari Protokolü imzalamıştır. Özürlülerimiz bundan böyle Türkiye'de iç hukuk yolları tükenince, tıpkı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi örneğinde olduğu gibi, Engellilerin Haklarına İlişkin Komite'ye başvurabileceklerdir. Sözleşme ile aynı zamanda diğer sözleşmelerde tanınan haklardan özürlülerin tam ve eşit olarak yararlanması konusunda alınması gereken tedbirler de açıklık kazanmış olmaktadır.
Hiç kuşku yok ki, Sayın Başbakan ve hükümeti engellilerin hayatını kolaylaştıracak, yasa ve yönetmelikler çıkarmışlardır. Özellikle 5378 sayılı özürlüler yasası Türkiye’de devrim sayılır bir yasadır. Bu yasayla birlikte, bir çok sorun için çözüm üretilmiştir.
Şunu kesinlikle söylüyorum, engellilerin yeni bir yasa ve yönetmeliğe ihtiyacı kalmamıştır. Bu hakkı teslim etmeliyim.
    
Ancak çıkarılan yasa ve yönetmeliklerin anlaşılması,anlatılması,alanda görevli memurlar tarafından, doğru anlaşılması ve kendilerine müracaat edecek olan engellileri doğru yönlendirmesi gerekmektedir. Anack o zman çıkarılan yasa ve yönetmelikler engellilerin hayatını kolaylaştırabilir. Engellilere bir fayda sağlar.
    
Gelelim sıkıtılarımıza
            
Sayın Bakan; Özürlüler İdaresi Başkanlığı size bağlıdır. Bu kurumun görevi kurmlar arasında koordinasyon görevi yapmaktır.
Bu kurum, çıkarılacak yasa ve yönetmeliklerde danışmanlık hizmeti görmek, diğer paydaş kurumlarrın görüş ve öneriler doğrultusunda yasal düzenlemelerin çıkarılmasında önclük etmek, yol göstermek ve strateji belirlemektir.
Çıakrılan yasaların doru anlaşılması için uzman kadarları ile, eğitim seminerleri düzenleyerek, ilgili personellerin bilgilendirilmesini sağlamak.
Yazılı ve görsel medya aracıyla kamuoyunu bilgilendirmek
Sanayici ve işadamlarını, çıkarılan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgilendirmek ve istihdamın, daha geniş alana yayılmasını sağlamak.
Toplumda özürlü bilincinin oluşması için, Milli Eğitim bakanlığı başta olmak üzere, Belediye ve diğer kurumlarla işbirliği yapmak, Kurumda çalışan personelde engelli bilinci oluşturmak; çalştıkları alanın, bilgi, yetenek ve daha çok gönüllülük gerektirdiği bilinci oluşturmak.
Sizin ülkemizdeki engelli olgusuyla doğru bilgilenmenizi sağlamak için danışmanlık hizmeti vermek.
21.yüzyılda modern Türkiye’ye yakışmayan bir durum daha var sayın bakan. Kurumunuzda hala bir bilgi bankası yoktur. 2002 yılında yapılmış ve 8 yıldır güncellenmemiş, özürlülük araştırması, bu hükümete yakışmıyor. Bu hükümetin olağan üstü gayretine ve iyi niyetine gölge düşürüyor.
Danışmanlarınız varmı bilmiyorum. Olmadığını düşünüyorum. Engelli alanında doğru bir kaç danışman olsaydı, bu ıkıntıları şimdiye kadar aşmış olurduk.
Bakın Sayın Bakan, eğer bilgi bankamız yoksa, engellilerle ilgili hangi planlamaları yapabiliriz, nasıl strateji hazırlayabiliriz. Hangi projeleri, hangi veriye göre hazırlayabilirz.
Milli Eğitim Bakanlığı, hangi bölgede, hangi ilde, hangi özür gurubuna göre okul açacaktır. Bu ihtiyacı hangi veriye göre belirleyecektir.
Sağlık Bakanlığı, özellikle süreyen hastalıklar, özellikle, az görenler ve katarakt hastaları için nasıl bir planlama yapacakır. Engelliler için hayati önem taşıyan, hastahaneleri hangi veriye göre, hangi blöge ve iller için belirleyecektir.
Yine sağlık bakanlığı, özre neden olan, doğum öncesi,doğum sonrası ve diğer nedenleri, sağlam bir veri olmadan nasıl bilecek ve önlem alacaktır.
Belediyeler, hangi veriye göre şehirdeki ortak kullanım alanlarında nasıl bir düzenleme yapacaklardır. Özellikle toplu taşım araçlarının tahsiz edilmesinde gerekli olan, sayısal veriler ve engelli guruplarının özellikleri çok önemlidir. Bir veri olmazsa tüm bunları neye göre yapacaktır.
Sayın bakan, bu sıkıntıları daha fazla sıralaya bilirim. Okadar çokki, inanın bir kitap yazabilirim. Ancak gerek yok. Problem belli bilgi bankası yok. Uzman kadromuz yok, olanlarda doğru çalıştırılmıyor. Çıkarılan yasa ve yönetmelikler bu hantal yapı yüzünden bir faydaya gönüşmüyor.
Engelililerin sorunlarını size iletecek danışmanlarınız, alana ve sorunlara dilsiz ve sağır. Engellilere hizmet için kurulan, kurumlar, engellilerin efendisi oldular.
İçinde bulunduğumuz ay Otizim farkındalık ayı. Mayıs ayı da Türkiye sakatlar hafyası. Ben her yerde, yapılamayanları ve sorunları bıkmadan usanmadan dile getireceğim. Mayıs ayı boyunca 14 ilde konferanslar vereceğim. Her gittiğim yerde bu sorunlar değineceğim. Size ulaştırırlarmı bilmem, ama ben bunları die getirmekten sıkılmayacak, usanmayacağım. Yeterki bu hükümetin, iyi biyetli gayretleri, iş bilmez yönetici ve memurları tarafından heba edilmesin.

Selam ve dua ile



Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın