TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.148
  • Altın 2294.309
  • BIST 100 8880.09

Akıllı şehir yolculuğu (XI) Denizli

2 kez ziyaret ettiğim Denizli BŞB. – 4G (Güvenlik, Güncellik, Görsellik, Genellik) felsefeleriyle Akıllı Şehir uygulamalarında " İyi Gidiyor"….
Akıllı şehir yolculuğu (XI) Denizli
Teknolojinin hızla geliştiği Dünyada ve Ülkemizde bilginin varlığı ve güvenilirliği gelişme hızıyla orantılı olarak önem kazanmıştır/kazanmaya devam edecektir. Bu açıdan bakıldığında günlük hayat sürecinde her alanda üretilen büyük yoğunluktaki verinin güncel ve anlamlandırılabilir olması durumunda yapılan derlemelerle bilgiye dönüştürülmesi ile hayatımıza fayda sağlandığı ve bu bilgilere erişerek kullanan bizlerinde bilgi toplumunu oluşturduğu gerçeği göz önüne alınırsa, "Enerji, Sağlık, Ulaşım, Çevre, Altyapı, Yönetim ve birçok alanda geliştirilen uygulamaların bürokratik işlemleri hızlandırıp, hizmeti daha güvenli hale getirdiği gibi hayatımızı da kolaylaştırdığı da" gözardı edilemez.

Bütün bunlar dikkate alınarak günümüzde gelinen noktanın oluşturulan tüm sistemlerin konumla ilişkilendirilmesi ve analiz edilmesi ihtiyacını ortaya çıkarmasından yola çıkıldığında, bu kapsamda Coğrafi Bilgi Sistemlerinin öneminin tüm dünyada daha da ön plana çıktığı gözlemlenmektedir. Bu da bir başka gerçeği ortaya koymaktadır, bugün tüm Dünyada ve Ülkemizde gündemde olan akıllı şehirlerin oluşumunda CBS'nin rolünün çok büyük olduğu gerçeğini. Kurumlar arası veri paylaşımının, sistemlerin sürekli güncel tutulmasının, mükerrer verilerin oluşturulmamasına özen gösterilmesinin akıllı şehir uygulamalarının sağlıklı işlemesinde vazgeçilmez unsurlar olduğu da bir başka önemli gerçek.

Akıllı Şehir Yolculuğu yazı dizimizin XI.sinde bu gerçeklerden yola çıkarak Akıllı Şehir olma yolunda önemli adımlar atan Denizli Büyükşehir Belediyesi'ni anlattık.



Denizli Büyükşehir Belediyesi akıllı şehirlerin oluşumunda CBS'nin rolünün büyük olduğu bilinciyle 2009 yılından bu yana Coğrafi Bilgi Sistemi çalışmalarını niteliklendirerek, bu kapsamda birim kurmuş ve ihtiyaç duyulan tüm harita altlıklarını kendi ekibiyle oluşturmuştur. Konusunda uzman teknik personellerden oluşan ekip, sorumluluk alanının imar planlarını, mülkiyet haritalarını, adres sistemini sayısallaştırmış ve temin edilen uydu ve ortofoto görüntüler ile ilişkilendirerek çalışmalara altlık teşkil edecek CBS altyapısı oluşturulmuştur.

Geliştirilen tüm sistemlerde verinin mükerrerliğinin önlenmesi, birbirini besleyen otomasyonel sistemlerin kurulması öncelikli olup, Güvenlik, Güncellik, Görsellik ve Genellik ilkeleri benimsenmektedir.

Belediye tarafından geliştirilen uygulamaların büyük bölümü kendi teknik personelleri tarafından geliştirilmektedir.

Ayrıca adres bilgi sisteminin konumla ilişkilendirilmesine yönelik Ulusal ölçekte yürütülen Mekânsal Adrese Kayıt Sistemi (MAKS) yaygınlaştırma projesi çalışmaları Belediye ile koordineli olarak ilde devam etmektedir.



Bu kısa girişten sonra Akıllı Şehir Denizli'nin yol haritasına, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın anlatımıyla devam edelim:

Akıllı Şehir ödülü bulunan Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin Belediye Başkanı Osman Zolan'ın, 15-16 Ocak tarihlerinde Ankara'da düzenlenen 31 ülkeden katılımın olduğu Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongresi'nde "Yenilikçi Yerel Politikalarla Dönüşen Şehirlerimiz" konulu panelde Akıllı Şehir Denizli ile ilgili anlattıkları:



Konuşmacı olarak katıldığı, gazeteci Okan Müderrisoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Yenilikçi Yerel Politikalarla Dönüşen Şehirlerimiz" panelinde Denizli'nin kendi içinde çok özel şeyleri barındıran güzel bir şehir olduğunu belirten Başkan Osman Zolan, "Denizli üreten, çalışan ve çalışkan bir şehirdir. İhracat rakamlarına baktığımızda Türkiye'de ilk 9'da olan bir şehir. Denizli turizm şehridir, il bazında gelen turist anlamında Türkiye'deki 5. şehirdir. 2,5 milyonun üzerinde yurtdışından ziyaretçi gelir. Tropikal meyveler dışında her ürünün üretildiği bir şehirdir Denizli. Tarım anlamında çok güçlü bir şehir. Ürün bazında pek çok üründe üretimde ilk üçte yer almaktadır. Denizli sanayisi, turizmi, tarımıyla güzel bir şehirdir. Çalışkan insanların olduğu, milletine bağlı bir şehirdir Denizli" diyerek kısa süre önce başlattıkları 2020 Denizli Yılı projesini anlatarak sözlerine devam ediyor; Başkan Osman Zolan, "2020 Denizli Yılı etkinlikleri kapsamında Denizlimizi, güzelliklerimizi anlatmaya, tanıtmaya devam edeceğiz. 2020 Denizli Yılı'nı anlatan 8 adet logo çalışması hazırladık, denizli2020 adresinde (*) 20 Ocak'a kadar oylama devam edecek. Vatandaşlarımız logoyu kendisi seçiyor, akıllı şehirler ve teknolojinin faydalarından biri de bu. Halkı kucaklayan, katılımcılığı artıran bir durum ve hemşehrilerimizi de bu işin içine katabilmek çok önemli. Teknolojinin ve akıllı şehirciliğin gelişmesi vatandaşlarımızla temaslarımızı çok üst düzeye çıkardı" dedikten sonra Denizli Büyükşehir Belediyesinin onlarca akıllı şehir uygulamalarını anlattığı konuşmasında sözlerine şunları da ekliyor "Beyaz masa, sosyal medya ve her türlü alanda halkımızın istek, talep, önerileri geliyor. Bunlara geri dönüş yapılıyor. Akıllı şehir noktasına baktığımızda sadece kamera ve teknolojilerden ziyade, bunu ekonomiye katmalı, şehrin rahatı ve huzuru için çalışmalıyız."

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan böyle anlatmış "Akıllı Şehir Denizli''yi 15 Ocak 2020'de ve kongrenin ardından düzenlenen sergide yer alan, bu anlatılanlar bağlamında trafik yönetim sisteminden ulaşım portalına adres bilgi sisteminden coğrafi bilgi sistemlerine kadar onlarca akıllı şehir uygulaması ile ilgili daha detaylı bilgilerin verildiği, (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen "2017 Akıllı Şehir Uygulamaları" ödülü bulunan) Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin stantı katılımcıların yoğun ilgisini çekmiş. Şimdi bu sergi görselleri ve "Belediye'ce Geliştirilen Akıllı Şehir Uygulamaları"yla yazımıza devam ediyoruz:



Belediye'ce Geliştirilen Akıllı Şehir Uygulamaları:

























 
(*) Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongresi'nde Osman ZOLAN'ın anlattığı 2020 Denizli Yılı etkinlikleri kapsamında denizli2020 adresinde yapılan oylama sonrasında birinci olan Denizli Büyükşehir logosu:



SONUÇ:
Özel de; 2018'de 81 il ve 53 ilçe kapsamında ve Ağustos 2020 "AKILLI ŞEHİRLER YOLCULUĞU" (**) Projesi kapsamında "2 KEZ" ziyaret ettiğim Denizli Büyükşehir Belediyesi için; "Akıllı Şehir felsefesine inanarak, bu kapsamda altyapıyı dikkate alarak geliştirmişler. Canlı mutluluğu odaklı çalışmalar yapılmış. Yapılan uygulamalar verimli şekilde kullanılırken bu kapsamda nasıl geliştirilebilir diye çok çalışan ve üreten bir Büyükşehir Belediye Başkanı ve ekibi var." diyebilirim.

Buradan yola çıkarak şu irdelemeyi yapmakta önemli: Burada bir ekip var. Kendilerini teknolojinin gelişiminden faydalanmaya ve fayda sağlamaya adamış bir ekiple Denizli BŞB akıllı şehir yolculuğunda yol almış/almaya ve başarmaya devam ediyor. Ancak bu vb. doğru planlanmış akıllı şehir oluşumlarında başarıya giden akıllı şehir yol haritaları oluştururken ve bu haritaları akıllı şehir yolculuğu yapmak isteyenlerin faydasına sunarken, donanım ve yazılım sektörlerinin geldiği noktaya baktığımızda ağ yönetiminde, siber güvenlikte, büyük verinin analizinde, yapay zekanın önemi vb. birçok konuda eğitimli Bilgi Teknolojileri Uzmanı'nın Belediye Personeli olması akıllı şehir projelerinin geliştirilmesinde dışa bağımlılığı azaltacağı gibi, şehri bilenler tarafından geliştirildiği/geliştirileceği için bu projelerin şehir paydaşları tarafından daha iyi benimsenmesinin de yolunu açacaktır.


Sevgi ve Sağlıkla kalın...
ncmozdmr

(**) Pandemi nedeniyle ağır giden bu çalışmada 13 büyükşehir ve 11 ilçe belediyesi incelenmiştir.

24 Ağustos'taki turumuz Bandırma – Balıkesir – Çanakkale – Tekirdağ ve Kırklareli olacaktır.


Kaynak:
Denizli Büyükşehir Belediyesi

Katkıları için Hüsnü Baysal'a teşekkür ederiz.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • Yusuf Süreyya Topgaç
    Necmi Hocam, sizin de hiç tükenmeyen enerjinizi güneşten aldığınızı düşünüyorum.