TİC Holding Header
  • USD 32.51
  • EUR 34.783
  • Altın 2498.932
  • BIST 100 9693.46

Huawei öngörüyor: 2025 için 10 Mega Trend - I

Huawei, Global Endüstri Vizyonu (GIV) raporunu (Shenzhen, Çin, 8 Ağustos 2019) yayınladı. Rapor 2025 yılına kadar teknoloji ve endüstri gelişimi konusundaki öngörüleri içermekte.
Huawei öngörüyor: 2025 için 10 Mega Trend - I
Huawei'nin kendi nicel verisinden ve gerçek dünyadan akıllı teknolojinin her sektöre nasıl nüfuz ettiği durumlarını kullandığı bu yılki rapor şu anda nasıl yaşadığımızı ve çalıştığımızı şekillendiren 10 mega trendi belirliyor.

GIV ayrıca 5G kapsamı, AI dağıtımı, ev robotu kullanımı ve akıllı asistan kullanım oranları da dahil olmak üzere 2025 yılına kadar olan teknoloji eğilimlerini öngörüyor.

GIV’in 2025’e ilişkin kilit tahminleri içeren 10 eğilim ve örneklerini iki bölümlük bir yazıda ortaya koyduk. Bu ilk bölümde yazıya aldığımız 6 tanesi aşağıdaki gibidir:



Botlarla Yaşamak: Malzeme bilimindeki gelişmeler, algısal AI ve ağ teknolojileri, çeşitli ev ve kişisel senaryolarda robotik alımını güçlendiriyor. GIV, ev robotlarının %14'lük küresel penetrasyon(kullanım) oranını öngörüyor.

İlgili Sektörler: Sağlık, Eğitim, Dinlence ve Rekreasyon, Kat Hizmetleri, Acil Servisler






Hemşirelik Botları:

Hemşirelik botlarının işlevi şunları içerecektir:
• Giyilebilir sensörlerden veya evden veri toplamak. Sensörler, öngörücü analitiklerin potansiyel sağlık sorunlarını önceden tahmin etmesini ve bunlara cevap vermesini sağlayacaktır.
• Milisaniye düzeyinde kalp krizi veya astım krizi gibi ani olaylara cevap verebilecek "akıllı ilk yardımcılar" olarak hareket ederek, "altın 6 dakikada" bakımı uygulayarak sağlık sonuçlarını büyük ölçüde arttırabilir.
• Denetimler gibi tıbbi işlevlerin otonom olarak veya uzaktan çalışan bir sağlık hizmetleri uzmanının talimatı altında yapılması.
• Gerçek zamanlı analitiklere dayanarak ev ziyaretleri istemek için acil servislere başvurmak, (hastanede kalmayı %50'ye kadar azaltacağı tahmin ediliyor.)
• Tıbbi verilerin kliniklere ve hastanelere aktarılması, böylece sağlık profesyonellerinin gerçek zamanlı hasta bilgilerine sahip olmalarını sağlama.
• İlaçları reçete edip verebilen otomatik ilaç dağıtıcıları olarak hizmet etmek, ilaçları toz, sıvı veya hap formunda doğru şekilde dağıtarak doğru zamanda ve doğru dozda alınmasını sağlamak.
• Sanitasyon (hijyen ve sağlık koşulların oluşturulması ve devam ettirilmesi) işlemlerinin yapılması, örneğin, bir odanın dakikalar içinde dezenfekte edilmesi için UV ışığı ve hidrojen peroksit buharlarının kullanılması. Gittikçe artan sağlık kaynaklarının kliniklere veya hastanelere yapılan gereksiz ziyaretlerle boşa harcanmamasını sağlamak.


Tamamlayıcı Botlar:

Çalışma botları: 2025'te, her çocuğun, yetenekleri ile hızlı ve yavaş öğrenenler arasındaki farkları yansıtan kişiselleştirilmiş ilgi alanlarına ve tercih edilen öğrenme yöntemlerine dayanarak çalışma planlarını özelleştirecek bir "Einstein benzeri" akıllı öğretmenden fayda görmesi bekleniyor. Bu öğrenme yönteminin etkinliği henüz kanıtlanmış olmamasına rağmen, botlar ayrıca sanatta, piyanoda veya diğer görevlerde öğretebilen giyilebilir bir cihaz biçiminde olan öğretebilen bir gelişmedir.

Terapi botları: Robot ile etkileşimi kaydetmek için EEG ve video kameraları kullanan Otizm Spektrum Bozukluğu (Autism Spectrum Disorder (ASD)) olan çocukların beyin sinyallerini değerlendirmek için insansı sosyal robotları kullanarak araştırmalar sürüyor. ASD 68 çocuğun 1'inde görülür ve erken teşhisinin tedavi etkinliği üzerinde büyük etkisi vardır. Dahası, devam eden araştırmalar, robot destekli müdahalelerin duygu tanıma dahil olmak üzere otistik çocuklara sosyal ve akademik becerileri öğretebileceğini göstermiştir.

Dostluk botları: Birçok şirket, çeşitli insansı ve hayvan formlarında dostluk botları konusunda uzmanlaşmıştır. Diğer senaryolara fayda sağlayacak olan algısal ve bilişsel AI'daki aynı gelişmeler karar ağaçlarının karmaşıklığını artıracak ve insan uyaranlarına ince tepkiler vererek ya ailenin yeni bir üyesini ya da yalnızlıktan korunmak için bir arkadaşı yaratacaktır.


Biyonik Botlar:

Dış İskelet (Exoskeletons): Mekanik, sensörler, AI ve mobil bilgisayarları birleştiren akıllı exoskeletonlar zaten mevcut, diz ve ayak için sabit exoskeletonlardaki algoritmalar giyiciye yürüyüşe yardımcı olarak özelleştirilebilir. Dış iskeletler için Pazar %41,3'lük bir Bileşik Yıllık Büyüme Hızı’nda (Compound Annual Growth Rate (CAGR)) 1,89 milyar ABD doları olacaktır.

Protezler: Dış iskeletlerden daha spesifik bir uygulama ile akıllı protezler daha akıllı hale gelir, makine öğrenmesi otomatik olarak bir eylemin amacını uzuva ileten beyin-uzuv bağlantısını yapabilir. Bununla birlikte, ML, protez için ideal bir çözüm değildir, çünkü kullanıcının uzuva verilen hareketi, tekrar zihinsel olarak tekrarlayarak "öğretmesi" gerekir. Mevcut araştırmalar, beyin ve protez arasında köprü görevi gören kas-iskelet sistemi bilgisayar modeline odaklanmaktadır.

Büyütme cihazları: Potansiyel olarak gözün doğal lensini kamera optiği ile değiştirebilecek biyonik lensler de ufukta. Bu teknoloji doğal olarak görüntüleri biçimlendirir ve mesafeden bağımsız olarak görme ve görüş netliğinde bir iyileşme sağlar. 39 milyondan fazla tamamen kör olan insanlar ve dünya genelinde görme engelli 246 milyon insan, artan teknolojilerden faydalanacaktır.


Uşak Botlar:

Çeşitli şekillerde uşak botlar gevşek olabilir ve kıyafet katlama, vakumlama ve eşya toplama gibi temel görevleri yerine getirir. Yangın, gaz kaçağı veya sızma gibi senaryolarda uşak botları çeşitli fonksiyonlara hizmet edebilir: onları uyarılarla önleme; örneğin, kapıların kilitlenmesi, bir gaz kaynağının kapatılması veya bir ev yağmurlama sisteminin çalıştırılması gibi ilk müdahalenin yapılması; bulut üzerindeki görüntü, plan veya video formundaki ev düzenlerini yetkililere iletmek için gömülü kameraların kullanılması ve elbette yanlış alarmları önleme.

Zaten dünya çapında 200 milyon evde bulunan uşak botları, bireysel aile üyelerinin tercihlerini ve kullanım alışkanlıklarını öğrenmeye ve ses komutları, sensörler ve uygulamalara dayalı bireyler ve aileler için bir dizi ev hizmeti sunmaya devam edecektir.




Üstün Görüş: 5G, VR / AR, makine öğrenmesi ve diğer gelişen teknolojilerin yakınsaklığı, insanlar, iş dünyası ve kültür için yeni manzaralar açarak mesafenin, bozulmanın, yüzeyin ve tarihin ötesini görmemizi sağlayacaktır. GIV, AR / VR kullanan şirketlerin yüzdesinin%10'a yükseleceğini tahmin ediyor.

İlgili Sektörler: Sağlık, Devlet, Eğitim, Boş Zaman ve Rekreasyon, Turizm, Acil Servisler, Enerji





• Mesafenin ötesi:

Güç: 2025 yılına kadar, 5G vericileri ve 4K kameraları bulunan boru devriyesi robotları boruları izleyebilir ve inceleyebilir. Kontrol odasından, mühendisler görüş açısını değiştirerek, bir değerlendirme yaparak ve onarım komutlarını robota göndererek hataların nedenini inceleyebilirler. Ayrıca, 2025 yılına kadar, trafo ekipmanlarını elektrik şebekeleri üzerinde incelemek üzere 4.200 robotun yer alacağı ve 2017'de 76 milyon ABD dolarından 490 milyon ABD dolarından fazla bir piyasa değeri yaratacağı tahmin edilmektedir.

Kanalizasyon sistemleri: Kanalizasyon boruları 6 inç (150 mm) çapında, 30 metre (9 m) çapında beton kaplı tünellere kadar değişmektedir. Düşük basınçlı sistemler, her bağlantı noktasında bulunan küçük bir taşlama pompası kullanma eğilimindedir. Küçük boruların korozyon, deformasyon ve tıkanma açısından incelenmesi insanlar için imkansız olabilir. Bununla birlikte, sağlam, su geçirmez ve kire dayanıklı robot traversler insan sınırlarını aşabilir, hataları izleyebilir ve küçük onarımlar yapabilir. Video ve hareketsiz görüntülerin depolanmasını sağlamak için isteğe bağlı bir bellek modülü ile donatılmış, güçlü bilgi işlem özelliklerine sahip tamamen bağımsız, bağımsız robotlar, çatlak gösterebilen ve iki menhol arasındaki hataların konumunu ve yönünü tespit edebilen yüksek çözünürlüklü görüntüleri aktarabilir. VR/AR sistemleri insanların yapamayacağı görevleri üstlenmiş olurlar…


• Bozulmanın ötesi:
Dijital görüntüleme akıllı hale geliyor, bozuk veya parçalanmış görüntülerin bir açıklık şaheserine dönüştürülmesini sağlıyor. O nasıl çalışır? AI, örneğin sadece resimlerle sınırlı olmayan video teknolojileri çalışmalarıyla yağmur veya kirden kaynaklanan bozulmaların ardındaki "gerçek" sahneyi, ağır pikselli veya düşük çözünürlüklü bir görüntü veya belirli bir element tarafından gizlenmiş olanı bulabilir.

Gelişmiş bir fotoğraf düzenleme aracından ziyade, teknolojinin gerçek dünyayı aynı şekilde yorumlayabilen AI ile çalışan makinelerden destek alması muhtemeldir. Örneğin geliştirilen bir uygulama, otonom araçların, güvenlik açısından potansiyel olarak büyük bir fark yaratacak şekilde, kötü yol ve hava koşullarında hareketliliğine yardımcı olmaktır.


• Görünenin ötesi:
AI-powered botlar artık bir insan doktorun yanı sıra 50'den fazla hastalığı tespit edebiliyor. Sahada konuşlandırmaya henüz hazır olmasalar da özel bir test AI'nın vakanın % 94'ünde sekiz doktordan oluşan bir grupla aynı teşhisi koyduğunu gösterdi. Hataları azaltmak için, bir algoritma grubu bir arada çalışır, böylece herhangi bir algoritmadaki bir hata diğerleri tarafından geçersiz kılınır. Ayrıca, AI sistemi her bir teşhis için tanılama olasılığı açısından olası açıklamaları değerlendirir.

Gözlerimizde meydana gelen tedrici değişimleri, insan doktorların belli bir hastalık tezahür edinceye kadar fark etmeleri zor. AI teşhis araçları, durumun kötüleşmesini önleyerek olası göz hastalığı ve acil tedavi hakkında erken uyarı yapılmasına yardımcı olabilir. Şu anda geliştirilmekte olan bir diğer çalışma, gözün doğal lensini potansiyel olarak kamera optiği ile değiştirebilecek biyonik lenslerdir. Bu teknoloji doğal olarak görüntüleri biçimlendirir ve mesafeden bağımsız olarak görme ve görüş netliğinde bir iyileşme sağlar.


• Tarih ötesi:
Üstün Görüş, gözlerimizin önünde tarihi canlandırma veya yeniden yaratma potansiyeline sahiptir. Ve bu zaten olan bir şey. 1.500 yıl önce oyulmuş, Afganistan'daki Bamiyan Budaları 2001 yılında yıkıldı. 53 metre yüksekliğindeki heykellerin tam ölçekli bir versiyonunu yeniden oluşturmak için, AR ve son teknoloji 3D lazer projektörlerini, 30 sinema projektörüne eşdeğer 600.000 lümen gücünde kullandılar. Sadece bu başarı bir teknoloji zaferi değildi, aynı zamanda yüzyıllarca süren ulusun kültürel mirasının kesin bir temsilini de geri döndürdü.

Üstün Görüş, tarihin bugünkü dünyaya getirilmesiyle zamanın sınırlarını zorluyor. Turizm, kültür ve eğitim için yeni ticari fırsatlar getiriyor. Akıllı turizm - AI, VR, AR ve 5G'nin bir karışımı - devasa bir büyüme alanı olmaya hazırlanıyor.

Genel olarak, VR pazarı önümüzdeki on yıl içinde 1,3 trilyon ABD Doları gelir elde edecektir.




Butonsuz arama (Sıfır Arama): Veri odaklı ve sensör donanımlı cihaz ve cihazlar ihtiyaçlarımızı öngörmeye başladığında, bilgi bizi bulacak.

Gelecekteki aramalar tuş gerektirmeyecek, kişisel sosyal ağlar zahmetsizce oluşturulacak ve endüstri “Butonsuz (sıfır) arama bakımı’ndan” faydalanacak. GIV, akıllı cihaz sahiplerinin%90'ının akıllı kişisel asistanlar kullanacağını tahmin ediyor.

İlgili Sektörler: Sağlık, Ulaşım, Perakende, İmalat, Havacılık, Kat Hizmetleri





• Sıfır Arıza Bakımı:
AI, binlerce havayolunun uçuş ve bakım verileri üzerine eğitilebilir, böylece hataların nasıl oluştuğunu anlar. Bakım için AI potansiyel hataları otomatik olarak tanımlayabilir, hasarı işaretleyebilir, araç kitlerini yapılandırabilir, bir bakım planı tasarlayabilir ve mühendislere bakım raporları geliştirmesinde yardımcı olabilir. Mühendisler ayrıca belirli bileşenler için öngörülen bakım talepleri alabilir ve hatalar veya hasarlar oluşmadan önce incelemeler yapabilir. Bu, kaza riskini büyük ölçüde azaltır, havayolu maliyetlerini düşürür ve uçuş programlarında kesinti olmasını önler. Ek olarak, üst düzey teknisyenlerin uçak bakım pozisyonunu doldurma eksikliği olduğundan, sıfır arama onları düşük seviye bakım görevlerinden kurtarır. Arıza aramak ve karmaşık teknik raporlama işlemleri yapmak için zaman harcamak zorunda kalmazlar.

Yerine, Bir BİT satıcısı tarafından sağlanan Akıllı Sokak Lambası Çözümü, hatalı çalışan sokak lambaları için sıfır aramayı etkinleştirebilir. Akıllı sokak lambaları, bir arıza meydana geldiğinde veya aydınlatma elemanı ömrünün sonuna yaklaştığında bir teknisyene kendi bakım ihtiyaçlarını, arıza teşhisini ve konumunu gönderebilir. Bu, bir şehrin altyapı bakım maliyetlerini % 50'ye kadar azaltabilir.

• Kişisel Ağ:
AI her gün kullandıkları ürünlerin bir parçası haline geldiğinde, arka uç platformları seyahat programları, alışveriş, adresler, ilgi alanları ve hobiler dahil olmak üzere kullanıcılar ve tercihleri hakkında bilgi toplar. Bu platformlar, parçalanmış kullanıcı verilerini, kullanıcı izinlerinin sınırları dahilinde birleştirecek ve bağlayacaktır.

Bir kişisel ağ çeşitli veri türlerinin entegre edilmesiyle oluşturulmuştur. Kişisel ağ otomatik olarak arkadaşlarına, sanatçılarına, sergilerine, konserlerine ve tercihlerine göre kullanıcının beğeneceği diğer etkinlikleri otomatik olarak önerecektir. Kullanıcı artık aramak zorunda olmayacak, benzer düşünen arkadaşlar, ilgi grupları, yaşam tarzı ve eğlence hizmetleri kullanıcıya sunulacaktır...


• Butonsuz Etkileşim:
Ses tanıma, yüz tanıma ve mimik tanıma gibi AI teknolojileri zaten geniş bir şekilde uygulanmaktadır. Artık arama yapmak veya talimat vermek için butonlara tıklamamız gerekmiyor. Giderek artan bir şekilde dijital cihazlarımızla doğal etkileşimler yoluyla etkileşim kuracağız. Ev aletleri, otomobiller ve makineler, ihtiyaçlarını belirlemek için insanlarla etkileşime girebilecek ve ardından işlemlerini otomatik olarak ayarlayabilecektir.

Butonsuz etkileşimler sayesinde insanların elleri özgür olacak ve istedikleri her şey daha kolay erişilebilir olacak. Bu, insanların okuma, araba kullanmak, ders çalışmak ve çok daha fazlası gibi günlük aktiviteler sırasında ev aletleri, otomobiller ve diğer nesnelerle daha doğal ve serbest bir şekilde etkileşime girmelerini sağlayacaktır. Butonsuz etkileşimin sağladığı kesintisiz iletişim, işteki verimliliği ve evde rahatlığı büyük ölçüde artıracaktır.




Akıllı Sokaklar: Akıllı ulaşım sistemleri insanları, araçları ve altyapıyı birbirine bağlayarak sıfır tıkanıklık, hızlı acil durum müdahalesi ve hayatı daha kolay hale getirecek diğer işlevleri yaratacaktır.

GIV, araçların%15'inin Hücresel Araçtan her şeyin teknolojisine sahip olacağını öngörüyor.

İlgili Sektörler: Acil Servisler, Ulaşım, Perakende





Sıkışıklığı Olmayan Şehirler:

• Akıllı trafik ışıkları
Shenzhen, AI teknolojisini dokuz ana trafik sıkışıklığı noktası için denedi. Sonuç olarak, ortalama araç hızı %15 arttı, bu da sürücüleri ortalama 10 dakika kurtardı. Akıllı, bağlı araçlar daha yaygın hale geldikçe, araçlar birbirleriyle ve trafik ışıklarıyla iletişim kuracak, böylece kritik kavşaklardaki trafik ışıkları daha hızlı optimize edilebilir ve sürücüler rotalarını gerçek zamanlı olarak daha iyi planlayabilecektir.

• Akıllı trafik kontrolu
Akıllı trafik kontrolü çözümleri, birden fazla kaynaktan gelen verileri gerçek zamanlı olarak analiz ederek olası sıkışıklığı izlemeye ve tahmin etmeye yardımcı olabilir. Trafik polisi olay gerçekleşmeden önce buna göre trafik akışını hazırlayabilir ve geçici olarak trafiği gerektiği gibi yönlendirebilir. Düzenleyiciler, gerçek zamanlı, yol kullanımı için dinamik düzenlemeler yapmak ve tüm şehrin trafik durumunu göz önünde bulunduran gelecekteki olası sorunlar için karşı önlemler geliştirmek için karmaşık trafik koordinasyonu sorunları için tasarlanmış akıllı algoritmaları kullanabilirler.

5G, bağlı akıllı arabalar, IoT, kuantum hesaplama ve diğer akıllı teknolojilerden tam anlamıyla faydalanarak, "sağlıklı" bir akıllı ulaşım sistemi, yoğun şehir sakinlerinin hayatını kolaylaştırmaya, seyahat masraflarını ve seyahat süresini azaltmaya ve şehir genelinde verimliliği artırmaya yardımcı olabilir. Yüksek derecede otomatik, akıllı, kullanıcı dostu şehir altyapısı nedeniyle, "Yeşil ışıklı yolculuklar" hayal edeceğinizden çok daha erken bir standart olacak.


Sanal Acil Durum Şeritleri:

Acil durum şeritleri sağlık ve güvenlik için kritik öneme sahiptir. Gelecekte, acil durum müdahaleleri yalnızca insan operatörleri yerine hem otomatik hem de insan sistemlerinin bir kombinasyonu ile ele alınacaktır. Kendi kendine sürüş teknolojileri ve 5G tarafından etkinleştirilen bağlı araçlar, fiziksel acil durum şeritlerini gereksiz kılar. Bunun yerine, talep üzerine karayolu kaynakları tahsis edilecektir, böylece bir acil durum ortaya çıktığında, ilk müdahale araçlarının hayat kurtarmak ve genel güvenliği korumak için sokaklardan ücretsiz geçişi sağlanabilir.

Giderek daha fazla sayıda araç C-V2X (Cellular vehicle-to-everything) (hücresel araçtan herşeye) gibi teknolojilerle bağlandığından, birbirleriyle, trafik ışıklarıyla ve şehir trafik kontrol merkezleriyle iletişim kurabilecekler.

Acil bir durumda, merkezi sistem derhal tüm şehirdeki trafikteki gerçek zamanlı verilerini kullanarak en verimli çözümü üretecektir. Daha sonra geçici bir acil durum rotasını açabilmeleri için ilgili tüm araçlara talimatlar verecektir.

IHS Research’e göre, 2025’te, kendi kendini süren (otonom) araçlar için küresel pazar potansiyel olarak 2 trilyon ABD dolarına yükselecek. Trafik kazaları azaltılacak, yakıt tüketimi ve hava kirliliği sırasıyla %10 ve %20 düşecektir.




Botlarla Çalışma: Zaten birçok endüstriyi dönüştüren akıllı otomasyon, daha tehlikeli, tekrarlayan ve yüksek hassasiyetli görevleri güvenlik ve verimlilik için üstlenecek.

GIV, her 10.000 çalışan için sektörde 103 robot olacağını öngörüyor.

İlgili Sektörler: Sağlık, Eğitim, Boş Zaman ve Rekreasyon, Finansal Hizmetler, İnşaat, Acil Servisler




Tehlikeli Ortamlar:

Yangın söndürme robotları, itfaiyecilerin tipik olarak ele aldıkları olaylarda zaten önemli bir rol oynamaktadır (yangınlar, patlamalar ve gaz kaçağı). Örneğin, zehirli, yanıcı olan veya yoğun dumandan etkilenen yerlerde ve ayrıca çökmüş tüneller ve metro sistemleri gibi tehlikeli ortamlarda, toplayamadığımız yerlerde veri toplayabilir, işleyebilir ve iletebilirler.

2018 yılında, Japonya'daki Tohoku Üniversitesinden araştırmacılar, yüksek basınçlı su jetleri üzerinde yükselebilecek ve suyu yangının merkezine yönlendirecek yeni bir itfaiye robotu geliştirdi. Bu vb. robotlar hem optik hem de kızılötesi kameralarla donatıldıklarında, sahada olanları iletebilir, böylece itfaiyeciler belirli bir olaya nasıl yaklaşılacağı konusunda daha fazla fikir sahibi olabilirler.

Tekrarlayan Görevler:

İnşaat sektöründe, inşaat demiri sayısının artırılması, her bir parçanın teslim sürecinin farklı aşamalarında elle sayılması gerektiğinden, her kamyon yükünün her seferinde yaklaşık yarım saat sürmesi nedeniyle zaman alıcı bir iştir. Bir kamyon tartılırken, AI inşaat demiri tipini, miktarını ve kalınlığını belirlemek için yükü hızla tarar. İnşaat personeli daha sonra vasıflı çalışmalara katılabilir. Zaman tasarrufu ile birleştiğinde, inşaatta yapay zeka teknolojiyi kullanan şirketler için büyük bir verimlilik kazancıdır.

Yüksek Hassasiyetli:

İnsan beyni, on binlerce nöron içerir ve beyin ameliyatı hayati tehlike yaratan bir ihtimaldir. Robotlar riskleri azaltır. Örneğin, Remebot, cerrahların multimodal görüntüleme, hassas optik tanıma, cerrahi konumlandırma ve rehberlik kullanarak hızlı ve doğru Laporoskopik cerrrahi (keyhole) gerçekleştirmelerini sağlar. Doktorların Laporoskopik cerrahiyi kontrol etmelerini daha güvenli ve kolay hale getirerek, Remebot, işlem süresini büyük ölçüde kısaltır ve hastalar için sonucu büyük ölçüde iyileştirir.

Çin'deki hastaneler robotu epilepsi tedavisinde kistleri çıkarmak için kılavuzluk ve kraniyotomi açıklıklarının konumlandırılmasına yardımcı olmak için kullanıyor. Geliştirilmiş doğruluk, açıklıkların daha küçük olabileceği ve komplikasyon olasılığını azaltabileceği anlamına gelir.




Artırılmış Yaratıcılık: Cloud AI (Bulut Yapay Zeka), bilimsel deney, inovasyon ve sanata giriş maliyetini ve engelini azaltacak ve herkes için mevcut yaratıcı bir potansiyel altın madeni açacak.
GIV, büyük şirketlerin%97'sinin AI kullanacağını öngörüyor.

İlgili Sektörler: Eğitim, Boş Zaman ve Rekreasyon, Medya, Eczacılık




Deneme ve Hata İnovasyonu:

İnovasyon süreci yanlış başlangıçlar ve deneylerle doludur. Başarı için önceden belirlenmiş bir yol olmadığından, riskin nasıl yönetileceğini ve başarı oranlarını iyileştirmeyi anlamak çok önemlidir. Sayısız yol ayrımı araştırma yolunu zorlama eğilimindedir ancak bu yol ayrımlarına rağmen bir ekibin on yıllarını tek bir projede geçirmesi nadir değildir. Bu kısmen Nobel Ödülü kazananların kariyerlerinde neden iyi bir şekilde gelişmiş olduklarını da açıklıyor.

Günümüz kaşifleri, geleceğin kilidini açmanın anahtarlarını, yaşamın her alanında uygulanan büyük veri setleri ve akıllı cihazlarla eğitilmiş algoritmalar şeklinde bulabilirler. Bu anahtarları kullanarak, deneme için harcadığımız zaman büyük ölçüde azaltılabilir ve başarı oranları çarpıcı bir şekilde artabilir. Daha fazla insan yaratıcılığın araçlarına eriştiğinden, geçmiş yeniliklere ulaşarak kitlesel yeniliği güçlendireceğiz.


Fikri Mülkiyeti (IPR) Korumak ve Yaratıcılığı Teşvik Etmek:

Fikri mülkiyetin (intellectual property (IP)) korunması inovasyon ekonomisinin temelidir. Bununla birlikte, fikri mülkiyet (IP) koruma mekanizmalarının hala iyileştirilmesi gerekmektedir. İnternet daha da geliştikçe, içerik hacmi de giderek artmaktadır. Bilinmeyen kaynaklardan gelen çoğaltılmış içerik fikri mülkiyet (IP) ihlallerini temsil edebilir, ancak bu ihlalleri tanımlamak zordur. İçerik oluşturucularının hakları için daha güçlü korumalara ihtiyaç vardır.

Ayrıca, AI kullanarak sahte haber raporları oluşturulabilir ve bunları tanımlamak ve ortadan kaldırmak için AI'ya güvenmemiz gerekir. AI, kelimeleri ve cümleleri seçmek için olasılık tabanlı algoritmalar kullanarak metin üretir. Bu nedenle, sistemler AI tarafından yazılan makaleleri tespit etmek ve uygun şekilde kaynaklanmayan sahte haber raporları veya hikayeleri ayıklamak için bu aynı kuralları kullanabilir. Orijinal içeriğin desteklenmesi, medya kuruluşlarının sağlıklı gelişimini, daha derinlemesine makaleler ve içgörüleri ve profesyonel gazeteciler tarafından daha fazla araştırma raporlamasını teşvik edecektir. AI teknolojileri, bütünlük, bağımsızlık ve kaliteyi savunan gazetecileri koruyabilir.

AI-ilham yaratıcılık
Yaratıcı sektörde akıllı uygulamalar genişledikçe ve akıllı cihazlar her yerde hazır hale geldikçe, herkes çevrelerindeki dünyada buldukları ilham kaynağını yakalayabilecek ve AI'nın yardımı ile bunu kendi yarattıklarına dahil edebilecek. Şubat 2019’da Huawei Londra’da 8 numaralı Senfoni’nin benzersiz bir versiyonunu açıkladı. ABD'li film bestecisi Lucas Cantor, 90 Schubert şarkılarını ve genç besteciyi etkileyen diğer bazı çalışmaları analiz etti, sonra bu girişi akıllı telefonundaki AI sistemine yükledi. Cantor, akıllı telefonunun içine yerleştirilmiş Çift Sinirli İşleme Ünitesi (Dual-Neural Processing Unit (NPU)) AI hızlandırıcısı sayesinde yeni bir versiyon üretti. Son iki hareketin yeni bölümlerindeki her nota AI tarafından üretildi, ancak Schubert'in benzersiz tarzı yeni parçanın melodilerinde ve uyumlarında açıkça tanımlanabildi. AI teknolojisi, eski müthiş eserlerin ruhunu koruyarak yeni bir şeyler yaratmak isteyen herkese bu fırsatları sunar. Bir kez daha, klasik müzik hayati, yenilikçi bir sanat biçimi olabilir.

Gelecekte, herkes yaratıcılıklarını destekleyen platformlar aracılığıyla fikirlerini besleyecek ve büyütecek, sonra fikirlerini somut işlere dönüştürecek. Çok geçmeden, makineler hepimizin hayallerimizi gerçekleştirmemize yardımcı olacak.



"Huawei öngörüyor" yazı dizisinin ikinci yazısı için tıklayınız.




Kaynak:

-Huawei web sayfası
-Global industry vision 2025
-10 Trends for 2025:
-Touching the Intelligent World

Katkıları için Hüsnü Baysal’a teşekkürler.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri