TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.985
  • Altın 2324.875
  • BIST 100 9129.19

Proses Emniyeti Sempozyumu'nun ardından

Proses Emniyeti Sempozyumu'nun ardından
Patlayıcı ve Yanıcı Ortamlarla ilişkin Ulusal ve Uluslararası gelişmeler, organizasyonlar ve benzeri aktivitelerden haberdar oluyoruz. Bazen araştırmacı, bazen gözlemci bazen de paylaşımcı olarak rol üstleniyoruz.

14-15 Mayıs 2018 tarihlerinde Pendik'te Kocaeli Sanayi Odasının organizasyonu, sektördeki birinci lig oyuncuların, bilgi birikimlerine dayalı paylaşımlarını yapmasıyla etkinliği ilk defa düzenlense de, adeta taçlandırdı.

Benzer etkinlikleri gerçeklemeyi düşünenlerin, seviye yükseltmelerini zorunlu kılan organizasyon; Hasan Şerefhan ve Çınar Ulusoy(KSO Bşk. V)'un açılış konuşmalarıyla konunun öneminin altını çizdiler.

Önceki dönemlerde TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanlığı da yapan Ulusoy'un;
*Kocaeli Sanayi Odasında 2600 kayıtlı firma,
* % 10'nu aşan oranda (274 adet) yabancı sermayeli firma,
*İlk 500'deki 80..,İlk 1000'deki 131 işletmenin olduğu il,
*İmalat sanayinin % 13 ‘nün bu ilde gerçekleştiği,
*70.6 milyar USD'lik Dış Ticaret( % 18.11 oranıyla),
*35 Liman-İskele (Elleçlenen yük miktarı-73 milyon ton),
*14 adet OSB (Organize Sanayi Bölgesi),
*3 adet Teknopark (Türkiye'nin en büyük Teknoparkın bitimiyle “Bilişim Vadisi” sayı 4 olacak),
*2 adet Serbest Bölge,
*Kocaeli'nin 2017 itibarıyla İstanbul'dan sonra toplanan vergilerin % 12.95'ni karşılayan ikinci ili olmasını vurgulamıştır.

Sempozyuma yönelik açıklamalarının özeti ise;
Sosyal Güvenlik Kurumu İstatistiklerinde 2016 yılında, 286.00 sigortalı iş kazasına, 597 sigortalının meslek hastalığına maruz kaldığını, meydana gelen kazalarda 1405 kişinin hayatını kaybettiğinden bahsetmiştir.

Ülke kimya sektörünün % 27'sini karşılayan Kocaeli ilinde durumdan görev çıkararak SEVESO konusunda iz bırakacak çalışmalar ile diğer sanayi odalarına örnek ve katkı olduklarından bahsederek konuşmasını sonlandırmıştır.

'Şu yabancılar hep bizden iyi ve donanımlı' tezinin yanlışlığını bir kez daha ispatlayan sunumdu.

Doğal Tehlike Kaynaklı Endüstriyel Risk Değerlendirme Sistemi üzerine bağlı olduğu European Commission (5 ülkede 6 farklı yerleşke-42 büyük ölçekli araştırma tesisi-110'dan fazla çevirimiçi veri tabanı-3.000 toplam personel-1.500 çekirdek araştırma personeli-% 80 den fazla doktoralı araştırma personeli-1.400 den fazla bilimsel yayın/yıl-Tarafsız yapı) adına aktarımında;
NATECH, 
Doğal tehlikelerin tetiklediği tehlikeli madde yayılımı, 
Yangın veya patlama ile sonuçlanan teknolojik kazaların incelemesi,


Fotoğraf 1: Natural Hazard Triggedered Technological Accidents

Boru hattı Natech kazaları analizi,
Açık deniz Natech kazaları analizi,
Doğal tehlikelerin enerji şebekesi üzerine etkileri,
Hasar-Risk değerlendirmeleri konusunda çok önemli ve paylaşımcı bilgiler aktardı.

Bir başka tezde “Şu Ankara da ki bürokrat ve teknotratların çoğunun bir şey bilmedikleri” savının yanlış ve ön yargılı bir yaklaşım olduğunu vurgular niteliğindeydi Dr. Abdurrahman Akman(ÇSGB İş Müfettişi)'ın sunumu. 

Benzer irdelemelere Akıllı Şehirlerle ilgili çalışmalarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemi Genel Müdürlüğü ve İSBAK kadrolarına tanıklık ederek yaşadım.

Akman konuşmasında; SEVESO Yönetmeliği ve Türkiye deki gelişmeler başlığında,
Doğal Felaketler (Sanayi devrimi öncesi; sel-volkanik hareketler-fırtına-deprem gibi önlenemez doğa olayları), Endüstriyel Kazalar (Sanayi devrimi sonrası; yangın – patlama - toksik yayılımı gibi)


Fotoğraf 2: DÜNYADA YAŞANAN BAZI BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALAR


Fotoğraf 3:
ÜLKEMİZDE YAŞANAN BAZI ENDÜSTRİYEL KAZALAR

Özellikle 2014 yılında LPG tankerinin devrilmesiyle ölü sayısının, kazadan iki hafta sonrasında 33'e çıktığını vurgulaması çok dikkat çekici idi.

Ülkemizde 641 SEVESO kuruluşunun, üst seviyeli 327, alt seviyeli 314 olduğu, Kocaeli'nin 95 sayısı ile başı çektiği dağılım; İzmir 49 - İstanbul 47 - Tekirdağ 31 - Kırıkkale 29 - Ankara 28 - diğer iller 362 kuruluş şeklindedir. Avrupa'da SEVESO kuruluşunun, Almanya'nın 3264 ile başı çektiği Türkiye 30 ülke arasında 6.sıradadır.


Fotoğraf 4: SEVESO YÖNETMELİĞİNİN AMACI

Son olarak yapının oluşumunda izlenmesi gereken yol haritasının bilimsel açıklamasını irdelemiştir.

İyi güzelde başlanmamış ve/veya başlanıp çeşitli gerekçelerle bitirilmemiş kuruluşlarda neler yapılması gerektiğinin cevabını net bir şekilde Ömür Vural Taşdemir (BASF)'den fazlasıyla aldık.

Değişimin Yönetimi başlıklı sunumda, insanın özel yaşamındaki değişimlere bakışıyla pekiştirerek izleyicilerin odaklanmasını sağlaması dikkat çekiciydi.


Fotoğraf 5: DEĞİŞİMİN YÖNETİMİ AKIŞ ŞEMASI

Kuruluşa başarılı uygulamanın sonuç göstergesiydi. Her konuşmacı çok özel ve değerli bilgiler paylaştı. Yazı uzunluğu ve geneli ilgilendiren vurgulamalara bağlı kalmaya çalıştığım yazımı emeği geçen tüm paydaşlara (40 standlık sergi oluşuma katkı koyan firmalar dahil) teşekkür ederek sonlandırıyor.

2019 da 2.'si yapılacak etkinliğin, SEKA Park alanında gelecek yılın Mart ayında bitirilmesi planlanan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesince yaptırılmakta olan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu'nun Aralık 2018'de bitirilmesini ısrarla istediği Kongre Merkezinde olmasını dileyerek, hayırlı ramazanlar dilerim.


Fotoğraf 6: Yangın &Signaline Linear ısı ve su Algılama Sistemleri üzerine sunumumuz üzerine fotoğraf anımız.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın