TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19
Prof. Dr. Orhan Kural

Prof. Dr. Orhan Kural

​Golf sahalarına evet mi, hayır mı?

Zengin golf oyuncularını ülkemize çekmek için sayıları hızla artan yeni golf sahaları konusunda Sivil Toplum Kuruluşları ile Golf Federasyonunun görüşleri çelişiyor.
​Golf sahalarına evet mi, hayır mı?
• On sekiz  delikli bir golf sahasını kurmak için en az 750 dönüm arazi lazım. Bu geniş alanda ekosistem yok oluyor. Bazı endemik bitki ve hayvanlar,  fauna ve flora  yani “özel türler” bir daha geri gelmemek üzere yok oluyor

• Her golf sahasında 30’u uzman olmak üzer en az 250 kişi çalışıyor. Yani iş sahaları açılıyor bölgenin ekonomisine ve istihdama  yararı var.

• Anayasamıza göre ormanlar sadece  “kamu yararına tahsis edilebiliyor” Oysaki “golf” sadece bir grup zengine hitap eden bir spor dalı mı ? Golf, spor mu, o bile bir soru işareti. Kurulan golf tesislerinin alanına halk artık  hiçbir zaman adım atamayacak.

• Evet, golf sahalarını kurmak için ağaç kesiliyor ama, onların yerine başka yere fidan ekiyoruz. (Ama bu arada elbette bu coğrafyadaki  ekosistemi tamamen değiştiriyorlar.)

• Her geçen gün azalan su kaynaklarını düşünün, golf sahalarının sulanması için günde ortalama 9,25 milyon litre su kullanılıyor. Bu sayı 4,7 milyon kişinin su ihtiyacına eşit.

• Kaliteli bir çimen örtüsü  için bir dönüm golf sahasında yılda 14,5 kilogram  tarım ilacı kullanılıyor. Bu zehirli kimyasallar, yer altı sularını,  toprağı hatta nehir ve sonuçta  denizleri ve ekosistemi kirletiyor.

• Golf turizmi yağışlı ülkelerin bir sporu olmalıdır. Örneğin, İskoçya, İngiltere, Kuzey Amerika ve Japonya. Buralarda düzenli yağmur düşüyor. Türkiye bu gruba girmiyor.  Buna karşıt savunma da   ise  çöl ülkesi Dubai   bugün bir golf cenneti olarak gösteriliyor. 

• ABD’nin Florida eyaletinde oynanan her golf maçı için çim sulamaya 11 bin 356 litre su harcanıyormuş.

• Emlak kralı ve ABD Başkanı Donald Trump’un İskoçya’da yapmayı planladığı dünyanın en büyük golf sahası için gerekli olan 10 dönüm araziyi İskoçyalı balıkçı teklif edilen yüksek meblağlara rağmen satmadı. Bu alanda nadir kuş türleri bulunuyor. Bu güzel insana teşekkür ederiz.

• Golf turizminden “para” kazanalım, Golf için gelen bir turist günde ortalama  1380 dolar bırakır. İşte bu para ile biz  çevreyi de  temizleriz. (Oysaki en  iyi temizlik elbette  hiç  kirletmemektir.)

• Türkiye’de kurulu 13 golf sahasında yılda 2 milyon 250 bin ton su kirletiliyor.

• Belekte yedinci golf sahası da yapıldı. Oysaki…Belek  “muhafaza ormanları ve fıstık çamı tohum mecrası” kapsamında ayrıca Türkiye’nin ikinci büyük fıstıkçamı tohum alanı. Belek kıyıları, nesli tehlike altında olduğu için uluslararası koruma altında olan
Caretta Caretta üreme alanıdır. Belek,  2872 sayılı çevre kanunun 9. maddesine istinaden 383 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerinin uygulandığı 22.10.1990 tarih ve 90/1117 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edildi. Birinci derece sit alanıdır. Belek, ayrıca Anayasa’nın 169. maddenin birinci fıkrasında “Devlet ormanlarının korunması ve genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır.” denilirken, üçüncü fıkrada “Ormanlara zarar verebilecek olan hiçbir faaliyete ve eyleme müsaade edilemez.” hükümleriyle Anayasa’nın koruması altında idi.

Ünlü aktör Amerikalı aktör, Michael Keaton ile Tahiti’nin ana adasının komşusu Monroe Adası’nda tanışmıştık. Eşi ile birlikte bu yeşil adada golf sahası açmak  için yetkililerden izin almasının dokuz yıl sürdüğünü belirtti. Büyük pazarlıklar söz konusu olmuş sonuçta bu cennet adada ağaçlar kesilmeye başlamıştı. Ancak karşılığında çok büyük miktarlarda vergi ödediğini söylemişti.. Demek ki sakıncaları çok, artık kararı sizlere bırakıyorum.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın