TİC Holding Header
  • USD 32.395
  • EUR 35.082
  • Altın 2325.08
  • BIST 100 9129.19
Şehzade Orhan Osmanoğlu

Şehzade Orhan Osmanoğlu

509 sene sonra Libya'da 'Tekerrür Eden Tarih'..

Kıymetli okurlarımız. Bundan sonra tarihin tekerrür ettiği sahnelere çok şahid olacağıza benziyor. Umulur ki Rabbimiz beşeriyeti selamet sahiline çıkarır.
509 sene sonra Libya'da 'Tekerrür Eden Tarih'..
Kapladığı alan bakımından Afrika’nın Sudan, Cezayir ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden sonra dördüncü büyük ülkesidir. Pîrî Reis’in Kitâb-ı Bahriyye’sinde Trablus, Misillâte, Mısrâte, Berka, Tubruk, Sellûm limanlarının özellikleri ve tarihçeleri yer alır. 1510’da Trablus’un İspanyollar’ca işgalinden evvel o sularda amcası Kemal Reis ile birlikte bulunmuş olan Pîrî Reis’in, “Trablus halkı devletlü hünkâra bir kâğıt gönderip bir sancak beyi isterler” şeklindeki kaydından isteğin öncelikle yerlilerden geldiği anlaşılır. Orta Afrika’nın başlıca köle ve altın tozu ticaretinin Akdeniz’e çıkış limanı olan Trablus



İspanyol işgaliyle önemini tamamen kaybetmiş ve kervanlar başka İslâm limanlarına yönelmişlerdi.
Libya tarihde önemli devletlerdendir. Meşhur aziz Aryus da Libya’lıdır. O, incile teslis akidesinin konmasına karşı çıkmıştı.



Doğu kiliselerini etkisi altına aldı. İznik konsili ile kendi ve kendi gibi düşünenler tasfiye edildi.
Dünyanın en kaliteli petrolü oradan çıkmakta. Merhum Kaddafi, çağrı filmini finanse etti. O hizmeti ahirette karşısına çıksın inşaallah.

Osmanlıdan sonra bir çok devlet kuruldu. Ama 40 tilkiden bir arslan postu çıkmadı.
Dikiş tutmadı.
Dünya, Osmanlıdan sonra;meşruluğu olmayan, ilmî temelden mahrum, gayr-i ahlakî insansız kalkınma ile tanıştı. Kalkınmanın da bir ahlakı vardır halbuki. Bu göz ardı edildi. Ama bu böyle gitmez. Fizik fizikliğini yapar.

. Şu an dünyada 3-5 kişinin serveti 3,7 milyar insanın servetine denk.
. Dünya 250 trilyon dolar borç içinde
. Sadece ABD’nin 22 trilyon dolar borcu var



Hülasa, emperyalistler çuvalladı kibar tabirle. Yaptığınız şeylerin halk karşılığı olmalı. Emperyal kararlar bundan mahrum. Düşen uçak ta uçuyor gözükür.
Sene 2019. Bundan 509 sene önce sancak beyi talep eden Trabluslular ile ilişkilerimiz tarih sahnesinde tekrar.

Türkiye ile Libya arasındaki Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası TBMM’ye gönderildi. Muhtıranın onaylanmasına dair kanun teklifi, Libya’ya asker gönderilmesi için ilk hukuki temel taş olacak.

Askeri İşbirliği Muhtırası’na göre: iki ülke karşılıklı olarak askeri hibelerde bulunabilecek, askeri teçhizatların kullanımına destek verebilecek. Muhtıra uyarınca Türkiye, Libya’nın davetiyle, kara, deniz ve hava kuvvetleri unsurları ile müşterek askeri planlama, tecrübe aktarımı, silah sistemi ve teçhizatlarının kullanımına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verecek. Muhtırayla iki ülke karşılıklı savunma ve güvenlik işbirliği ofisi kurabilecek, ortak tatbikat, terörizm ve yasadışı göçle mücadele, istihbarat değişimi, operasyonel işbirliği, lojistik, insani yardım, askeri tıp hizmetleri ve deniz haydutluğu ile mücadele gibi alanlarda da işbirliği yapabilecek. Geçen hafta açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Libya ile daha önce yapılmış Güvenlik ve Askeri İşbirliği Anlaşması’nın kapsamının genişletildiğini ifade etmişti.

Osmanlı Devleti için Trablusgarp Ocağı’nın da içinde yer aldığı Garp ocakları birer üretim ve gelir kaynağı olmaktan ziyade imparatorluğun ve İslâm dünyasının savunmasında ileri karakol sayılıyordu. Deniz akıncılığı ve korsanlık esas faaliyet alanını oluşturuyordu.



Yerlilerin örgütlenme ve savaşçılık düzeylerinin çok ilkel olması kadar denizcilik alanında da sınırlı bilgiye sahip bulunmaları sebebiyle gerekli kadrolar iki üç yıllık aralarla Anadolu’dan devşiriliyordu. Tamamen Türk kökenli olan yeniçeri ve leventler savaşlarda İstanbul’dan gelen emirlere göre devletin destekçisi olmakla yükümlüydüler. Yerli halk İslâmî uygulamalarda serbestliğe kavuşmaktan ve kazançlarını yabancılara kaptırmamaktan dolayı memnundu.

Kararlar vahiy merkezli alınırsa plan değişikliğine gerek kalmaz.

Görelim Mevla neyler?! Allah’a emanet olunuz..

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • Hatice Kurt
    Rabbim reisimizin yardimcisi olsun .
  • Hatice ATAY
    RABBİM DAIM ETSIN INŞALLAH