TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.114
  • Altın 2309.788
  • BIST 100 8880.09
Şehzade Orhan Osmanoğlu

Şehzade Orhan Osmanoğlu

Osmanlının borçlarını Türkiye Cumhuriyeti mi ödedi, nasıl ödedi ve nerden kaynak buldu..?

Osmanlı Vakıfları ve borçlar meselesi..
Osmanlının borçlarını Türkiye Cumhuriyeti mi ödedi, nasıl ödedi ve nerden kaynak buldu..?
Kıymetli okurlarımız!
Peygamberimiz şöyle buyurur: bildiği bir konu birine sorulur da söylemez ise o bilgi kıyamette kişiye ateşten gem olur.
 
Osmanlı borçları meselesi ha bire temcit pilavı gibi gündeme getiriliyor. Halbuki Osmanlıdan kalan vakıflar da var.
 
Ve maalesef üniversitelerde "Türkiye Ekonomisi" derslerinde okutulan eserlerde de bu bilgi gizleyen kumpas tarihi aynen böyle. Bkz: Hüseyin Şahin-Türkiye ekonomisi(!)
 
Her devletin alacağı olduğu gibi borçları da olabilir.
Bugün Türkiye'nin yedinci büyük bankası Vakıfbank'ın %60 hisseleri Osmanlı vakıflarındandır. On binlerce istihdama vesile olmakta.

Cumhuriyet kurulunca vakıfların %90'ı satıldı. Lakin buna rağmen Vatikan'dan sonra dünyanın en büyük ikinci büyük gayrimenkul zengini kurumlardır. Vakıflarla ilgili TBMM ciddî bir araştırma yaparsa çok daha ciddi maddî kayıplara şahid olacağız.
 
Vakıflar:
1. Amme hizmeti demektir
2. Tabiata hizmet demektir
3. Hayvanlara hizmet demektir
4. Tarihî eserlerin restorasyonu demektir. Ve daha nice.
 
Peki, Osmanlı borçlarını anlatırken vakıfları neden anlatmıyorsunuz? Bilgiyi gizlemek ne ile ifade edilir? Bu meşruiyetinize gölge düşürmez mi? Bunun için iyi bir sebebiniz var mı? İlim ahlakı nerede? Bu yaptıklarınızla nasıl hatırlanacaksınız? Gelecek nesillere kötü bir örnek olmuyor musunuz?
 
Bunlar cevap bekleyen sorular. Artık dijital mahşerdeyiz. Gizlilik çağı bitti. Bırakın bu üçüncü sınıf şantajcı kafasını.
 
Bilgi saklanmamalı. Eğitimi güzel yapan, her kesimin mutabık olacağı da saygı duyulacak, güven aşılayan da bu değimli?

Analitik çerçeve kaybedilmemeli.
Bu, herkes için iyi olur.
 
Yarım bilgi;
1. Kutuplaştırıcıdır
2. Sağlıklı iletişime ket vurur
 
Yarım doktor candan, yarım hoca imandan eder. Gerçek bizi özgür kılar.
 
Kalın ilim ile...

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • Muhammed talha demir
    Onlar turkiyeyi eski türkiye zannediyorlar bi darbe daha yapsınlar bilsinlerki bu sefer geçer seferki gibi akıllı olmayız 😡
  • Vatandaş
    Osmanlı düşmanları her daim olacaktır. Artık kimliklerden din ibareside kalktı. Türk gibi görünenler çoğaldı. Habire çürük ayran yapıyorlar ve millete içiriyorlar... Doğrudan korkuyorlar, yalan ve iftira ile dostlar...
  • Halil B.
    Karalama, karalama, karalama....
  • Uyarıcı
    Bilgiden yoksun, tarihçi ekonomist olmuşsunuz, altına da yarım doktor candan gibi replikler yazmışsınız. Tarih okumak bir şeyi yüceltmek ya da yermek için değil, durum tespiti için olmalıdır. Bu adalette olmayan siz ve aşağıdaki bu mantıktaki yorum sahiplerinin yazdıkları hiç bir şey ifade etmez. Osmanlı borçları için uzun pazarlıklar hatta ödeme planlarında güncellemeler o zor şartlarda gerçekleştirilip bu borçlar ödenmiştir. Vakıflara bu konuyu nasıl bağladınız elinizde veri mi vardı, cami yıkıp da arazisini mi sattı cumhuriyet kadroları, vakıf kapatıp da mallarını paraya mı çevirdi, daha somut yapın 'karalamalarınızı'..
  • Ekrem
    Chp deccalin partisidir
  • Okur
    Yazılarınızı merakla okuyorum. Ancak bu yazınızdaki "Osmanlı borçlarını anlatırken vakıfları neden anlatmıyorsunuz? Bilgiyi gizlemek ne ile ifade edilir? Bu meşruiyetinize gölge düşürmez mi? Bunun için iyi bir sebebiniz var mı? İlim ahlakı nerede? Bu yaptıklarınızla nasıl hatırlanacaksınız? Gelecek nesillere kötü bir örnek olmuyor musunuz?" soruları "siz" değil de "biz" olarak sorulsa idi daha çok mutlu olurdum. Sizin bizi birleştirmeniz lazım...
  • İsimsiz okuyucu
    Türkiye olduğunda osmanlı hiç borçsuzdu. Üstelik onlar zayıflatmak için osmanlı bankasınıda diyer gelir kaynaklarınıda ele geçirdiler alacağı var osmanlının veeeceyi yok Fatma güvenç osmanlı benim soy kütüğüm evlatlarıyız torunlarıyız belki biz katkısız katışıksız osmanlıyız ne bileyim içte insan nereli ise onu koruma hissi yüksek oluyor
  • Uzman Yorumcu
    Şunu da ilave etmeliyim II.Abdülhamid han tahta çıktığında kötü bir ekonomi ve borçlar ile devraldı. Birde üzerine 93 harbi patlak verdi. Bir süre sonra ekonomi çökünce borçların biran önce bitirilmesi için duyunu umumiye ile bitirildi borçlar. Daha sonra ittihatçılar yeniden devleti borca soktu hatta bir ittihatçı paşa savaşa girmessek borçları odeyemeyiz dahi demiştir.
  • Uzman Yorumcu
    Şehzadem bu vakıflar yıllarca cami türbe şifahane ve medreseleri ayakta tutmuştur ve bunların hazineye yük olmamasını sağlamıştır.Öyleki yapılan sevapların kalıcılığı hedeflenmiştir.Ama cumhuriyet döneminde bu vakıflara el konularak belli bir gelir elde edllsede vakıfların giderleride devletçe üstlenildiğinden devlete katkısı kısa süreli olmuştur. Osmanlı ekonomisi bitmeyen savaşlar ile tarımda vergilere yapılan zamlar sonucu köyden kente göç, sürekli borç almak ama gelirlerin arttırılamaması ve sürekli azalması nedenleriyle kötü durumdaydı. Açıkçası bunda hanedanın suçu yoktu dış güçler bir bütün halinde Osmanlıyı imhaya çabalıyorlardı.
  • .
    Teşekkürler