TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 34.98
  • Altın 2323.637
  • BIST 100 8880.09
  • Asayiş

12 bin kişi trafik kazası kurbanı

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Özdemiroğlu, Türkiye'de son bir yılda meydana gelen trafik kazalarında 12 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
12 bin kişi trafik kazası kurbanı
İZMİR (AA) - Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necat Özdemiroğlu, Türkiye'de son bir yılda meydana gelen trafik kazalarında 4 bin kişinin olay yerinde 8 bin kişinin ise tedavi sürecinde hayatını kaybettiğini 280 bin kişinin de yaralandığını belirterek kazalarda 23 milyar lira değerinde milli servet kaybının yaşandığını söyledi.

Özdemiroğlu, Karayolları Trafik Güvenliği Eylem Planı çerçevesinde Emniyet Genel Müdürlüğü ile ilgili Türkiye Belediyeler Birliği arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında hazırlanan Trafik Elektronik Denetleme Sistemleri'nin,(TEDES) İzmir Siwiss Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı.

Burada konuşan Özdemiroğlu, trafik akışının kontrol edilmesi, ulaşımın denetlenmesi ve trafikte düzeni bozan araçlardan kaynaklanan kazaların önlenerek can ve mal emniyetin sağlanması amacıyla geliştirilen Trafik Elektronik Denetleme Sistemleri sayesinde (TEDES), kural ihlali yapan araçların sensörler aracılığıyla tespiti sonrası görüntü işleme yazılımları ile plakalarının kaydedileceğini ve ilgili kanunda öngörülen cezaya tabi tutulacağı bilgisini verdi.

Özdemiroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde yayımlanan genelge ile 2020 yılına kadar ülkemizdeki trafik kazalarındaki ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılmasının hedeflendiğini, belediyelerin çalışmasıyla kurulacak TEDES sisteminin de bu hedefe ulaşılmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Belediyelerin kendi bütçe ve kaynaklarını kullanarak kuracağı sistemde trafik cezalarının yüzde 30'unun ilgili belediyelere bırakılacağı bilgisini veren Özdemir, şöyle konuştu:
"Trafik kazaları nedeniyle son bir yılda dünyada 1 milyon 250 bin kişi ölürken, 50 milyon kişi ise yaralanmıştır. Bu, bir kıyaslamayla neredeyse her yıl bir çok ülkenin nüfusunun tamamen yok olması demek. Ülkemizdeki trafik kazalarında ise 4 bin kişi olay yerinde, 8 bin kişi ise kazayı takip eden bir yıllık süreçte hastanelerde hayatını kaybetmiştir. Bu kazalarda 280 bin kişi ise yaralanmıştır. Bu kazalarda milli servet kaybımız 23 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakam Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 1,5'i, reel yatırım bütçemizin de yüzde 51'i anlamına geliyor.

Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının 12 bin 700'ü toplu taşıma araçlarının karıştığı kazalar. Bu kazalarda 324 vatandaşımızı kaybettik, 29 bin 552 kişi ise yaralandı. Trafiğe her yıl 1 milyon yeni araç katıldığını da hesaba katarsak 2020 yılında ölümlerin yüzde 50 azaltılması için bütün kurumların üzerine düşeni konuya insani açıdan bakarak yapması gerekir. Biz de Türkiye Belediyeler Birliği ile imzalanan işbirliği protokolü gereği belediyelerimize TEDES sistemini kurması konusunda çağrıda bulunuyoruz. Teknolojik imkanlardan yararlanmak günümüzde bir zorunluluk haline geldi. Bu sistem trafik yönetimi ve denetimine büyük destek sağlayacak."

İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya da yaptığı konuşmasında trafik denetiminin teknolojiyle desteklenerek 24 saat kesintisiz hale getirilmesinin Türkiye için öncelik arz ettiğini ifade etti. Uzunkaya, Türkiye'nin radarla hız kontrolü yaparken önceden uyarı levhası koyarak bilinç oluşturma aşamasından, elektronik sistemlerin yaygınlaşacağı bir güne ulaşmasının önemli olduğuna dikkati çekti.

- "Büyükşehir yasası avantaj"
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin de konuşmasında yasayla büyükşehir belediyelerinin sayısının 16'dan 30'a çıkmasının ve il sınırlarının büyükşehir sayılmasının ulaşımın tek elden planlanması için bir avantaj olduğunu kaydetti.

Şahin, "Türkiye nüfusunun yüzde 92'si belediye sınırları içinde yaşıyor. Ulaşım belediye hizmetlerinin en önemlilerinden birisidir. Belediyelerimizin kuracağı TEDES kontrol ve denetlemede kolaylık sağlayacak. Birliğimizin öncülüğünde belediyelerimiz bu sistemi kurmak için çalışmalarına başladı. Belirlenen hedeflere kontrol ve denetimi sağlamadan ulaşılamaz. Bu sistem işimizi kolaylaştıracak" şeklinde konuştu.
Yorum Yazın