TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.048
  • Altın 2280.745
  • BIST 100 8880.09
  • Asayiş

150 yıllık konakta çıkan yangın kontrol altına alındı

Kocaeli’de 150 yıllık Portakal Hafız Konağı’nda çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin yaklaşık 3 saatlik çalışmasıyla söndürülebildi.
150 yıllık konakta çıkan yangın kontrol altına alındı
KOCAELİ / İHA - İzmit ilçesi Çukurbağ Mahallesi’nde bulunan 150 yıllık Portakal Hafız Konağı'nda saat 18.00 sularında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Tarihi binada çıkan yangın için İzmit ve çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Olay yerine ulaşmakta zorlanan itfaiye araçları, tarihi konağın bulunduğu sokağa ulaşmak için dar sokaklarda dakikalarca uğraştı. Olay yerine ulaşan itfaiye ekipleri, yangına dört bir yandan müdahale etmeye başladı. Konağın üst katında çıktığı iddia edilen yangın, kısa sürede tüm konağı sararak çevrenin kara bulutlarla kaplanmasına neden oldu. Alevleri söndürmekte zorlanan itfaiye ekipleri, yaklaşık 3 saatlik çalışma sonucu yangını söndürdü. Tarihi konak küle dönerken, çevrede yaşayan vatandaşlar büyük panik yaşadı.

Olay yerine gelen İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, "Üzgünüz tabi. Şehrimizin çok önemli yapıtlarından biri Portakal Hafız Konağı'ydı. Artık bundan sonra rekonstrüksiyona gidecek. Tabi ki bu durum bizi çok üzdü ama biz gene bu konağımızı aslına uygun şekilde yapıp, burada özellikle halkımızın kullanımına açacağız. Zaten onun için hazırlanmıştık. Büyükşehir Belediyemizin yaptığı en önemli projelerden biri olarak bizim tarih koridoru projemizin içinde vardı bu. Ama maalesef işte buraları koruması çok kolay olmuyor" dedi.

Polis ekipleri tarihi konakta çıkan yangınla ilgili soruşturma başlatırken, 1922 yılının Ocak ayında Fransız Gazeteci Claude Farrare ile mülakat için İzmit’e gelen Gazi Mustafa Kemal’in de kaldığı Portakal Hafız Konağı’nın restorasyonu için 30 Mart 2014 tarihinde ihale gerçekleşmiş ve çalışmalar başlamıştı. 150 yıllık geçmişi bulunan ve atıl durumda olan Portakal Hafız Konağı’nı kurtarmak için çalışma başlatılmış, 1.8 milyon TL’ye kamulaştırılarak Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayı ile restorasyon çalışmaları başlatılmıştı.
Yorum Yazın