TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 35.032
  • Altın 2323.877
  • BIST 100 9129.19
  • Asayiş

4 asker şehit olmuştu 22,5 yıla kadar hapis istemi

Sarayburnu açıklarında, Rusya’ya ait askeri gemiye refakat eden Sahil Güvenlik botu ile çarpışarak 4 askerin şehit olmasına neden olan kuru yük gemisinin kaptanı ve 2 gemi personeli hakkında, ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 4,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
4 asker şehit olmuştu 22,5 yıla kadar hapis istemi
İHA - 17 Ağustos 2016 tarihinde meydana gelen kazada, Marmara’dan Ukrayna’nın Odessa Limanı’na giden Cook Adaları bandıralı ‘M/V Tolunay’ isimli kuru yük gemisi, Sarayburnu açıklarında ‘Kaan 19’ sınıfı Sahil Güvenlik botu ile çarpışmıştı.

Kazada su almaya başlayan botun sadece burun kısmı su üstünde kalmış bota ilk yardıma balıkçı teknelere koşmuştu. Daha sonra gelen Kıyı Emniyeti ekibi, botu tamamen batmaması için bağlamış, kurtarılan askerler, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Harem Tahliye Bot İstasyonu’na getirilmişti. Yaralı askerler Kıdemli Üsteğmen Ali Rıza Yücel (30), Astsubay Yavuz Gökhan Şahin (31), Uzman Çavuş Bülent Demirkaya (30), Uzman Onbaşı Enver Çetin ile erler Ayhan Akgönül, Mehmet Nuri Karaca ve Sinan Göktaş (22) hastaneye kaldırılmış, Üsteğmen Yücel, Astsubay Şahin ve er Göktaş, olay tarihi olan Çarşamba günü, Uzman Çavuş Demirkaya ise Cuma günü tüm müdahalelere rağmen hastanede şehit olmuştu. Kaza sonrası yoluna devam eden ve Sarıyer açıklarında durdurulan kuru yük gemisinin kaptanı, gemi zabıtı ve güvertecisi ise gözaltına alınmış, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Olayla ilgili olarak Anadolu Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı.

Kazaya ilişkin olarak yürütülen soruşturma kapsamında, kusur durumunun tespiti için aldırılan bilirkişi raporunda, kazaya sebebiyet veren M/V Tolunay isimli geminin kaptanı olan şüpheli Abdullah Hamadı’nın asli kusurlu, köprü üstünde görevli 1. Zabit Allam Fattouh ile başüstünde görevli güverte lostromosu olan şüpheli Mohamad Tffahe’nin ise tali kusurlu olarak tespit edildiğinin anlatıldığı iddianamede, Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde yapılan idari tahkikat sonucu düzenlenen raporda ise, M/V Tolunay isimli yük gemisinin, yetişen gemi pozisyonunda bulunması ve Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü’ne göre yapması gerekenleri yerine getirmemesi, geminin tam bir görme ve işitme gözcülüğünü tesis edememeleri veya eksik tesis etmeleri, ses veya telsiz yolu ile geçme niyetini belli etmemesi nedeni ile çatma olayının meydana gelmesinde ihmal ve kusuru olduğu kanaatine varıldığının belirtildiği ifade edildi.

İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığınca düzenlenen otopsi raporlarında, maktullerin ölümlerinin suda boğulma neticesi meydana geldiğinin belirtildiğinin ifade edildiği iddianamede, şüphelilerin alınan ifadelerinde özetle, çarpmanın meydana geldiğini ilk anda fark etmediklerini, Sahil Güvenlik Botu’nun alabora olduğunu görmeleri üzerine çarptıklarını anladıkları şeklinde ifade verdikleri, bu suretle 4 askerin ölümüne, 3 askerin de yaralanmalarına neden oldukları belirtilerek, ‘Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 4,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi.Savcılık, M/V Tolunay isimli yük gemisinde Serdümen olarak görevli Samır Karah Alı (49) hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Yorum Yazın