TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19
  • Asayiş

Adana'da 2015'te 292 kişiye elektronik kelepçe takıldı

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, panik butonunun kalkmasının ardından 2015 yılında 292 kişiye elektronik kelepçe cezası verildiğini ve bu kişilerin hiçbir suç tekrarı yapmadığını açıkladı.
Adana'da 2015'te 292 kişiye elektronik kelepçe takıldı
Ozan Koltuk - Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ile Terör-Teknik Takip ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu, Kaçakçılık Suçları Soruşturma Bürosu, Aile İçi Suçlar Soruşturma Bürosu, Uyuşturucu Suçları Soruşturma Bürosu ve Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu savcıları, basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Toplantıda basın mensuplarına adliye çalışmalarıyla ilgili sunum yapan Başsavcı Ali Yeldan, Adana Adliyesi’nde 132 hakim, 81 savcı ve bin 358 personel çalıştığını dile getirdi. 2014 yılı ile 2015 arasında kıyaslama yapan Yeldan, 2015 yılında soruşturma sayısının 501 seviyesinde azaldığını kaydetti.

Kentte 2015 yılında 6 bin 87 aile içi ve kadına şiddet olayı yaşandığını hatırlatan Başsavcı Yeldan, bu konuya yönelik kurulan özel birim sayesinde yüzde 8-9’luk bir düşüş olduğunu söyledi.

Başsavcı Yeldan, cinayet vakalarında ise 2014’te 86 olay gerçekleştiğini, 2015’te ise bu rakamın 79’a düştüğünü dile getirdi.

“SON SÖZÜ BİLİRKİŞİ SÖYLEMEYECEK”
Kanunlarda yapılan bazı değişikliklerden de bahseden Başsavcı Ali Yeldan, bilirkişi kanunundaki değişiklikler sayesinde bazı olumsuzlukların giderileceğini ve son sözü bilirkişinin değil, hakimin söyleyeceğini ifade etti.

Kentte denetimli serbestlik ile serbest bırakılan 10 bin kişinin bulunduğunu anlatan Başsavcı Yeldan, sürdürdükleri projelerin içerisinde rehabilitasyon amaçlı 200 fidan dikme çalışması olduğunu bildirdi.

Başsavcı Yeldan, Kürkçüler’deki mevcut cezaevine ek olarak L ve T tiplerinde 2 cezaevi daha inşa edeceklerini açıkladı. Yeldan ayrıca rehabilitasyon çalışmaları kapsamında ‘Tarım Cezaevi’ kuracaklarını kaydetti.

DENETİMLİ SERBESTLİK KARARGAHI
İhtişamıyla dikkat çeken Yeni Adliye binası inşaatı hakkında da bilgiler aktaran Başsavcı Yeldan, çalışmaların neredeyse yarısının tamamlandığını ve binanın 2017 yılında tamamlanacağını müjdeledi. Yeldan, personel için de ayrıca Adalet Park isimli bir lojman inşa ettiklerini söyledi. Bölgedeki birçok ile hizmet veren Adli Tıp Kurumu’nun da Yeni Adliye Binası’na taşınacağını söyleyen Yeldan, mevcut adliye binasının da Denetimli Serbestlik hizmetlerinin karargahı haline geleceğini vurguladı.

Çocuk İzleme Merkezi’nin verilerine göre ise 2015 yılında 306 istismar vakası yaşandı. Son yıllarda istismar verilerinin artmasının sebebinin ise olayların artmasından değil, şikayetlerin artmasından olduğu kaydedildi.

“102 ERKEK, EŞİNDEN ŞİDDET GÖRDÜ”
Aile İçi Suçlar Soruşturma Bürosu’nun verilerine göre 2015’te 6 bin 525 davadan 5 bin 956 dosya karara bağlandı. İstatistiklerde, eşinden şiddet gören 102 erkek dikkat çekti.

Kaçakçılık Suçları Soruşturma Bürosu’nun sunumunda, en çok suç kaleminin kaçak sigara olduğu vurgulandı. 2015 yılında bin 214 olay yaşandığını ve çok sayıda kaçak ürün ele geçirildiğinin vurgulandığı açıklamada, en çok operasyonun yapıldığı Adana’nın konumu nedeniyle kaçakçılar açısından stratejik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekildi. Büronun başarılı çalışmalarının kaçakçıların telefon konuşmalarına da yansıdığı belirtilen sunumda, kaçakçıların “Artık Adana’ya uğramadan geçin” ifadesinin altı çizildi.

“DOSYALARIN DÜŞMESİ BEKLENİYOR”
Uyuşturucu Suçları Soruşturma Bürosu’nun sunumunda ise dosyalardaki yığılmanın sebebinin 1 yıl Denetimli Serbestlik ve Tedavi cezası alan bağımlılarının dosyalarının düşmesi için 4 yıl beklenmesi olduğuna işaret edildi.

Terör-Teknik Takip ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu’nun sunumunda da terör olaylarının şiddetlendiği 20 Temmuz sürecinden bu yana 123 PKK ve KCK’lının hakkında soruşturma başlatıldığı açıklandı. Toplamda 135 kişinin tutuklandığı belirtildi.

“ADANA SUÇ ŞEHRİ ALGISI YANLIŞTIR”
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, bazı kesimler tarafından 'suç şehri' olarak anılan Adana’nın kendi nüfusuna yakın şehirlerle karşılaştırıldığında bu algının gerçeği yansıtmadığının görülebileceğinin altını çizdi. Yeldan, panik butonu uygulamasının kaldırılmasının ardından 2015 yılında 292 kişiye elektronik kelepçe takıldığını ve bu kişilerde hiçbir suç tekrarı yaşanmadığını açıkladı.
Yorum Yazın