TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 34.977
  • Altın 2324.132
  • BIST 100 8880.09
  • Asayiş

Anayasa Mahkemesinden baz istasyonu kararı

Yüksek Mahkeme, baz istasyonuyla ilgili bireysel başvuruda, maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı ile aile yaşamına saygı hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.
Anayasa Mahkemesinden baz istasyonu kararı
Ozan Koltuk - Anayasa Mahkemesi, konut yakınında bulunan baz istasyonunun sağlığı olumsuz etkilediği gerekçesiyle açtıkları dava reddedilen başvurucuların, maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı ile aile yaşamına saygı hakkının ihlal edildiği iddiasını yerinde bulmadı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, İstanbul'da ikamet ettiği apartmanın yakınına baz istasyonu kurulan Hüseyin Tunç Karlık, 2007'de istasyonun kaldırılması için Türk Telekomünikasyon Kurumu Genel Müdürlüğü ve ilgili şirkete başvuruda bulundu.

Ulaştırma Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Başkanlığının yazısı ile söz konusu istasyonun ilgili mevzuatta öngörülen koşullara uygun olduğu ve kurulum ile çalışmasına yasal engel bulunmadığı bildirildi.

Karlık, yaklaşık 3 yıl sonra eşinin kanser hastalığına yakalandığını belirterek, yeniden istasyonun kaldırılması talebini iletti. Talebe, ilgili idare ve şirketten yanıt gelmedi.

Hüseyin Tunç Karlık, 10 Haziran 2011'de eşinin sağlıklı biriyken kansere yakalanıp hayatını kaybettiği, aynı apartmanda ikamet eden Zahide Şadan Karluk da kansere yakalandığı gerekçesiyle baz istasyonunun kaldırılması talebiyle dava açtı. Dava dilekçesinde Hüseyin Tunç Karlık için 18 bin lira maddi, 200 bin lira manevi, Zahide Şadan Karluk için 50 bin lira manevi tazminat istendi.

Kadıköy 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, söz konusu baz istasyonunun, yaydığı elektromanyetik radyasyon seviyeleri açısından yürürlükteki yasal düzenlemelerin öngördüğü şekilde tesis edildiği, seviyelerin sınır değerlerin altında olduğu yönündeki bilirkişi raporu doğrultusunda davayı reddetti.

Kararda, istasyonun, başvurucuların dairelerine yaklaşık 7 metre uzaklıkta bulunduğu, radyasyon seviyesinin sınır değer 6 olmasına karşın, 0,62 olarak ölçüldüğü, davacının aletten etkilenme olasılığının bulunmadığı belirtildi.

Kararın Yargıtay 14. Hukuk Dairesince onanması ve karar düzeltme talebinin de reddedilmesi üzerine, davacılar Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruyu kabul edilebilir bulan Yüksek Mahkeme, baz istasyonuyla ilgili açtıkları dava reddedilen başvurucuların maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı ile aile yaşamına saygı hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.
Yorum Yazın