TİC Holding Header
  • USD 32.407
  • EUR 35.53
  • Altın 2322.291
  • BIST 100 8880.09
  • Asayiş

Dünya üzerindeki DEAŞ eylemlerine yön veriyordu

İstanbul Sarıyer’de düzenlenen operasyonla yakalanan DEAŞ’ın en önemli sözde üst düzey yöneticilerinden “Abu Zeyd/Üstad Zeyd” kod adlı terörist Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai’nin, örgütün gerçekleştirdiği küresel ölçekte pek çok eyleme yön verdiği iddia edildi. Örgütün kuruluşundan beri DEAŞ’ın içinde yer alan Al Sumaidai’nin, 2019’da ABD kuvvetlerince Suriye’nin Barisha bölgesinde öldürülen DEAŞ’ın sözde lideri Ebu Bekir El-Bağdadi’nin de fikir hocası olduğu kaydedildi.
Dünya üzerindeki DEAŞ eylemlerine yön veriyordu
İHA - Edinilen bilgilere göre, terör örgütü DEAŞ’ın kilit isimlerinden, sözde üst düzey yönetici “Abu Zeyd/Üstad Zeyd” kod adlı terörist Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai’nin, geçtiğimiz günlerde İstanbul’un Sarıyer ilçesindeki Ayazağa Mahallesinde bir evde yakalanarak gözaltına alındığı duyurulmuştu. Yoğun güvenlik önlemleri altında bu sabah sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilen terörist ile ilgili çarpıcı ayrıntılara ulaşıldı.

ÖRGÜTÜN KURULUŞUNDAN BERİ DEAŞ’IN İÇİNDE
Aylar önce Türkiye’ye giriş yaptığı belirlenen Sumaidai’nin, Irak ya da Suriye’den ülkeye sızdığı ve kılıktan kılığa girerek İstanbul’a kadar ulaştığı saptandı. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube ve İstanbul Terörle Mücadele Şube ekiplerinin takibinde olan Iraklı teröristin, örgütün gerçekleştirdiği küresel ölçekte pek çok eyleme yön verdiği ileri sürüldü. DEAŞ’ın kuruluşundan bu yana örgütün içinde yer alan ve üst düzey görevlerde bulunan Al Sumaidai’nin, 2019’da ABD kuvvetlerince Suriye’nin Barisha bölgesinde öldürülen DEAŞ’ın sözde lideri Ebu Bekir El-Bağdadi’nin de fikir hocası olduğu kaydedildi.

Sumaidai’nin, DEAŞ’ın sözde “Adalet Bakanı” olarak faaliyet gösterdiği öğrenildi. Örgütün içindeki hiyerarşik yapıda öldürülen DEAŞ’ın sözde lideri Ebu Bekir El-Bağdadi’nin fikir hocası olan “Abu Zeyd/Üstad Zeyd” kod adlı terörist Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai’nin, BM Güvenlik Konseyi raporlarında da adının sıkça geçtiği belirtildi. Yakalandığı sırada peruk, gözlük ve kıyafet değiştirerek kılıktan kılığa girdiği, izini ve eşkalini kaybettirmek için büyük mücadele gösterdiği tespit edildi. Al Sumaidai’nin, DEAŞ’ın küresel ölçekte gerçekleştirdiği pek çok eylemin düzenlenmesinde ve masum insanların kanının dökülmesinde rol oynadığı aktarıldı. Irak’ta önde gelen zengin aileler arasında yer alan aşiretinde de radikal akımlara pek çok kişiyi örgüte kattığı öğrenildi.

DNA ÖRNEĞİ İÇİN IRAK MAKAMLARI İLE TEMASA GEÇİLECEK
Öte yandan “Abu Zeyd/Üstad Zeyd” kod adlı terörist Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai’nin ailesinden DNA örnekleri için Dışişleri Bakanlığı nezninde girişimlerin olabileceği kaydedildi. İki ülke arasındaki diplomatik temasların ardından Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai’nin asıl kimliği ve örgüt içindeki görevi tam olarak ortaya çıkacak. Sarıyer’de yakalandığı sırada üzerinde ele geçen dizüstü bilgisayar ve cep telefonu gibi dijital materyallerin çözümüyle birlikte Türkiye içindeki faaliyetlerine ve eylem hedeflerine ulaşılacak.
Yorum Yazın