TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.067
  • Altın 2285.263
  • BIST 100 8880.09
  • Asayiş

FETÖ Mensuplarının Barış Pınarı Harekâtı Paylaşımları raporu

Anadolu Üniversitesi - SODİGEM tarafından 10 Ekim'de yayımlanan 'FETÖ Mensuplarının Barış Pınarı Harekatı Paylaşımları' raporu sosyal medya aracılığıyla algı yönetim planlamasının nasıl ülkemiz aleyhinde kullanıldığını gözler önüne serdi.
FETÖ Mensuplarının Barış Pınarı Harekâtı Paylaşımları raporu
Günümüzde basın, medya, gündem araçları sadece yayın organları tarafından oluşmuyor. Sosyal medyanın gündem oluşturma, değiştirme ve gündemi çarpıtma gücü herkes gibi hain örgütler tarafından da fazlası ile kullanılmakta.

Anadolu Üniversitesi - Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) tarafından hazırlanan rapor ile FETÖ mensuplarının Barış Pınarı Harekatı'na sosyal medya araçları ile nasıl zarar vermeye çalıştığını gözler önüne serdi.


FETÖ Mensuplarının Barış Pınarı Harekâtı Paylaşımları raporu;


"FETÖ/PDY’nin sosyal medyada kullandığı taktik ve stratejileri ortaya koyan “Dijital Bir Terör Örgütü Olarak FETÖ” analiz çalışmasına devam eden SODİGEM, bu geniş kapsamlı rapor için özel bir yazılım geliştirdi. Söz konusu yazılımla FETÖ/PDY ile ilişkili hesapların ilişki analizini yapan merkez, bu hesapların Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili de Twitter üzerinden özel olarak analiz yaparak elde ettiği sonuçları raporlaştırdı.

FETÖ/PDY örgütüne mensup Twitter’ı yoğun bir şekilde kullanan; çoğunlukla yurt dışına firar etmiş örgütün sosyal medyada aktif üyeleri, Barış Pınarı harekatından yola çıkarak: milli birlik ve beraberliği zedeyelen, bölgedeki huzursuzluk ve istikrarsızlığa karşı yapılan operasyonları manipüle edici içerikleri paylaşmaktadır.




9 Ekim 2019 saat 17:30 itibariyle Türkiye’de ve dünyada TT listesine giren #BarısPınarıHarekati, #RojavaKazanacak hashtagleri kısa sürede listede üst sıralara çıkmıştır. #KurdsBetrayedByTrump hashtagi ise 9 Ekim 2019 saat 23:30 itibariyle TT listesine girmiştir. Saat 00:00 itibariyle ilgili hashtaglerin kullanım sıklığı aşağıdaki tabloda verilmiştir.

SODİGEM’in yaptığı araştırmada tespit ettiği örgütle ilişkili 889 hesaptan oluşan örneklemdeki hesapların, harekatın başladığı 9 Ekim ve akabinde 10 Ekim’e bağlayan gecede attığı tweetler incelenerek Twitter’da TT olan hashtagleri içeren 179 tweet tespit edilmiştir. Tespit edilen bu tweetlerin hashtagler üzerine dağılım grafiği aşağıda verilmiştir.



FETÖ/PDY örgütüne mensup Twitter’ı yoğun bir şekilde kullanan; çoğunlukla yurt dışına firar etmiş örgütün sosyal medyada aktif üyeleri, Barış Pınarı harekatından yola çıkarak: milli birlik ve beraberliği zedeyelen, bölgedeki huzursuzluk ve istikrarsızlığa karşı yapılan operasyonları manipüle edici içerikleri paylaşmaktadır. Yapılan operasyonların itibarını, TSK’nın moral ve motivasyonunu zedelemeye yönelik paylaşılan bu içerikler; yukarıda belirtilen hashtagler ile gündemi ve hedefi saptırmaya yönelik stratejilerin birer unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yapılan araştırmada, harekât sırasında hedef gösteren, hedefi saptıran bu tarz içeriklere sıkça rastlanmıştır. Söz konusu tweetlerde örgütün sosyal medya taktiklerinden hedef gösterme ve hedef saptırma taktikleri gözlemlenmektedir. Güncel herhangi bir olay hakkında yapılan paylaşımlarda örgütle ilişkili eski olaylara gönderme yaparak yeniden gündeme getirme durumu da örgütün propagandasını sürdürmek için sıkça başvurduğu ve bu raporda da tespit edilen bir diğer taktiktir."
Yorum Yazın