TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.089
  • Altın 2301.063
  • BIST 100 8880.09
  • Asayiş

Kaçak kazı Bizans dönemine ait tapınağı ortaya çıkardı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde yapılan ve ağaç kesimi ile kamufle edilmeye çalışılan kaçak kazı sırasında, Doğu Roma Bizans dönemine ait olduğu bildirilen Tapınak ve Mezarlık bulundu.
Kaçak kazı Bizans dönemine ait tapınağı ortaya çıkardı
BURSA / İHA - Kaçak kazı ile ilgili 6 kişi gözaltına alınırken, bölge birinci derecede sit alanı ilan edildi.

Jandarma ekiplerinin dikkatli ve titiz çalışmaları sonucunda İnegöl’de sit alanı olabilecek yeni bir bölge tespit edildi. Bursa İl Jandarma Komutanlığının yaptığı istihbarat çalışmaları sonucunda, İnegöl’e bağlı Hacıkara Mahallesinde ikamet eden M.Ş.’nin İnegöl ve çevresinde izinsiz kazı yaptığı ve tarihi değeri olduğu değerlendirilen malzemeler bulduğu bilgisine ulaşıldı.

Bu bilgiler doğrultusunda harekete geçen Jandarma ekipleri, İnegöl’e bağlı Hacıkara Mahallesi Tütünlük mevkiindeki M.Ş.’ye ait arazide kaçak kazı yapıldığını tespit etti. Bölgede aynı zamanda ağaç kesimi yapılarak kaçak kazı çalışmaları kamufle edilmeye çalışıldığı görüldü. İnegöl Jandarma Komutanlığı ekipleri, söz konusu bölgeye giderek ağaç kesimi süsü altında kaçak kazı yapıldığını tespit etti. Tarlada yapılan incelemelerde iki metre derinliğinde çukur kazıldığı, yapı taşlarının ortaya çıkarıldığı, çıkarılan sütun ve sütun başlarının yola yakın bir alana taşındığını belirlendi. Yola yakın bölgede ve kazı alanında bir adet 33x45 santim uzunluğunda sütun başlığı ve bir adet 148x33 santim uzunluğunda sütun ele geçirilerek muhafaza altına alındı.

Kazı çalışmalarını durdurarak 6 kişiyi gözaltına alan jandarma ekipleri durumu Bursa Müze Müdürlüğü’ne bildirdi. Kazı yerine gelen Bursa Müze Müdürlüğü’nde görevli arkeologlar tarafından yapılan incelemelerde, söz konusu parçaların M.S. 4-5 yüzyıl Roma dönemine ait olduğu tespit edildi. Bölgenin geniş çaplı arkeolojik araştırması yapılarak birinci derece sit alanı olarak değerlendirilmesi yönünde rapor tutuldu.

TAPINAK ORTAYA ÇIKTI
Kazı sırasında zarar gören parçaların Doğu Roma Bizans dönemine ait tapınak ve mezara ait olduğu belirtildi. Elde edilen tapınağa ait taş sütun ile mezar başı taşları büyük bir titizlikle alınarak Bursa Müzeler Müdürlüğü’ne götürüldü.

Olayla ilgili olarak 45 yaşındaki E.Ş., 55 yaşındaki M.Ş., 31 yaşındaki S.Ç., 44 yaşındaki H.B.B., 29 yaşındaki N.K. ve 32 yaşındaki E.İ. gözaltına alındı. Kazı yerinde ve gözaltına alınan tarla sahibi M.Ş.’nin evinde yapılan aramalarda ise iki adet av tüfeği ve bu tüfeklere ait fişekler, bir adet kurusıkı tabanca ile bu tabancaya ait şarjör ile 23 adet kurusıkı tabanca fişeği, 5 metre boyunda halat ile 5 adet gaz maskesi ele geçirildi. Gözaltına alınan şahıslar jandarmadaki sorgusunun ardından adliyeye sevk edilirken, savcılıkça serbest bırakıldı.
Yorum Yazın