TİC Holding Header
  • USD 32.334
  • EUR 35.091
  • Altın 2298.61
  • BIST 100 8880.09
  • Asayiş

'Orhanlı Gişeleri' davasında beşinci duruşma başladı

Fetö'nün darbe girişiminde Tuzla Orhanlı Gişeleri ve Mehmetçik Vakfı'nda meydana gelen olaylarda 6 kişinin şehit edilmesi ve 42 kişinin yaralanmasına ilişkin 184'ü tutuklu 187 sanığın yargılandığı davanın beşinci duruşması başladı.
'Orhanlı Gişeleri' davasında beşinci duruşma başladı
AA - İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan beşinci duruşmaya, tutuklu 184 sanık ile müşteki ve avukatlar katıldı.

Duruşmada savunmasını yapan eski Hava Harp Okulu öğrencisi tutuklu sanık Adnan Yılmaz, olay tarihinde Yalova Meydan Komutanlığı'ndaki kamp bölgesinden Tuzla Orhanlı Gişeleri'ne gittiklerini söyledi.

Tuzla'da silah sesleri duyduğunu ifade eden Yılmaz, "O sırada öleceğimi düşündüm. Ne yapacağımı şaşırdım. Ailem gözümün önünden geçti, onları bir daha göremeyeceğimi düşündüm. Kimseye silahımı doğrultmadan sürekli emniyette olup olmadığına baktım. Daha sonra karşı tarafa geçerek yattım. Üzerimize ateş geliyordu, bunun üzerine havaya tek el ateş açtım. Çok korkmuştum ve yattığım yerde saklandım." diye konuştu.

Camilerden yapılan anonsla darbe girişiminden haberdar olduğunu belirten Yılmaz, daha sonra zırhlı polis araçlarının geldiğini ve onlarla beraber karakola gittiklerini anlattı.

Duruşma, sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Tuzla Orhanlı Gişeleri ve Mehmetçik Vakfı'nda meydana gelen olaylara yer veriliyor.

İddianamede, 4 subay, 178 Hava Harp Okulu öğrencisi ve 5 er "şüpheli", aralarında yaralıların da bulunduğu 118 kişi "mağdur-müşteki" sıfatıyla yer alıyor.

Yalova Hava Meydan Komutanlığı'ndan İstanbul'a intikal eden askerlerin Tuzla Orhanlı gişeleri ile Sultanbeyli/Mehmetçik Vakfı bölgelerinde faaliyet gösterdikleri anlatılan iddianamede, olaylarda biri polis 6 kişinin şehit edildiği ve 42 kişinin yaralandığı belirtiliyor.

İddianamede, Orhanlı gişelerinde darbecilerin tüm uyarılara rağmen teslim olmadıkları, bölgede görev alan kolluk kuvvetleriyle çatışmaya girdikleri anlatılarak, söz konusu çatışma sırasında darbeci subaylar Binbaşı Ferhat Güney ve Teğmen Emre Demirbilek'in etkisiz hale getirildiği kaydediliyor.

İddianamede, 187 sanığın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Bazı sanıkların ise "kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, silahla kasten yaralama, cebir ve tehdit kullanarak, silahla ve birden fazla kişi ile birlikte kişileri özgürlüklerinden yoksun kılma, mala zarar verme, iştirak halinde kamu malına zarar verme" suçlarından 10 yıl ila 5 kez müebbet hapis cezası arasında değişen oranlarda cezalara çarptırılmaları talep ediliyor.
Yorum Yazın