• Asayiş

Polis çetelere göz açtırmıyor

Organize suçlarla mücadele birimleri, geçen yıl çetelere yönelik 33 ilde gerçekleştirdiği 65 operasyonda, 129 kişiyi gözaltına aldı.
Polis çetelere göz açtırmıyor
AA - Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri, geçen yıl organize suç örgütlerine yönelik 33 ilde düzenlediği 65 operasyonda yakaladığı 129 kişiyi adalete teslim etti.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının 2014 yılı raporuna göre, organize suç örgütleri, özellikle turistik bölgeler başta olmak üzere, otopark ve büfe işletmecilikleri üzerinden rant sağlıyor. Söz konusu yerlerin ücretsiz park alanlarında vatandaşlardan tehdit ve zorla para alan organize suç örgütleri, bar, disko ile gazinoların da güvenlik ve vale hizmetlerini üstleniyor. Suç örgütleri, kamu ihalelerini de takip ederek ihalelere giren firma veya ihale yetkililerini de tehdit ediyor.

Rapora göre, organize suç örgütleri bu suçları işlerken hiyerarşik bir yapı içerisinde, şantaj, cebir, şiddet, yıldırma, sindirme, tehdit, korkutma ve kendilerine tabi olmaya zorunlu kılma gibi metotları kullanıyor.

Operasyonlarda Antalya ilk sırada
Organize Suçlarla Mücadele ekiplerinin geçen yıl 33 ilde çetelere yönelik gerçekleştirdiği 65 planlı çalışmada 129 kişi gözaltına alındı. Operasyonlardan 7'si Antalya'da, 6'sı İstanbul'da yapılırken, Kocaeli ve Eskişehir'de 4'er, Ankara, İzmir, Mersin ve Şanlıurfa'da 3'er, Konya, Samsun, Gaziantep, Bursa, Batman, Uşak ve Adana'da 2'şer, Sivas, Aksaray, Aydın, Kastamonu ve Zonguldak'ta 1'er operasyon düzenlendi. Diğer illerde ise yapılan operasyonlarla ilişkili gözaltılar oldu.

Çeteler eğitimsiz gençleri kullanıyor
Operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerin eğitim durumunun da incelendiği raporda, suç örgütleri içinde ilköğretim ve lise mezunlarının diğerlerinden fazla olduğu görülüyor. Şüphelilerin yüzde 53'ü ilköğretim, yüzde 30'u lise, yüzde 14'ü önlisans, lisans mezunu, yüzde 2'si okur yazar, yüzde 1'lik bir dilim ise okuma yazma bilmiyor.

Suç örgütlerini genellikle orta yaş grubundaki kişiler oluşturmakla birlikte, genç ve orta yaş üstü şüphelilerin de suç örgütlerinin faaliyetlerinde yoğun olarak yer aldığı görülüyor.

Yaş gruplarına göre yapılan değerledirmeye göre, şüphelilerin yüzde 47'si 31-45 yaş aralığında, yüzde 32'si 19-30 yaş aralığında bulunuyor. 46 yaş ve üstü şüpheli sayısı ise toplamın yüzde 20'sini oluşturuyor. Yüzde 1'i ise 15-18 yaş aralığında yer alıyor.
Yorum Yazın