TİC Holding Header
  • USD 32.368
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.082
  • BIST 100 9129.19
  • Asayiş

Polis kamerasından '6-7 Ekim olayları'

Diyarbakır'da Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle 6-7 Ekim 2014'te gerçekleşen izinsiz gösterilere ilişkin hazırlanan emniyet raporu, olayın vahametini ortaya çıkardı.
Polis kamerasından '6-7 Ekim olayları'
DİYARBAKIR / AA - Diyarbakır'da geçen yıl 6-7 Ekim'de Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle düzenlenen, 12 kişinin hayatını kaybettiği izinsiz gösterilere ilişkin görüntüler ortaya çıktı.

Yasin Börü ve 3 arkadaşının vahşice öldürüldüğü, 8 kişinin hayatını kaybettiği, 65 sivil ile 14 güvenlik görevlisinin yaralandığı, çok sayıda bina, kamu binası, iş yeri, banka, okul ve aracın zarar gördüğü izinsiz gösteriler, polis kameralarına yansıdı.

Anadolu Ajansı'nın (AA) ulaştığı polise ait helikopter, el kamerası, zırhlı araç kameraları ve İnsansız Hava Aracı (İHA) ile MOBESE görüntülerinde kalabalık gruplar halinde ellerinde ellerinde uzun namlulu silahlarla sokaklarda dolaşan ve polise ateş eden teröristlerin, gösterilerde çocukları ön saflarda kullandığı yer alıyor.

Farklı cadde ve sokaklarda ateş yakarak yola barikat kuran yüzü maskeli göstericilerin okul yaktığı, kenti adeta savaş alanına çevirdiği kameralara yansıyor.

Polise silahlı saldırı
Görüntülere göre, tarihi Sur ilçesindeki Hançepek Mahallesi'nde silahlı onlarca terörist bir arada geziyor.

Sokak başlarında bekleyen terör örgütü mensupları, polise uzun namlulu silahlarla ve tabancalarla ateş ediyor, el yapımı patlayıcı ve molotofkokteyli ile saldırıda bulunuyor. 

Kalabalık gruplar halinde sokaklarda dolaşan teröristler, tarihi Dört Ayaklı Minare'yi kendilerine siper ederek polise ve farklı noktalara uzun namlulu silahlarla ateş açıyor.

Polise silahlı saldırıda bulunan yüzü maskeli bir terörist görülüyor. Polis aracına nişan alan terörist, polisin karşılık vermesiyle yaralanıyor ve kaçıyor.

Bir evin balkonundan polise seri şekilde ateş eden teröriste polis anında karşılık veriyor. Terörist vurulunca aynı yerde başka bir terörist polise ateş etmeye başlıyor. Polisin karşılık vermesi üzerine silahı yere düşen terörist, ara sokağa kaçarak izini kaybettiriyor.

Okul yaktılar
Helikopter kamerasına yansıyan görüntülerde teröristler tarafından ateşe verilen Ferit Köşkü İlkokulu yer alıyor.

Akşam saatlerinde yakılan okuldan alevler yükselirken, olayda okul kullanılamaz hale geliyor.

Farklı cadde ve sokaklarda ateş yakıp, yola barikat kuran yüzü maskeli teröristlerin ve göstericilerin kenti adeta savaş alanına çevirdiği de kameralara yansıyor.

Çocukları ön saflarda kullanıyorlar
Polis el kamerasınca kaydedilen görüntülere göre, Bağlar ilçesinde sokaklarda toplanan kalabalık eylemci gruplar görülüyor.

Yüzü maskeli göstericiler, zırhlı polis aracına taş atıyor. Göstericiler arasında kadınların da bulunması dikkat çekiyor.

İzinsiz gösterilerde teröristler ön saflarda çocukları kullanıyor. Yüzü maskeli teröristlerin önünde yer alan yüzü maskeli çocuklar polise taş atıyor. Bu sırada kimi çocuklar olup biteni şaşkınlıkla izliyor. 

Göstericiler, çöp konteynerler ve kaldırım taşlarıyla yola barikat kurarak mahallelere polisin girmesini engelliyor. 

Kentin en işlek noktalarından merkez Yenişehir ilçesinde ateş yakan göstericilerin çevreye verdiği zarar da görüntülere yansıyor.

MOBESE kameralarınca kaydedilen görüntülerde Ofis semtinde ateş yakan göstericiler yolu trafiğe kapatıyor. Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'na (TOMA) taş atan yüzü maskeli grubu polis tazyikli su ile dağıtmaya çalışıyor. Göstericilerin saldırısı üzerine TOMA geri çekiliyor ve göstericiler yeniden toplanıyor. Gruptan bazı göstericiler de kaldırım taşlarını kırarak yollara atıyor.

MOBESE kameralarına saldırı
Farklı bir caddede çevik kuvvet ekibinin bölgeye girişini engelleyen göstericiler, yolda bazı noktalarda ateş yakararak barikat kuruyor ve polise taş atıyor. Atılan taşlar caddede taş yığınına dönüşüyor. 

Bağlar ilçesi Emek Caddesi'nde göstericiler İl Emniyet Müdürlüğü binasının önündeki MOBESE kamerasını adeta taş yağmuruna tutuyor. Saldırıda MOBESE kamerası zarar görüyor.

İlçede akşam saatlerinde caddelerde toplanan gösterici grup, lastik yakarak araçların geçişini engelliyor. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il binası önünde ateş yakan grubun örgütü simgeleyen bez parçalarıyla izinsiz gösterisi de kameralarca kaydedildi.

Parti binası önünde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grubun çöp konteynerlerini yola attığı görülüyor. Görüntülere göre, bir otomobili deviren göstericiler aracı ateşe veriyor.

Aracı ateşe verip, sevinç gösterisinde bulunuyorlar
Etrafta bulunan bir kişi, "Taş atmayın araba yanıyor, arabadan ne istiyorsunuz?" diyerek göstericilere tepki gösteriyor. Aracı alevlerin sarmasıyla göstericiler ıslık çalıp alkışlıyor. Sevinç gösterisinde bulunan aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu grup örgüt lehine slogan atıp, halay çekiyor. Gösterici grup, daha sonra bölgeye gelen zırhlı polis araçlarına taş atıyor.

İlçenin farklı bir caddesinde yolda ateş yakan göstericiler, nöbet tutuyor. Göstericilerin kendi aralarında yaptığı konuşmalarda, gruptakilerin silahlandığını belirtmesi kameralara yansıyor.

Görüntülere göre; kenti adeta talan eden göstericiler, yolda bulunan trafik levhalarını sökerek ateş yakıyor. Bölgeye polisin girmesini engellemeye çalışan göstericiler, atılan biber gazı kapsüllerini pet şişelerdeki suyla söndürüyor. 

Yolda yatak ve lastik yakan yüzü maskeli göstericiler slogan atarak, Öcalan'ın fotoğrafının bulunduğu bez parçalarını trafik lambalarının direklerine asıyor.

Göstericiler, zırhlı polis aracındaki polise taş ve el yapımı patlayıcıyla saldırıda bulunuyor. Polis, biber gazıyla müdahalesi sonucu grup ara sokaklara dağılıyor.
Yorum Yazın