TİC Holding Header
  • USD 32.39
  • EUR 35.108
  • Altın 2324.983
  • BIST 100 9129.19
  • Asayiş

Vapurdan düşüp ölen Kayır'ın davası

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi'nde, vapurdan inmeye çalıştığı sırada denize düşerek hayatını kaybeden Haydar Kayır'ın ölümüyle ilgili açılan davanın görülmesine başlandı.
Vapurdan düşüp ölen Kayır'ın davası

İstanbul 27 Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya tutuksuz sanıklar kaptan Ceyhun Çolak ve çımacılar Hamza Safer Çınar ile Zeki Özgür Sarıkaya müşteki Bektaş Kayır ile taraf avukatları katıldı.

Tutuksuz sanık vapurun kaptanı Ceyhun Çolak savunmasında, "Ben gerekli tedbirleri aldığıma inanıyorum. Bütün önlemleri almamıza rağmen bu talihsiz olay başımıza geldi. Üzgünüm" diye konuştu.

Duruşmaya müşteki olarak katılan Haydar Kayır'ın kardeşi Bektaş Kayır da, "Ben olayı görmedim adaletin tecellisi ve yüz binlerce kişiyi taşıyan bir kurumda böyle talihsiz ölümlerin olmaması için davanın sonuna kadar takipçisi olacağım. Şikayetçiyim" dedi. Söz alan ve davaya katılma talepleri kabul edilen eşi Hanife Kayır ile Gülşen Kayır da sanıklardan şikayetçi olduklarını söyledi.

Haydar Kayır'ın avukatı Muhterem Aktaş, sanıklara soruları olduğunu söyleyerek söz aldı. Avukat Aktaş, "Deniz kazalarına karşı kurumları kendilerine eğitim vermiş midir? Gemide ve iskelede kakıç, kurtarma halatı, merdiven, yeteri kadar simit ve dalgıç var mıydı? Can simidi ne zaman ve kaç tane atıldı?" diye sordu.

Gemide görevli çımacı sanık Zeki Özgür Sarıkaya ise, "Kurumumuz bu konuda bize eğitim veriyor.Sertifikalarımız dosyada mevcuttur. Sorulan malzemelerin hepsi yeteri kadar vardı. Dalgıç yoktu.Olaydan sonra 5 tane can simidini denizden arkadaşlarla beraber çıkardım. Can simidinin atılmasıyla ilgili tam bir zaman veremeyeceğim" diye yanıt verdi.

İskelede görevli çımacı sanık Hamza Çınar ise, "İskele personeli olarak görevliyim. O an halata müdahale ettiğim için can simidinin atılma zamanını bilmiyorum ama görüntüleri izlediğimizde 3-4 can simidini görüyoruz" şeklinde yanıt verdi.

“BEN GEREKLİ MÜDAHALEYİ YAPTIĞIMA İNANIYORUM”
Vapurun kaptanı Ceyhun Çolak ise "4 yıldır kaptan olarak görev yapıyorum. Ben yukarıda manevra bölgemde olduğum için can simidinin atılma zamanını görmedim. Olayı görmedim. Bağrışmalar üzerine denize bir yolcunun düştüğünü anladım ve arada sıkışmaması için diğer yolcuların can güvenliğini de düşünerek kazazedeye yardımcı olmaya çalıştım. O gün sert bir lodos rüzgarı esmekteydi. Sert rüzgar gemiyi sürekli iskeleye yapıştırarak ezilme tehlikesi yaratmaktaydı" dedi. Avukat Aktaş bu sırada, "Ani manevra dalga yaratır mı? diye sordu. Sanık Çolak ise bu soruya, "Ben gerekli müdahaleyi yaptığıma inanıyorum" diyerek yanıt verdi.

Mahkeme hakimi Meral Tokat, sanık avukatlarının tanık listelerini sunmaları için süre verilmesine ve sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek duruşmayı erteledi. Hakim Tokat ayrıca Haydar Kayır'ın ailesine "Üzücü bir durum, başınız sağolsun" diyerek başsağlığı dileğinde bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Haydar Kayır'ın ölümünde ihmali olduğu iddia edilen kaptan Ceyhun Çolak ve çımacılar Hamza Safer Çınar ile Zeki Özgür Sarıkaya hakkında “Taksirle ölüme neden olmaktan” ayrı ayrı 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Yorum Yazın