TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.985
  • Altın 2324.875
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Afrika'daki iç göç sarmalı büyüyor

Afrika'da her gün yaklaşık 10 bin kişi çatışma ve doğal afetler sebebiyle evini terk ediyor.
Afrika'daki iç göç sarmalı büyüyor
AA - Afrika'da her yıl milyonlarca kişi siyasi ve ekonomik krizler, çatışmalar, doğal afetler ile kuraklık gibi nedenlerle evini terk etmek zorunda kalıyor.

Norveç merkezli İç Göç İzleme Merkezinin (IDMC) hazırladığı Afrika İç Göç Raporu'na göre, kıtadaki çatışma ve şiddet olayları, şu ana kadar 12,4 milyon kişinin yaşadığı yeri terk etmesine sebep oldu.Bu rakam dünya genelinde şiddet kaynaklı iç göçe zorlanmış 40,8 milyon kişinin yüzde 30'unu oluştururken, başka ülkelere göç eden 5,4 milyon Afrikalı mülteci rakamının ise yaklaşık iki katına denk geliyor.

Raporda, doğal afet ve çatışmaların 2015 yılında, 3,5 milyon Afrikalıyı yani her gün yaklaşık 10 bin kişiyi evini terk etmeye zorladığı, 2,4 milyon kişinin çatışma ve şiddet, 1,1 milyon kişinin de doğal afet ve kuraklık sebebiyle iç göçe maruz kaldığı belirtiliyor.

Kıtada iç göçün en fazla yaşandığı ülkeler arasında sırasıyla Sudan, Nijerya, Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Somali bulunuyor.

Şiddetten kaçan Nijeryalılar ilk sırada
Rapora göre, Darfur, Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinde yaşanan çatışmalardan ve istikrarsızlıktan ötürü 3,2 milyon Sudanlı evini terk ederken, iç savaşın ve çatışmaların sürdüğü Güney Sudan'da da şimdiye kadar 1,7 milyon kişi iç göçe mecbur kaldı.

Geçen yıl, şiddetin yol açtığı iç göçten en fazla etkilenen Afrika ülkesi ise Nijerya oldu. Ülkede, 2015 yılında terör örgütü Boko Haram'ın saldırıları sonucu yaşadığı yeri terk eden kişilerin sayısı 736 bine çıktı. İç göçe maruz kalanların toplam sayısı ise 2,1 milyonu aştı.
Yorum Yazın