TİC Holding Header
  • USD 32.383
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.096
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Assange'ı rahatsız eden kitap

İnternette haber sızdırma sitesi Wikileaks'ın kurucusu Julian Assange, onayı olmaksızın özyaşam öyküsünü anlatan kitabın taslağını yayınlamaya hazırlanan İngiliz yayınevini kontrata aykırı davranmakla
Assange'ı rahatsız eden kitap


(İHA) - Canongate firması, kitabın bugünden itibaren hem kitapçılarda hem de internette satılmaya başlanacağını duyurmuştu. Assange kitabın hazırlık aşamasında olduğunu ve izninin alınmadığını savunurken Canongate, Assange'ın kitabın yayınlanmasını önce kabul ettiğini ancak sonra kontratı iptal etmeye çalıştığını savunuyor. İngiltere gazetelerinde öne çıkan haberlerin başında da bu konu geliyor. Financial Times, haberi "Ava giderken avlandı" başlığıyla duyururken Guardian "Sızdıran da sızdırıldı" demiş.

Financial Times, "Başkaları hakkındaki bilgileri rızası olmadan yayımlayan Assange bugün rızası dışında kendi otobiyografisinin yayımladığını görecek. Bağımsız bir yayınevi olan Canongate, kontrat üzerinde çıkan anlaşmazlığa rağmen, Assange hakkındaki kitabı yayımlamaya karar verdi." diyor.

Gazeteye göre binlerce gizli belgeyi yayımlayan kişinin kendi şahsi yorumlarının kamuoyuna açıklandığını görmesinin, dünya genelinde siyasetçileri ve diplomatları gülümsetmesi muhtemel. 20 sterlin yani yaklaşık 56 Türk lirasından satışa sunulacak kitap, Assange'la yapılmış elli kadar mülakata dayanıyor.

Guardian gazetesinin aktardığına göre Julian Assange, yaklaşık bir milyon sterlin değerindeki anlaşmadan, kitabın ilk kopyasını okuduktan sonra çekilmişti. Yayın hakları 35 ülkeye satılan kitap için Assange başta "neslimizi birleştiren belgelerden biri olacağı" yorumunu yapmıştı. Ancak Mart ayında ilk kopyayı gördükten sonra bunun Amerikan savcılığına kendisini dava etmek için koz verebileceğine kanaat getirmişti. Kontratı Haziran ayında fesheden Assange, kendisine verilen 500 bin sterlinlik avansı ise geri ödemedi.

Independent gazetesi, Assange'ın izinsiz yayımlanan ancak kendi yorumlarından oluşan kitaptan kimi ayrıntılara dört sayfa ayırmış.

Kitabın yayınlanmasına dek giden süreci ayrıntılarıyla anlatan Independent'ın yer verdiği alıntılardan biri Assange hakkındaki tecavüz iddiaları. Assange'ın geçen yıl Stockholm'de Wikileaks için gönüllü çalışan iki kadından birine tecavüz ettiği, diğerini de taciz ettiği öne sürülüyor.

Assange, kitapta "her iki kadının da kendisiyle rızaları doğrultusunda ilişki yaşadığını" savunuyor.

Bir diğer alıntıda da Amerikan yönetimindeki iç yazışmaları yayımlamaya karar verdiği andan itibaren hayatının asla eskisi gibi olmayacağını bildiği yazıyor. Assange, Wikileaks küresel bir harekete dönüştüğü sıralarda kendisini yalnız ve yorgun hissettiğini anlatıyor.

 

 

 

Yorum Yazın