TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 35.003
  • Altın 2324.829
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

​Avrupalı Sinoplular Derneği’nden Erdoğan’a mektup

Avrupalı Sinoplular Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği genel başkan yardımcısı Şirvan Ünal, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi. “Çözülmesini istediğimiz sorunlarımız” başlığı altında ve yedi maddeden oluşan dilekleri sıralayan Ünal, Dış Temsilciliklerin randevu sistemindeki sorunlardan da bahsetti.
​Avrupalı Sinoplular Derneği’nden Erdoğan’a mektup
İnternet Haber Servisi - Şirvan Ünal, Öztürk Gazetesini ziyaret ederek Cumhurbaşkanına gönderilen mektubu anlattı.

Avrupalı Sinoplular Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği genel başkan yardımcısı Şirvan Ünal, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’a açık mektup gönderdi.

Çözülmesini istediğimiz sorunlarımız” başlığı altında ve yedi maddeden oluşan dilekler şu şekilde sıralandı:

1) Meslek diplomaları: Alman- ya’da herhangi bir Mesleği bitirmiş ve diplomasını almış olan meslek mezunları (Abgeschlossene Ausbildung) gençlerimizin diplomalarına Türkiye’de denklik verilmemektedir.

2) Sıla yolu: Yurtdışı Türkleri avrupa’dan Türkiye’ye gelirken veya ülkemizden ayrılırken yol boyunca geçtikleri ülkelerde karşılaştıkları sorunların başında, rüşvet, can ve mal güvenliği, haksız muamele, hırsızlık vesaire gibi problemlerle gelmektedir. Bu yıllardır değişmedi.

3) Emeklilik hakları: 3201 sayılı yurtdışı borçlanma yasasından faydalanarak emekli olanlar, Türkiye’dekiler gibi çalışmak istiyorlar. Fakat çalışamıyorlar. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde yasağın kaldırılacağı sözü verilmişti, kaldırılmadı.

4) Mavi Kart: Mavi Kart sahiplerine başta seçme ve seçilme hakkı, Memuriyet hakkı, Araç ve eşya ithal etme hakkı, Altsoylar, Yurt dışı borçlanma hakkı verilmeli ve resmi işlemler yapılırken karşılaşılan sıkıntılar giderilmeli.

5) Kesin dönüşte prim ödeme: Yurtdışından kesin dönüş yapan 1,8 milyon Türk işçisi, sosyal sigorta primlerinin yarısını alıyor ve diğer yarısını alamıyor.

6) Yurt Dışı Türkler bakanlığının kurulması.

7) Yurt Dışı ayrı seçim bölgesi olması ve milletvekili kontenjanının tanınması.

RANDEVU SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Dış temsilciliklerin randevu sistemine geçtikten sonra bazı sıkıntıların yaşandığını ve bunların tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Ünal, “Randevu sistemi tek işlem yapan ve vakti olanlar için kuşkusuz iyi oldu. Ancak, çalışmak zorunda olanlar için sıkıntıyı beraberinde getirdi. Vatandaş önceden konsolosluğa gittiğinde birden fazla işlem yapabiliyordu. Şimdi o imkanı ortadan kalktı. Çünkü; sistem aynı gün ikinci işlem için randevu vermiyor. Dolayısıyla çalışan vatandaşlarımız burada mağdur oluyor. Her işlem için izin almak zorunda kalıyor. Buna bir çözüm bulunmalı” dedi.
Yorum Yazın