TİC Holding Header
  • USD 32.318
  • EUR 35.121
  • Altın 2292.771
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Bakan Muş, Polonya Kalkınma, Çalışma ve Teknoloji Bakanı Jaroslaw Gowin ile görüştü

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Polonya Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Kalkınma, Çalışma ve Teknoloji Bakanlığı görevini yürüten Jaroslaw Gowin ile bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi ve Polonya’nın Türkiye pazarına ulaşmasının önündeki engellerin kaldırılması ele alındı.
Bakan Muş, Polonya Kalkınma, Çalışma ve Teknoloji Bakanı Jaroslaw Gowin ile görüştü
İHA - Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Çekya, Macaristan ve Polonya’yı kapsayan gezisinin son durağı Polonya’nın başkenti Varşova’ya geldi. Bakan Muş, Polonya temasları kapsamında ülkenin Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Kalkınma, Çalışma ve Teknoloji Bakanlığı görevini yürüten Jaroslaw Gowin ile bir araya geldi. Türkiye’nin Varşova Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat ve Ticaret Müsteşarı Atilla Gökhan Kızılarslan’ın da eşlik ettiği görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilme olanakları ele alındı. Görüşmede Türkiye’nin Polonya için çok önemli ekonomik partner olduğunu belirten Gowin, 2021 yılının ilk çeyreğindeki iki ülke arasındaki ticaret hacminde meydana gelen yüzde 31’lik artışın bu önemi kanıtladığını söyledi. "Ancak yine de ticaret alanındaki işbirliği olanakları tüketilmiş değil. AB ile Türkiye arasındaki gümrük birliği formülü sanayi ürünleri ile bir takım işlenmiş tarım ürünlerini kapsamakta" diyen Polonyalı Bakan, işbirliğinin derinleştirilmesiyle gümrük birliği formülünün hizmet ticareti ve kamu alımlarını kapsayacak şekilde genişletilebileceğini söyledi. İki bakanın görüşmesinde Polonyalı girişimcilerin Türkiye pazarına erişimlerinin önündeki tarife dışı bariyerlerin kaldırılması da ele alındı.

TÜRKİYE-POLONYA TİCARİ İLİŞKİLERİ
2020 yılı istatistiklerine göre Türkiye, Polonya’ya ihracat yapan ülkeler arasında 15. sırada bulunurken, Polonya’nın ihracatı bakımından ise Türkiye 22. sırada yer alıyor. Ön istatistiklere göre, 2020 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi bir önceki yıla oranla yüzde 6 artarak 6 milyar 203.3 milyon euro oldu. Bu kapsamda Polonya’dan Türkiye’ye yapılan ihracat 2 milyar 233.8 milyon euro, Türkiye’den Polonya’ya yapılan ihracat ise 3 milyar 969.6 seviyesinde gerçekleşti. Polonya’nın Türkiye’ye ihraç ettiği ürünler arasında içten yanmalı motorlar, otomobil parça ve aksesuarları, demir, çelik hurda ve atıkları, temizlik maddeleri, televizyon alıcı aparatları, monitörler, video projektörleri, pnömatik lastik gibi ürünler bulunurken, Türkiye’nin Polonya’ya ihraç ettiği ürünler listesinde ise binek otomobiller, otomobil parça ve aksesuarları, traktör, kamyon, kumaş, buzdolabı ve dondurucular yer aldı.

Polonyalı girişimcilerin Türkiye yatırımlarında artış yaşandığını kaydeden Polonya Merkez Bankası NBP’nin verilerine göre ise 2019 yılında Polonya’dan ülkemize yapılan yatırım 233.7 milyon euro seviyesinde gerçekleşti.
Yorum Yazın