TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 34.977
  • Altın 2324.132
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Batı basınından terör olaylarına 'farklı bakış'

Batı basınının, kendi ülkelerinde ya da yakın coğrafyada düzenlenen terör saldırılarıyla ilgili haberlerde yayın etiğine uygun hareket etmesi ancak aynı hassasiyeti İslam coğrafyası söz konusu olduğunda göstermemesi dikkati çekiyor.
Batı basınından terör olaylarına 'farklı bakış'
Ozan Koltuk - Avrupa'daki gazeteler ve televizyon kanalları, pazar günü Ankara'da düzenlenen terör saldırısıyla ilgili görsellere sıklıkla yer verdi. Bazı görsellerin oradaki vahşeti gözler önüne sermesi, özellikle Batı ülkelerinde Müslümanlara yönelik yayın yapan kurumların temsilcilerinin tepkisini çekti.

Bazı Batılı basın kuruluşlarının temsilcileri, yayınlarında gazetecilik etiğine uygun hareket ettiklerini söylerken bazıları ise "terörden caydırmak için görüntülerin ve fotoğrafların yayınlanması gerektiğini" savundu.

Merkezi Londra'da bulunan Alhiwar televizyonunun Genel Yayın Yönetmeni Dr. Azzam Tamimi,  "Bu saldırıyla bir kez daha, Batı basınının benzer olayları farklı şekilde yansıttığı görülmüştür. Batı basınının Türkiye'ye yönelik taraflı yayınları uzun süredir ortada. Özellikle AK Parti'nin iktidara gelmesinden bu yana görülen bir şey bu. AK Parti genelde 'İslami grup' olarak tanımlanıyor. Batı basını sadece Türkiye ile ilgili değil, İslam dünyasıyla ilgili de yanlı yayınlar yapıyor. Profesyonel gazetecilik, konu Müslümanlara gelince nedense geri plana itiliyor" dedi.

Tamimi, Batı basınının terör örgütlerini tanımlarken iki yüzlülük yaptığını ifade ederek "DAEŞ tehdit teşkil ederken PKK ve bağlantıları meşru aktör ya da özgürlük savaşçıları olarak kabul ediliyor" ifadesini kullandı.

"En önemli kriter insan onuru"
İngiliz basınında Guardian ve Independent gibi gazeteleri dünkü sayılarında Ankara'daki saldırıya manşetten yer verdi. Gazeteler patlama sonrası yanmış otomobil ve otobüs fotoğraflarını kullanırken, Sky haber kanalının ise saldırıda yaralanan bir kişiyle röportaj yapması dikkati çekti.

Fransız haber kanalı France 24'ün Genel Yayın Yönetmeni Marc Saikali,  medya kuruluşlarının dikkat etmesi gereken en önemli kriterin "insan onuru" olduğunu ifade ederek “İnsan onuruna aykırı hiçbir görüntüyü yayınlamıyoruz. İnsanları haykırırken, kanlar içinde, yere yatırılmış konumda göstermenin faydası olduğunu düşünmüyoruz” dedi.
Yorum Yazın