TİC Holding Header
  • USD 32.39
  • EUR 35.108
  • Altın 2324.983
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Belarus Dışişleri Bakanı Makei ani ölümü sonrası defnedildi, geride ölümüyle ilgili şüpheler kaldı

Belarus'ta cumartesi günü aniden ölen Dışişleri Bakanı Vladimir Makei salı günü yapılan devlet töreninin ardından defnedildi. Lukaşenko iktidarının Batı ile iyi ilişkilere sahip olan bakanı Makei'nin ölümü, cinayet olabileceği spekülasyonlarını da beraberinde getirdi.
Belarus Dışişleri Bakanı Makei ani ölümü sonrası defnedildi, geride ölümüyle ilgili şüpheler kaldı
AJANSLAR - Belaruslu yetkililer Vladimir Makei'nin ölüm nedenine ilişkin bir açıklama yapmadı. Kendisinin herhangi bir kronik hastalığının olmadığı biliniyor.

Kimi medya kuruluşları ile gözlemciler, Makei'nin Batı ile yakınlaşma çabalarını dikkatle izleyen Rus güvenlik birimleri tarafından zehirlenmiş olabileceğini iddia ediyor. Bu iddiayı dile getirenler bir kanıt sunmuyor.

Vladimir Makei, yirmi yılı aşkın süredir Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko'nun en yakın isimlerinden biriydi.

Pek çok analist., Makei'nin diplomatik manevralarını, Lukashenko'nun donmuş olan Batı ile ilişkilerini geliştirme çabalarının bir parçası olarak görüyordu.

Belarus'un Batı ile ilişkileri, muhalefetin ve Brüksel'in hileli olduğunu düşündüğü 2020 seçimlerinin ardından başlayan protestolara yönelik sert müdahalesinin ardından donmuştu.

Lukaşenko'nun Batı ile bağları, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgali sonrası daha da kötüleşti.

Makei, muhalefete yönelik baskılarda Lukaşenko'ya sadık kalmış ancak Lukaşenko ile çevresindeki diğer iktidar üyelerine kıyasla daha liberal olarak görülüyordu.

Makei, ölümünden bir gün önce Minsk'te Vatikan'ın elçisi Ante Jozic ile bir araya gelmiş ve bu görüşme bazılarınca Belarus'un Batı ile ilişkilerini düzeltme manevrasının bir parçası olarak görülmüştü.

Siyasi analist Artyom Shraibman, Makei için şunları söylüyor: "Makei, Batı ile diyalog için kapıyı açık tutuyor, Lukashenko'ya Kremlin ile pazarlık ve manevra alanı sağlıyordu"

Makei'nin Belarus hükümetinde Batı yanlısı bir ses olarak ün kazandığını belirten Shraibman, "Bu nedenle ölümünün çok sayıda komplo teorisini körüklemesi şaşırtıcı değil." diyor.
Yorum Yazın