• Dünya

Bosna Hersek AB yolunda

AP'de görüşülen Bosna Hersek 2016 değerlendirme raporunda, ülkedeki gelişmeler ve AB yolunda atılan cesur adımlardan övgüyle bahsedilirken, ağır işleyen reformlar, etnik ve siyasi ayrılıkların adaylık statüsü önündeki engeller olduğu belirtildi.
Bosna Hersek AB yolunda
AA - Strazburg’da devam eden AP Genel Kurulunda Bosna-Hersek’in AB üyeliği ile ilgili rapor görüşüldü ve konuyla ilgili tasarı oylanarak kabul edildi.

AP’nin Bosna Hersek raportörü Cristian Dan Preda, Bosna-Hersek’teki gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Umuyorum Komisyonun yakında bu ülkenin aday ülke statüsü kazanması yönünde olumlu bir kararı olacak” dedi.

Bölgede AB üyeliği veya aday ülke statüsüne sahip olmayan birkaç ülkeden biri olduğuna değinen Preda, “Bosna- Hersek halkı ve yönetiminin bizim desteğimize ihtiyacı var. Ülkede özellikle sosyo-ekonomik alanda reformların yapılması gerekiyor. Bu noktada bizim desteğimiz ile kurumlar arası çarpık işleyiş ve etnik temelli kutuplaşmaların önüne geçilebilir.” ifadelerini kullandı.

AP’de raporun görüşüldüğü oturumda konuşan AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da ülkede sosyo-ekonomik, hukukun üstünlüğü ile ilgili konularda ve kamu idaresi alanlarında reformların gerekli olduğunu ve atılan adımların yakından izlendiğini belirtti.

Raporla ilgili söz alan milletvekilleri, ülkede etnik sorunların ve kurumlar arası ilişkiler ve işleyiş konularında mevcut aksaklıkların giderilmesi çağrısı yaparak, bu maddelerin üyelik müzakereleri önündeki en büyük engel olduğunu belirtti. AP üyeleri ayrıca, Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin (RS) Avrupa Komisyonu ile üyelik konusunda paralel bir iletişim kanalı oluşturma çabalarının kabul edilemez bulunduğunu vurguladı.

Görüşmelerden sonra raporun oylanmasına geçildi. Milletvekilleri 496 kabul oyuna karşılık 132 ret oyu kullanırken 67 üye de kararsız kaldı.

Boşnak lider Bakir İzetbegovic, dün Strazburg’u ziyaret ederek, AP Genel Kurul çalışmaları sırasında grup başkanları ve raportör Preda ile görüşmüştü.
Yorum Yazın