TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.078
  • Altın 2310.775
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Bosna Hersek artan sığınmacı sayısından endişeli

Ortadoğu'daki savaş ve çatışmalar nedeniyle ülkelerini terk edip daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan sığınmacılar, son dönemde Bosna Hersek'i mesken tutmaya başladı.
Bosna Hersek artan sığınmacı sayısından endişeli
AA - Makedonya, Sırbistan ve Hırvatistan üzerinden Batı Avrupa'ya ulaşan rotanın 2016 yılında kapatılmasının ardından kendilerine farklı güzergahlar arayan binlerce sığınmacı, 2018 yılının başından itibaren gözle görülür bir şekilde Bosna Hersek'e yöneldi.

Önceki yıllarda sığınmacı krizinin adeta teğet geçtiği Bosna Hersek, yılın başından itibaren ülkeye 3 bin 500 sığınmacının gelmesiyle kendini krizin içinde buldu.

Bosna Hersek Polisi, 2017 yılında 754 olarak tespit edilen sığınmacı sayısının, 2018 yılında 4 bini aştığını açıkladı. Daha önce özellikle Bosna Hersek'in Hırvatistan sınırındaki kasaba ve köylerde görülen sığınmacılara, artık başkent Saraybosna sokaklarında da sıklıkla rastlanıyor.

Bosna Hersek kamuoyuna uzak olan "sığınmacı krizi" tabiri de halk arasında ve devlet makamlarında artık sıklıkla telaffuz edilirken, vatandaşların yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşu sığınmacılara yardım etmek için seferber oldu.

Resmi makamlar endişeli

Öte yandan, başkent Saraybosna'nın merkezindeki bir parkta kurdukları çadırlarda ve uyku tulumlarında kalan sığınmacıların sayısının her geçen gün artması, tam da turizmin hareketlenmeye başladığı Bosna Hersek'in resmi makamlarında endişe yarattı.

İlgili devlet, entite ve kanton makamları, parklarda ve sokaklarda yaşam mücadelesi veren sığınmacıların merkezlere yerleştirilmesi için harekete geçti.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, sığınmacı meselesini ele almak için Güvenlik Bakanı Dragan Mektic, Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Mirko Sarovic ve Yabancılar Şubesi Müdürü Slobodan Ujic ile koordinasyon toplantısı yaptı.

Toplantının ardından konuşan Zvizdic, park gibi halka açık alanlarda kalan sığınmacıların müsait durumdaki binalara yerleştirileceğini belirterek "Oluşturulan koordinasyon birimi sığınmacılar hakkında çalışmalar yürütecek. Mayıs ayının başından beri günde ortalama 100 sığınmacı Bosna Hersek'e giriş yapıyor." dedi.

Sırplar sığınmacı istemiyor

Öte yandan, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik de entite sınırları içerisinde hiçbir sığınmacıyı kabul etmeyeceklerini ifade ederek "Sırp Cumhuriyeti'nde sığınmacı merkezi veya kampının açılması söz konusu değil." diye konuştu.

RS Başbakanı Zeljka Cvijanovic ise Bosna Hersek'te artan sığınmacı sayısının kabul edilebilir olmadığını söyleyerek olası bir sığınmacı akınına karşı ülkenin Macaristan gibi sınırlarını kapatması gerektiğini vurguladı.

İslam Birliğinden "kriz" uyarısı

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, artan sığınmacı sayısına dikkati çekerek "Bosna Hersek'te sığınmacılar konusundaki tüm göstergeler, ülkenin bir krize sürüklediğine işaret ediyor. Uluslararası kuruluşlar da konu hakkında gereken önlemleri bir an önce almalı." dedi.

Kavazovic, parklarda kalan sığınmacıların son derece kötü şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğine işaret ederek ülke yöneticilerine krize çözüm bulmaları çağrısında bulundu.

Bosna Hersek "geçici" durak

Bosna Hersek Polisi Yabancılar Şubesinden yapılan açıklamada, yıl başından beri ülkeye 3 bin 500 sığınmacının girdiği ifade edilirken, bu sayının 2017 yılının geneline bakıldığında yaklaşık 5 misli artması dikkati çekti.

Pakistan, Cezayir, Afganistan, Suriye, Libya, Fas ve İran'dan gelen sığınmacılar ise Bosna Hersek'i sadece geçici bir durak olarak gördüklerini belirtirken, ilk fırsatta Batı Avrupa ülkelerine gitmeyi planladıklarını ifade ediyor. 
Yorum Yazın