TİC Holding Header
  • USD 32.326
  • EUR 35.119
  • Altın 2300.412
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Çin 'temiz enerji' için Uygur Türklerini sömürüyor

Güneş enerjisi fosil yakıtlara karşı bulunan en geçerli çözüm. Fakat güneş panellerinde kullanılan kritik polisilikon maddesi neredeyse sadece Çin’de üretiliyor ve Çin bu üretim için Uygur Türklerini zorla köle gibi çalıştırıyor.
Çin 'temiz enerji' için Uygur Türklerini sömürüyor
Yüz yılı aşan bir süredir çevreyi kirleten kaynakların hakimi olduğu enerji sektöründe görece daha küçük olan güneş enerjisi endüstrisi iyiliği temsil ediyordu. Şimdiyse güneş enerjisinin de bir karanlık tarafı var.

Açık olmak gerekirse, güneş ışınlarını depolayıp yakıt olarak kullanmak için silikon üniteler kullanmak iklim değişikliği sebebiyle fosil yakıtların kullanılmasından hala daha olumlu. Ancak bu basit nokta Çin’in söz konusu üniteleri yapmak için kullanılan polisilikon üretiminde pazara hakim olma çabalarıyla birlikte karmaşıklaşıyor.

Bloomberg yazarı Eli Lake’in yazısına göre, jeopolitik danışmanlık firması Horizon Advisory’nin yayınladığı son rapor Çin’deki en büyük polisilikon fabrikalarının Sincan eyaletinde Uygur Türklerini zorunlu işçi olarak çalıştırdığını ortaya çıkardı. Rapor hakkında New York Times’ta yayınlanan bir makale Çin Hükümeti’nin zorla işçi çalıştırması durumunun varlığını reddediyor. Ancak Lake’e göre bu inkar da şaşırtıcı değil.
Bununla birlikte rapor konuya ilişkin endişeleri arttırıyor. Yaz boyunca ABD Dışişleri bakanlığı Sincan veya diğer bölgelerdeki Çin fabrikalarında çalışanların tedarik zincirinde zorunlu emek olarak kullanılma riskine ilişki bir rapor yayınlamıştı. Eylül ayında ABD Temsilciler Meclisi Sincan’dan zorunlu çalıştırılan işçiler üzerinden üretilen ürünlerin ithalatına yasak getirmişti. Ekim ayındaysa ABD’de Washington merkezli kâr amacı gütmeyen kuruluş olan Güneş Enerjisi Sanayii Derneği Sincan’daki (SEIA) zorla çalıştırılan işçilere dayanan tedarikçilerin tolare edilmeyeceğini açıkladı.

Bu hamlelerin hepsi umut verici görünüyor. Asıl sorunsa bugün dünyada polisilikon üretiminin neredeyse tamamının Çin’de üretilmesi. Endüstri analistleri Çin polisilikon üretiminin yarısından fazlasının da Sincan bölgesinde yapıldığını gösteriyor.
SEIA Başkan Yardımcısı ve Genel Danışmanı John Smirnow’a göre on yıl öncesinde ABD Çinli üreticilerle Tayvanlı güneş enerjisi ünitesi üreticileri arasındaki farkı kapatarak güneş enerjisini korumaya çalışıyordu. Çin de buna karşılık iç pazarını ABD yapımı polisilikona kapatarak misillemede bulundu. Sonuçta ise ABD endüstrisi sekteye uğramıştı.

Smirnow konuyla ilgili açıklamasında, “Son on yıldır Çin önemli miktarda güneş enerjisi üretimine yatırım yaptı. ABD polisilikon şirketleri ABD-Çin ticari anlaşmazlığının kurbanı oldu ve Çin’e polisilikon satmaları adil olmayan bir biçimde engellendi” ifadelerine yer veriyor.

Başkanlık kampanyası sırasında, Joe Biden yeni bir temiz enerji ekonomisi yaratmak için 2 trilyon dolarlık bir girişim açıklayacaklarının sözünü vermişti. Bu paranın bir kısmı güneş panellerinin satın alınması için federal sübvansiyonlar olacak. Biden, Çin'in güneş enerjisi konusunda oluşturduğu tedarik zinciri riskini görmezden mi geleceği yoksa 2010'lardan önce polisilikon pazarına hakim olan ABD şirketlerini yeniden canlandırmak için de yatırım yapıp yapmayacağı merakla bekleniyor.
Yorum Yazın