TİC Holding Header
  • USD 32.345
  • EUR 35.117
  • Altın 2306.02
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Çin'den ABD yaptırımlarına karşı savunma adımı

Çin, yabancı ülkelerin, Çin vatandaşlarına ve şirketlerine karşı 'haksız' uygulamalarıyla mücadele etmek amacıyla yeni bir düzenleme hayata geçirdi
Çin'den ABD yaptırımlarına karşı savunma adımı
Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "ülke dışındaki haksız uygulamalara karşı koymak" hedefiyle hazırlanan düzenlemenin, Çin vatandaşları ve şirketlerinin yasal hak ve çıkarları ile ülkenin menfaatlerini korumak amacıyla yapıldığı ve an itibarıyla geçerli olduğu kaydedildi.

Bloomberg'in haberine göre, bu düzenlemeyle yabancı yasa ve mevzuatların Çin şirket ve vatandaşlarına yönelik haksız uygulamasını önlemek için bir çalışma grubunun kurulmasının amaçlandığına işaret edilen açıklamada, yabancı kanunlar nedeniyle "olağan ekonomik, ticari ve ilgili faaliyetlerde" bulunması engellenen vatandaş ve kuruluşların 30 gün içinde bu çalışma grubuna rapor sunabileceği aktarıldı.

Açıklamada, grubun, raporda "haksız" kriter olduğunu ve uluslararası hukukun ihlal edildiğini doğrulaması durumunda, mahkemenin, yabancı kanunların uygulanmasını reddeden bir yasaklama emri çıkarabileceği belirtildi.

Bu düzenlemeyle yabancı ülkelerin hukukuna uymadığı gerekçesiyle ciddi kayıplar yaşayan kişi ve firmaların da devlet kurumları tarafından desteklenebileceğine işaret edilen açıklamada, Çin hükümetinin söz konusu yasalara karşı "gerekli karşı önlemleri" alabileceği vurgulandı.

Açıklamada, "doğru" rapor sunamayan vatandaş veya şirketin uyarılabileceği veya para cezasıyla karşı karşıya kalabileceği kaydedildi.

Bu arada Çin basınında çıkan haberlerde, Pekin yönetiminin bu adımı, özellikle "ABD zorbalığına" karşı Çin'in yasal yollarla meşru müdafaası için yeni bir hamle olarak yorumlandı.

ABD, borsalardan çıkarma ve işlem yasağı gibi Çinli şirketlere karşı birçok önlemi hayata geçirmişti. Son olarak Trump 6 Ocak'ta imzaladığı kararnameyle Ant Grup'a ait Alipay ve WeChat Pay'in de aralarında yer aldığı Çin merkezli 8 mobil ödeme uygulaması ile işlem yapılmasının yasaklanmasını talep etmişti.​​​​​​​
Yorum Yazın