TİC Holding Header
  • USD 32.354
  • EUR 35.154
  • Altın 2307.984
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Çin'den yabancı şirketlere 'Milli hassasiyet' uyarısı

Çin Dışişleri Bakanlığından bugün yapılan açıklamayla, yabancı şirketlerin Çin’in egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiği vurgulandı.
Çin'den yabancı şirketlere 'Milli hassasiyet' uyarısı
İHA - ABD’li otel zinciri Marriott International’ın Hong Kong, Makao, Tayvan ve Tibet’i internet üzerinden yayınladığı bir ankette ayrı ülkeler olarak göstermesi Pekin’i kızdırdı.

Şirketin internet sitesinin geçici olarak kapatıldığı, yerel birimlerin şirketle ilgili soruşturma başlattığı bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü açıklamasında, “Hong Kong, Makao, Tayvan ve Tibet’in Çin’in parçası olduğu sadece temel bir olgu değil, aynı zamanda uluslararası toplumun uzlaştığı bir husustur” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Marriott International şirketler grubunun CEO’su Arne Sorenson bir özür mesajı yayımladı. Sorenson mesajında, “Durumun ciddiyetini kabul ediyor, samimiyetle özür diliyoruz” dedi.

Basına yansıyan haberlerde, ülkede yatırımları bulunan farklı yabancı yatırımlı şirketlerin de Çince internet sitelerindeki ülke ve bölge sınıflandırmaları nedeniyle benzer denetim ve cezalara tabi tutulabileceği ifade edildi.

Daha önce İngiltere’nin kolonisi olan Hong Kong ile Portekiz’in kolonisi olan Makao, sırasıyla 1997 ve 1999 yıllarında Çin’e bağlanmış, özerk idari bölge statüsü almıştı. Tibet de 1965 yılından bu yana özerk bölge statüsüne sahip. Pekin, büyük hassasiyet gösterdiği Tayvan konusunu ise diğer ülkelerle ilişkilerinde “kırmızı çizgi” olarak görüyor.
Yorum Yazın