TİC Holding Header
  • USD 32.332
  • EUR 35.072
  • Altın 2295.904
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Egemen Bağış, Paris ziyaretini değerlendirdi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “22. faslın açılması aslında bir hakkın iadesidir. Bunu Fransa’nın bir jesti olarak algılamıyoruz. Aslında bir hatadan dönülmesidir. bir yanlışın son bulmasıdır” dedi. Paris’te...

Egemen Bağış, Paris ziyaretini değerlendirdi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “22. faslın açılması aslında bir hakkın iadesidir. Bunu Fransa’nın bir jesti olarak algılamıyoruz. Aslında bir hatadan dönülmesidir. bir yanlışın son bulmasıdır” dedi.

Paris’te gerçekleştirdiği diplomatik ziyaretler sonrası Paris Büyükelçiliği’nde Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış gerçekleştirdiği ziyaretler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Paris’teki Musevi cemaatinin liderinin kendisiyle görüşmek isteyip, Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’ndaki temsilcisiyle birlikte kaldıkları otele geldiğini anlatan Bakan Bağış, “Sayın büyükelçimizin de müsteşarımızın da katıldığı bir toplantı gerçekleştirdik. Hükümetimizin son dönemde Türkiye’de ki farklı inanç gruplarına yönelik attığı adımlar konusundaki takdirlerini dile getirdiler. Biliyorsunuz en son geçtiğimiz Perşembe günü Sayın Başbakanımız Türkiye’deki Musevi cemaatinin liderleriyle bir araya gelmişti. O toplantıdan ne kadar memnun olduklarını bizimle paylaştılar” dedi.

Bağış, “Onun dışında son 1 yıl içerisinde hiçbir AB üyesi ülkenin yapmadığı kadar cömert bir adım attık biz. Farklı inanç gruplarının kurmuş olduğu vakıflara geçmişte ellerinden alınmış mülklerin iadesi konusunda bir karar aldık ve bu çerçevede Türkiye 2012 yılında yaklaşık 2 milyar Euro değerinde gayri mülkü sahiplerine iade etti” ifadelerinde bulundu.

Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde bu sabah yaptığı konuşmaya da değinen Bakan Egemen Bağış, şöyle konuştu:

“Dün akşam bu masanın etrafında çok önemli bir akşam yemeği toplantımız oldu. İktidar ve muhalefet partilerinin temsilcilerinden oluşan bir grup senatör ve milletvekiliyle heyetimiz ve büyükelçimizin de katılımıyla bir aksam yemeği yedik. Fransa’nın bu son dönemdeki ülkelerle ilişkilerini geliştirme konusunda attığı adımlara karşılık olarak bizden de bir takım jestler beklendiğini söylüyorlar ama bu jestlerin ne olduğuna dair bize iletilmiş somut bir talep yok. Ama dün ilk defa senatörler, özellikle Fransa meclisindeki Türkiye Dostluk Kurulu Başkanı, bu ilişkilerin zorlu döneminde lav edilen Fransa Dostluk Grubu’nun yeniden kurulması talebini, yani TBMM’deki Fransa Dostluk Kurumu’nu yeniden kurma talebini bizimle paylaştılar. Kendi aramızda değerlendirdik. Büyükelçimizin de bu konuda olumlu görüşleri var. Sonuç olarak Türkiye bir tavır ortaya koymuştur. Türkiye’nin tavrı Fransız yargısı tarafından da haklı bulunuldu ve Fransız Anayasa Mahkemesi bu ilişkilerin gerilmesine yol açan tasarıyı gayri anayasal buldu ve iptal etti. Bu süreçte o dostluk grubunun yeniden kurulması için taleplerini ben makul buldum. Döner dönmez bu konuda yetkili olan partimizin Dış ilişkilerden sorumlu Genel başkan Yardımcısı Antalya Milletvekilimiz Avrupa Konseyi Parlamenterler Eski Başkanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşeceğim ve Fransa’nın bu talebini kendisine aktaracağım. Parti olarak bu konuya yaklaşımımızı belirledikten sonra diğer partilerin de katılımıyla yeniden Fransa Türkiye arasında bir parlamenter diplomasisinin başlayabilmesine imkan verecek bir mekanizmanın oluşmasının önemli olduğuna inanıyorum.”

“22. FASLIN AÇILMASI ASLINDA BİR HAKKIN İADESİDİR”

22. faslın açılmasını jest olarak değil, bir hakkın iadesi olarak değerlendiren AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Biz tutup da bunu Fransa’nın bir jesti olarak algılamıyoruz. Aslında bir hatadan dönülmesidir. Bir yanlışın son bulmasıdır. Ama bununla da kalmaması gerekir. Biz bunu bir başlangıç olarak kabul ediyoruz. Diğer engelli fasılların da açılması çok önemlidir” dedi.
Bağış, daha önemli olanın fasıllar üzerindeki engeller değil, zihinler üzerindeki engeller olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin Avrupalı kimliğini tartışmaya açanlar herhalde son yıllarda yaşanan gelişmeler çerçevesinde ne vahim bir hatanın içine düştüklerinin farkına varmışlardır. Önemli olan gönülleri kazanmaktır, zihinleri kazanmaktır çünkü bu ilişki AB üyesi ülkelerin olduğu kadar, Türkiye’nin olduğu kadar aslında uluslararası barış, huzur ve istikrar açısından da çok önemli bir ilişkidir. O bilinçte bundan sonraki çalışmalarımızı da yürütmemiz gerekir diye düşünüyorum.”

“DURMAK YOK ÇALIŞMAYA DEVAM”

Gazetecilerle toplantısının ardından Fransa’nın Eski AB Bakanı ve muhalefet partisi milletvekillerinden Pierre Moscovici ile öğle yemeği yiyeceğini, sonrasında da Herald Tribune gazetesinin Paris’te yaşayan editörüyle bir görüşme yapacağını söyledi.
Bağış şöyle konuştu:

“Tribune gazetesi geçen sene biliyorsunuz İstanbul’da bir spor konferansı düzenlemişti. Normalde Herald Tribune bu konferansları her yıl faklı bir şehirde düzenliyor. Ama bizim de telkinlerimiz, ricamız ve ortaya koyduğumuz işbirliği neticesinde Herald Tribune ilk defa kendi kuralını çiğneyerek bu sene spor zirvesini 2. kez peş peşe İstanbul’da düzenlemek istiyor. Bunu da Herald Tribune’nin ve Avrupa’nın İstanbul’umuzun 2020 Olimpiyat adaylığına bir destek olarak algılayabiliriz. Kendileri de bu konuda İstanbul’un hak ettiğini ve dünyanın içinden geçmekte olduğu karmaşık ortamda 2 kıta üzerine kurulu Avrupa’nın en Asyalı, Asya’nın da en Avrupalı şehri olan İstanbul’da bir olimpiyat düzenlemenin ne kadar anlamlı olacağını, dünyaya nasıl bir barış mesajı vereceğini iyi algılamış durumdalar. Herald Tribune yetkilileri de bunu değerlendikten sonra kısmetse bu akşam ana yurdumuza, ülkemize döneceğiz. Yarın Ankara’da toplantılarımızda görüşmelerimiz var. Bizim sloganı biliyorsunuz. Durmak yok çalışmaya devam. Daha yapılacak çok işimiz var.”

Yorum Yazın